AliExpress - Betrouwbaar een product uit China bestellen

AliExpress - Betrouwbaar een product uit China bestellen AliExpress is een Chinese website waar je veel verschillende producten kunt kopen. De veelal goedkope producten uit China worden naar meer dan 200 landen verzonden, waaronder Nederland. Niet alle AliExpress verkopers zijn te vertrouwen, maar over het algemeen kun je op AliExpress betrouwbaar Chinese producten kopen als je weet waar je op moet letten.

AliExpress - Chinese marktplaats voor internationale klanten

AliExpress is een online marktplaats voor klanten over de hele wereld, het is min of meer een Chinese variant van Ebay. Op AliExpress worden over het algemeen geen tweedehands producten verkocht. AliExpress is een dochterbedrijf van de Chinese groothandel Alibaba.

Betrouwbaarheid verschillende Chinese verkopers

Chinese verkopers kunnen hun producten aanbieden op AliExpress. Vaak zijn dit mensen die nauw contact hebben met de producenten of soms zijn het de fabrikanten zelf. Dat betekent dat er weinig tussenschakels in de handel zijn, waardoor de producten erg goedkoop kunnen zijn. Houd er dus rekening mee dat er veel verschillende verkopers zijn op AliExpress en dat niet elke verkoper betrouwbaar is.

Producten zoeken op AliExpress

De juiste zoektermen gebruiken is essentieel in de webshop van AliExpress. Het aanbod van producten is erg groot, daardoor is het vinden van het juiste product soms moeilijk. Het is raadzaam om de Engelse variant van AliExpress te gebruiken en dus ook Engelse zoektermen te gebruiken. Productadvertenties worden namelijk ook in het Engels geschreven.

Automatische vertaling van AliExpress

AliExpress heeft tegenwoordig ook een Nederlandstalige website, deze wordt echter automatisch vertaald vanuit het Engels door Google Translate. Dit kan vreemde vertalingen opleveren.

Waar moet je op letten als je iets koopt op AliExpress

Bij het kopen van een product op AliExpress is het verstandig om de onderstaande factoren goed in de gaten te houden.
  • Productreviews: deze zie je onder de advertentie van het product, mits er reviews zijn geschreven
  • Aantal bestellingen: het aantal bestellingen (Engels: orders) per product staat onder advertentietitel. Producten die nog nooit eerder door iemand besteld zijn, kunnen risicovol zijn. Je weet nooit zeker of de verkoper en het product betrouwbaar zijn.
  • Feedback Score: des te hoger deze score, des te beter de verkoper is beoordeeld door klanten. De 'Feedback Score' is de som van alle ‘Star Ratings’ welke door klanten gegeven zijn na een aankoop bij deze verkoper. Beoordelingen van 4 en 5 sterren leveren 1 punt op voor de 'Feedback Score'. Een 3 sterren beoordeling levert geen punten op. Bij beoordelingen van 1 en 2 sterren gaat er een punt van ‘Feedback Score’ af.
  • Positive feedback: het percentage positieve terugkoppelingen die een verkoper krijgt. Dit is ten opzichte van het totaal aan terugkoppelingen dat de verkoper krijgt. Des te hoger het percentage, des te beter.
  • Let op de juiste maat van kleding en schoenen: in China hanteert men andere maten, vaak wordt er een uitleg over de maten gegeven in de advertentie.

Onderstaande afbeelding geeft een toelichting op de winkelbeoordeling van AliExpress.

Wanneer je op ‘Detailed seller ratings’ klikt, krijg je nog meer informatie over de betrouwbaarheid van de verkoper. Waaronder specifiekere klantbeoordelingen over een verkoper op AliExpress, zie onderstaande afbeelding.

Verzending van AliExpress producten naar Nederland

Veel verkopers bieden op AliExpress gratis verzending vanuit China aan. Bij het bestellen kan er vaak ook gekozen worden voor verzending tegen een (hogere) prijs. Over het algemeen komt de gratis of goedkope verzending iets later aan dan de betaalde verzendmethode. Bij de verschillende verzendmethodes wordt altijd een indicatie gegeven van het aantal dagen dat het bestelde product waarschijnlijk onderweg is.

Hoelang duurt het verzenden van China naar Nederland?

De gratis verzending komt meestal binnen 1,5 week tot 5 weken aan in Nederland, dit verschilt dus behoorlijk. Het lijkt erop dat de verzendtijd steeds korter wordt, bestellingen vanuit Nederland komen steeds vaker binnen 3 weken aan. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe snel het product door de AliExpress verkoper op de post wordt gedaan.

Namaak- of nepproducten uit China kopen

Op AliExpress kun je ook Chinese namaak- of nepproducten kopen. Dit zijn bijvoorbeeld schoenen met merkicoontjes erop, terwijl de schoenen niet daadwerkelijk door dit merk gemaakt zijn. Deze producten zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan de originele merkproducten. Risico van het kopen van een namaakproduct is dat het bij grens kan worden onderschept omdat de douane het niet doorlaat.

AliExpress probeert deze nepproducten zoveel mogelijk van de website te verwijderen, maar er zijn er nog steeds ruim voldoende te vinden. Als je zoekt naar voetbalshirts krijg je veelal voetbalshirts zonder merkicoontjes als ‘Nike’ en ‘Adidas’. Als je de verkopers op AliExpress per privébericht vraagt (in het Engels) om foto’s van het originele product te sturen, dan krijg je soms wel foto’s van het voetbalshirt met de merkicoontjes erop. Hetzelfde geldt voor het kopen van bijvoorbeeld namaakkleding en namaakschoenen.

Belastingen bij invoer van producten

Chinese producten mag je niet zomaar onbeperkt importeren. Je moet je daarbij houden aan de regels van de overheid, zo is er bijvoorbeeld invoerbelasting vanaf een bepaalde productwaarde. Voor de actuele regels kijk je op de website van de overheid. Bijvoorbeeld: Regels voor particulieren in Nederland die goederen ontvangen uit het buitenland.
© 2015 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AliExpress, goedkope Chinese webshopAliExpress, goedkope Chinese webshopHet label 'Made in China' wordt al snel geassocieerd met goedkope spullen. In Nederland betaalt u wel een hoger bedrag v…
Chinese webwinkel AliExpress; bestellen bij AliExpressChinese webwinkel AliExpress; bestellen bij AliExpressAliExpress is een Chinese webshop en is de grootste online webwinkel ter wereld. AliExpress is een dochteronderneming va…
Aliexpress: Weave of nephaar kopenWe willen allemaal weleens een ander kapsel, mooie lange lokken, krullen, een sexy bob of misschien wel een pixie cut. V…
Betrouwbaarheid DealExtremeBetrouwbaarheid DealExtremeDealExtreme is een sterk in populariteit stijgende webshop uit China. Producten zijn vaak goedkoop en worden veelal grat…
Hornbach Best: openingstijden, adres en algemene informatieHornbach Best: openingstijden, adres en algemene informatieHornbach is een oorspronkelijk Duitse doe-het-zelf-keten. De eerste vestiging werd in 1968 geopend in het Duitse Landau…
Bronnen en referenties
  • Aliexpress.com
  • Belastingdienst.nl
Ruttger (31 artikelen)
Laatste update: 21-02-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.