Een camping in Frankrijk

Een camping in Frankrijk Het is de grote droom van veel Nederlanders. Aangestoken door enthousiasme en soms nog in de vakantieroes ontstaat er een droom: een eigen camping in Frankrijk. Vrijheid, zon, avontuur en een nieuwe start. Helaas wordt bij veel mensen het enthousiasme snel gedoofd als ze aanlopen tegen de weerbarstige werkelijkheid. Om te voorkomen dat uw enthousiasme verandert in teleurstelling kunt u in dit artikel informatie vinden wat u kan helpen bij de overweging of u een dergelijke stap moet zetten. Wist u dat van elke 100 Nederlanders die een camping overnemen in Frankrijk, er na een jaar nog maar 10 over is? En dan na een paar jaar er nog een aantal afgehaakt zijn? In sommige gevallen is het overmacht of gewoon pech, maar in veel gevallen had een boel voorkomen kunnen worden als 'men' zich iets beter had voorbereidt. Het is prijzenswaardig dat mensen durven en u hoeft echt niet jarenlang eerst alles te bestuderen voordat u er klaar voor ben, soms moet je het ijzer smeden als het heet is. Maar enige voorbereiding is gewoon verstandig en voorkomt dat u bij die 90 hoort die na een jaar weer afgedropen zijn. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaring.

Veelgemaakte fouten

Als u wilt weten wat de meest gemaakte fouten zijn bij het beginnen van een camping of een onderneming in het buitenland, dan hoeft u maar af te stemmen op één van de vele TV-programma's die er tegenwoordig hierover gemaakt worden. Soms lijkt het haast wel alsof mensen uitgezocht worden op hun gebrek aan IQ, om in elk geval maar genoeg drama te garanderen. Een overzicht:
 • Al je Nederlandse schepen verbranden en impulsief vertrekken met de gedachte dat het wel goed komt. Soms komt het wel goed, maar veel vaker niet.
 • De gedachte dat als u nu het besluit neemt te beginnen, dat u volgend seizoen al helemaal vol zit. Het kost tijd. Het vinden van een goede camping kost tijd. Financiering kost tijd. U goed inwerken kost tijd.
 • Onderschatten van Franse regelgeving. Deze is minstens zo complex als in Nederland. Als u een camping heeft moet u aan ontzettend veel eisen voldoen. En om dat te realiseren heeft u zowel tijd als geld nodig. De Franse bureaucratie is stroperig en u moet u voorbereiden dat u misschien wel een seizoen later moet beginnen dan u gehoopt had.
 • Onderschatten van ondernemersschap. Als u in Nederland altijd voor een baas gewerkt hebt, dan is de stap om voor uzelf te beginnen heel groot en als u dat in het buitenland gaat doen is dat dubbel zo groot.
 • Het runnen van een camping verwarren met kamperen. Realiseert u zich dat het verschrikkelijk hard werken is.
 • De psychologische gevolgen van een dergelijke stap ontkennen. Uw vertrouwde omgeving achterlaten om in den vreemde te beginnen vergt veel van u. Lichamelijk maar ook geestelijk. U bent een vreemde en dat zult u altijd blijven. Vriendschappen zullen opnieuw begonnen moeten worden. U zult u misschien eenzaam voelen, gefrustreerd als dingen tegen vallen. En zeker als u een gezin heeft is het wijs om goed na te denken.

Voorstudie

Om u te helpen een goede start te maken en een weloverwogen keuze zijn hier een aantal voorstudie-suggesties die u kunnen helpen te bepalen óf en zo ja hóe u dit moet aanpakken.
 • Als ondernemersschap nieuw is voor u: verdiep u in al het werk dat hier bij komt kijken.
 • Denk na over een goed ondernemingsplan.
 • Verdiep u in alle aspecten van het leven in Frankrijk. Een goed beeld krijgt u door het boek en de website van Wim Bavelaar.
 • Zorg voor een solide financieringsplan. Als het allemaal verschrikkelijk krap uitkomt, bedenk dan dat het enige dat je weet over (financiële) tegenvallers is dat je ze gaat tegenkomen.
 • Leg contact met mensen die ervaring hebben, draai desnoods een seizoen mee op een camping
 • Onthoud: beter een jaar extra wachten dan over een jaar gedesillusioneerd thuis zitten

Tips voor praktische voorbereiding

Ook wat betreft het dagelijks leven in Frankrijk zijn er dingen die u van te voren moet bedenken en die u ook heel goed alvast thuis, in Nederland kunt beginnen.
 • Leer de taal. Verschrikkelijk belangrijk om in elk geval basiskennis van het Frans te hebben. Het voorkomt een gevoel van machteloosheid, het scheelt geld voor het inhuren van dure consultants en u wint in de meeste gevallen het respect van de lokale bevolking als ze merken dat u uw best doet zich de taal eigen te maken. Staar u in eerste instantie niet blind op foutloos spreken, maar concentreer u op het 'u kunnen redden'. Foutloze communicatie komt later wel.
 • Hetzelfde geldt eigenlijk voor Franse gewoontes en tradities. Verdiep u hier een beetje in, zorg dat u de belangrijkste geschiedkundige feiten weet van Frankrijk en de omgeving waar u woont. Het scheelt een boel miscommunicatie en ook hier zult u lof voor oogsten
 • Lees verhalen van lotgenoten. Er zijn genoeg boeken te koop van mensen die u voorgegaan zijn. Leerzaam, vermakelijk en inspirerend.

Tot slot

Dromen is goed. Dromen is mooi. En mensen die ook het lef hebben om voor hun dromen te gaan zijn bewonderenswaardig. Daarom, met alle goede adviezen in dit artikel, nog 1 slotadvies: bereid u goed voor maar laat u uiteindelijk niet weerhouden en zét de stap. De wereld en ongetwijfeld uw leven wordt er zoveel mooier van ...
© 2008 - 2024 Eisbeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuk vakantiewerk op een campingLeuk vakantiewerk op een campingOp zoek naar vakantiewerk? Vakantiewerk op een camping kan een leuke uitdaging zijn. Er zijn verschillende banen op camp…
Vakantiewerk in FrankrijkVakantiewerk in FrankrijkLijkt het jou leuk om een tijdje in het buitenland te werken? Misschien wil je in de zomermaanden naar Frankrijk en daar…
Prettig kamperen aan de rand van Parijs: Huttopia VersaillesWie een bezoek aan Parijs wil brengen, kan een hotel of jeugdherberg overwegen. Is de stedentrip onderdeel van een lange…
Camping Mas de la Cam in Saint Jean du Gard, Zuid-FrankrijkCamping Mas de la Cam in Saint Jean du Gard, Zuid-FrankrijkCamping Mas de la Cam is een middelgrote karaktervolle viersterrencamping, gelegen aan rivier de Gardon op 3 km afstand…

Management: Opleiden van personeelWil een organisatie succesvol blijven, dan moet zij in staat zijn tot verandering of ontwikkeling. Een van de vele manie…
Conflictmanagement: Gevolgen van een conflictIn de volgende delen wordt een inventarisatie van een aantal van de belangrijkste gevolgen van conflicten uiteen gezet.…
Eisbeer (5 artikelen)
Laatste update: 11-01-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.