Geld verdienen: Handelen in tweedehands goederen

Geld verdienen: Handelen in tweedehands goederen De tweedehands handel groeit elk jaar. Steeds meer mensen beseffen dat hun oude zooi nog wat waard is en verkopen het aan anderen die door de crisis juist eerder hun spullen tweedehands inkopen. Er is echter een enorme economisch gat tussen de aanbieder en de koper. Vaak weten mensen niet hoe en waar ze het best gebruikte goederen kunnen verkopen, welke sites bijvoorbeeld het best werken. Daarnaast zijn er prijsverschillen tussen veel sites en kan je veel spullen nog goedkoper krijgen bij rommel- en vrijmarkten. Je kan heel veel geld verdienen, met het ideale bijbaantje, tweedehands spullen doorverkopen. Lees in dit artikel over de verschillende strategieën en tips.

Waarin ga ik handelen?

Dit is voor iedere beginnende handelaar een belangrijke vraag. Als je een auto hebt loont het om in grote apparatuur te handelen, als je echter vooral via het internet wilt handelen kan je je het best concentreren op verzamelobjecten, kunst, boeken en dvd's. Ook kan je er voor kiezen om niet echt een standaard categorie aan te nemen en kijken wat je op je pad aantreft, bijvoorbeeld als je veel rommelmarkten bezoekt. Het nadeel van de laatstgenoemde methode is echter dat je nergens in gespecialiseerd bent en daardoor niet makkelijk prijzen in kan schatten.

Zodra je een categorie hebt geselecteerd (of niet) kan je beginnen met specialiseren, meestal gebeurt dit tijdens het handelen, stel echter dat je wilt handelen in munten en postzegels is voorkennis een vereiste. Kies vervolgens naar aanleiding van de beschrijving één of een combinatie van de volgende manieren van handelen:

Verschillende manieren van handelen

1: Opkoop-verkoop

Dit is de meest simpele manier van handel in tweedehandsgoederen. Je koopt spullen op een rommelmarkt, vrijmarkt, inboedelverkoop of een site als marktplaats, waarvan je ten eerste weet dat ze meer waard zijn en waarvan je ten tweede werkt dat je ze redelijk snel weer kan verkopen, of anders gezegd, dat er een markt voor is. Je kan op internet van te voren al kijken voor hoeveel geld gemiddeld dezelfde of soortgelijke spullen worden verkocht, wanneer de aankoopprijs meer dan 50% hieronder zit, betekent het bijna altijd een directe aankoop.

Het allergrootste voordeel van deze strategie is dat je bijna alles kan opkopen en in grotere hoeveelheden dan ook korting krijgt, zo kan je een hele verzameling voor een spotprijsje opkopen en vervolgens de onderlinge onderdelen verkopen voor veel meer geld. Het grootste nadeel is dat je veel ruimte nodig hebt en bijna altijd met wat spullen opgezadeld blijft zitten die niet willen verkopen. Om dit dragelijk te maken is het slim om spullen op te kopen die je zelf altijd nog kan gebruiken (zoals boeken, kan je zelf lezen). Deze manier vloeit over in de volgende strategie als je al een koper hebt gevonden voordat je de het product zelf aanschaft.

2: Transfer-handel

Deze strategie rust op het feit dat je weet dat er al een koper is voor het product voordat je het desbetreffende product zelf aanschaft. Je moet dus in de transfer van de verkoper naar de koper toe geld verdienen, deze winst moet groot genoeg zijn om de verzendkosten en dergelijke eruit te halen. Je ziet bijvoorbeeld op een rommelmarkt een boek van Thomas Calculus liggen, op je smartphone op marktplaats zie je dat er iemand voor 25 euro het boek zou willen kopen. Vervolgens koop je het boek voor 5 euro en verkoop je het weer voor 25 euro. Minus de verzendkosten heb je dan zo'n 16 euro winst.

Dit kan ook allemaal vanuit je luie stoel voor de pc. Op marktplaats worden er vaak spullen tegen een veel te lage prijs verkocht. Deze kan je weer op andere sites verkopen. Het handigste is om dit te doen met de wat duurdere spullen zoals elektronica, grote huishoudelijke apparaten en meubels omdat hierbij de winst zodanig groot is dat je de verzendkosten eruit kan halen. Ook kan je verzamelingen opkopen als je weet dat je een deel van de verzameling sowieso voor een hogere prijs kwijt kan raken.

Als je echter geen zin hebt om de verzendkosten te betalen is er een derde vorm van handel:

3: De Tussenpersoon/Bemiddelaarshandel

Als je inmiddels thuis bent op de tweedehands(internet)markten kan je vinden wat de leek niet kan vinden. Het komt vaak voor dat op twee verschillende websites er een koper en een verkoper zijn die eenmaal in contact gebracht een deal kunnen sluiten, ze weten echter niet van elkaars bestaan af. Ook zijn de meeste mensen niet handig met keywords en lopen mensen elkaar zo mis.

Je kan als tussenpersoon geld verdienen door een verkoop aan te bieden aan een koper of een verkoper tegen een commissie een koper aan te bieden. Probeer dit echter zo vriendelijk mogelijk te doen en de eventuele koper/verkoper niet weg te geven, veel mensen hebben bij een dergelijke handel het gevoel dat je ze oplicht terwijl je ze eigenlijk juist helpt.

Een voorbeeld is: op Ebay verkoopt een Engelsman een Dinkytoys-verzameling met verschillende onderdelen die ook los te koop zijn. Op marktplaats zoekt een Nederlander een specifiek autootje om zijn eigen verzameling compleet te maken. Je kan nu de Nederlander aanbieden om hem in contact te brengen met een koper of de Engelsman aanbieden om hem in contact te brengen met een koper, vraag hier een kleine commissie voor.

Het grootste voordeel van deze methode is dat je niets hoeft te kopen of verkopen en er geld voor krijgt, het nadeel is echter dat het veel skill vereist en het moeilijk is mensen te overtuigen. Tenslotte kan je ook op het internet je diensten aanbieden als een tussenpersoon die de gezochte producten op internet vindt.

Tips en benodigdheden

Handig om te hebben zijn:

  • Een auto, handig om grote ladingen bij rommelmarkten te kopen en te vervoeren, drukt de verzendkosten. Must have bij handel in meubels en huishoudelijke apparatuur.
  • Een smartphone of tablet, vooral bij strategie 1 en 2 erg handig als je opkoopt buiten het internet om, dus op rommelmarkten e.d. Zo kan je makkelijk de gemiddelde prijzen en zelfs eventuele kopers vinden.
  • Kennis in je specialisatie, als je veel verstand hebt van sieraden is het makkelijker om de waarde te bepalen, je kan dus van tevoren ook kennis opdoen door een cursus te volgen of boeken te lezen over het desbetreffende handelsgebied.

Tips:

  • Koop groot in, vooral bij manier 1, als je een enorme hoeveelheid mooie boeken kan kopen voor zo'n 50 cent per stuk moet je het bijna altijd doen. Vervolgens maakt het niet of je ze allemaal kwijt kan, je hoeft maar een kleine hoeveelheid te verkopen om winst te maken.
  • Handel internationaal, vooral voor manier 2 en 3 via het internet, vaak kunnen kopers van verschillende nationaliteiten elkaar niet vinden en daar kan jij winst mee maken.
  • Maak duidelijke afspraken, zorg ervoor dat je beide weet waar je aan toe bent en veel gegevens van elkaar hebt zodat er meer wederzijds vertrouwen is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweedehands spullen scheelt u de helftU kunt veel geld besparen door niet nieuw te kopen. Op deze manier kunt u eenvoudig de helft besparen op het aankoopbedr…
Kopen en verkopen van tweedehands studieboekenKopen en verkopen van tweedehands studieboekenDe handel in tweedehands studieboeken is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er steeds vaker online wordt…
Veel geld verdienen met tweedehands spullenEr wordt vaak niet bij stil gestaan dat bepaalde tweedehands producten nog een grote waarde kunnen vertegenwoordigen. Op…

Wat moet ik doen met mijn ontslagvergoeding?Wat moet ik doen met mijn ontslagvergoeding?Het ontvangen van een ontslagvergoeding (gouden handdruk) is slechts een pleister op de financiële wonden. Door een even…
Opslag olie of diesel: waarop letten bij aankoop opslagtank?Opslagtanks kunnen worden gebruikt voor de opslag van motorolie, diesel, afgewerkte olie, enzovoorts. De opslagtanks zij…
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.