Interactieve whiteboards
Het klassieke whiteboard kent vrijwel iedereen vermits deze al decennia in gebruik zijn in scholen of in het bedrijfsmilieu. De laatste jaren verschijnen er echter regelmatig whiteboards van de nieuwe generatie die zorgen voor een meer interactieve ervaring voor gebruiken en toeschouwer.
Het klassieke whiteboard
Whiteboard is een Engelse term die gebruikt wordt als verzamelnaam voor witte presentatieborden. Meestal zijn deze uitgevoerd in wit kunststof waarop via een speciale uitwisbare stift kan geschreven worden. De borden kunnen ook van metaal worden gemaakt, deze krijgen dan een speciale coating waardoor ze beschrijfbaar worden. Het voordeel van deze borden is dat ze bovendien magnetisch zijn, waardoor ze extra mogelijkheden hebben. Het grote nadeel hierbij is natuurlijk het extra gewicht. Er zijn twee types whiteboards te verkrijgen. Er zijn er die op een voet worden gemonteerd zodat ze mobiel zijn en overal kunnen opgesteld worden. Andere types kunnen enkel aan een wand worden bevestigd.
Interactieve whiteboards
De whiteboards die tegenwoordig meer en meer worden gebruikt zijn afgeleid van de klassieke modellen die al jaren in gebruik zijn. Simpel gesteld gaat het whiteboard nu werken als een aanraakscherm. Beelden van een pc worden op het scherm geprojecteerd en deze kunnen door middel van aanraking worden gemanipuleerd. Deze techniek lijkt relatief nieuw maar is al enkele decennia oud. De eerste moderne whiteboards hadden nogal wat problemen met de besturing en snelheid van uitvoering. Daarom waren ze in praktijk zelden bruikbaar. De nieuwe generaties hebben veel stabielere systemen, er zijn er zelfs die werken met de laatste versie van Windows. De technologie lijkt nu klaar te zijn om het klassieke zwarte schoolbord te vervangen, maar er zijn nog enkele nadelen aan verbonden. Niet in het minste de prijs natuurlijk, daardoor is het voorlopig minder geschikt om in alle lessen te gebruiken.
Verschillende technologieën
De goedkoopste interactieve whiteboards werken met een projector die een beeld op het bord plaatst en waar de gebruiker door middel van aanraking iets kan verduidelijken. Dit systeem werkt met optische sensoren die in de rand van het bord zijn ingebouwd en die een onderbreking van een lichtstraal kunnen detecteren. Deze types zijn zeer beperkt in hun gebruiksmogelijkheden. De duurdere modellen werken met speciale stiften waarmee op het bord kan geschreven worden zoals op een klassiek schoolbord. Enkel wordt er in praktijk niets op het bord geschreven maar worden de penbewegingen via een pc vertaald en op het bord geprojecteerd. Er zijn zelfs speciale bordenvegers te gebruiken die de geschreven tekst kunnen wissen. De topmodellen hebben direct toegang tot het internet, waar onmiddellijk allerhande applicaties, presentaties of documenten kunnen worden geraadpleegd. Met dit type whiteboard kunnen ook mails worden verstuurd tijdens een presentatie. De aantekeningen die worden gemaakt op het whiteboard kunnen zelfs worden opgeslagen in het geheugen om later terug te kunnen geraadpleegd worden. Handig zijn ook whiteboards waarbij geen aansluiting meer nodig is van een pc maar alle hardware is ingebouwd wat er voor zorgt dat er voorafgaand aan een presentie geen problemen meer optreden met de connectiviteit van de apparaten. Er zijn ook draagbare beamers op de markt die op een laptop kunnen worden aangesloten en waarmee een klassiek whiteboard kan omgetoverd worden in een interactief.
De toekomst
Zal het interactieve whitboard in de toekomst het klassieke schoolbord in scholen verdringen of in elke meetingroom van een bedrijf aanwezig zijn? Het antwoord hierop is natuurlijk nee, althans zeker niet tijdens dit decennium. Hiervoor is de technologie nog relatief duur en in vele gevallen ook niet nodig. Het is tevens vermoeiender voor de ogen om hier meerdere uren per dag naar te kijken. Maar voor sommige lessen of presentaties kan het een echte meerwaarde toevoegen aan de presentatie.