Stellingruimte huren in een winkel. Een succesvol concept

Stellingruimte huren in een winkel. Een succesvol concept Een winkelstelling huren in een winkel en vervolgens je eigen artikelen (kleding, servies etc.) verkopen. Dit concept is overgewaaid vanuit Finland. Behalve de presentatie van je stelling en het prijzen van je artikelen heb je er geen omkijken naar. De winkel zorgt voor de verkoop en maakt de opbrengst over naar je rekening.

Inhoudsopgave


Waar komt het concept van verhuur van stellingruimte vandaan

Het concept is afkomstig uit de Scandinavische landen en meer specifiek uit Finland. Deze formule bestaat daar al veel langer en doet het erg goed. In Finland heeft het winkelconcept de onuitsprekelijke naam “itsepalvelukirpputori” ofwel een “overdekte snuffelmarkt”. Het kan ook vergeleken worden met een “garageverkoop” maar dan onder één dak. In Nederland waren wel soortgelijke concepten maar die waren vooral bedoeld voor kleine ondernemers en niet voor particulieren. Nu doet het Finse winkelconcept in een Nederlandse uitvoering hier haar intrede.

Het winkelconcept past bij deze tijd. Het kan worden vergeleken met de internetsite “Marktplaats” maar dan geconcentreerd in één winkel waar de spullen tastbaar zijn. Daarom is de verwachting dat dit concept nog verder kan groeien.

Hoe werkt het winkelconcept

Een particulier of (startende) ondernemer huurt een stelling voor een bepaalde periode. Je kunt hierop van alles presenteren zoals kleding, woonaccessoires, servies, poppen etc. De artikelen worden door jezelf voorzien van een prijsetiket en vervolgens richt je zelf de stelling in. De winkel zorgt voor het verkoopwerk en houdt de stelling netjes tijdens de huurperiode. Wanneer de huurperiode is verstreken worden de overblijvende artikelen opgehaald. De vastgestelde opbrengst is voor de aanbrenger van de artikelen. Het is ook mogelijk dat er voor een provisieregeling worden gekozen. Van de verkochte artikelen krijg je dan een vastgesteld percentage van de opbrengst. Gedurende de huurperiode mag de uitgestalde voorraad worden aangevuld en kunnen de prijzen worden aangepast. Indien het artikel het mogelijk maakt (zoals bij kleding) kan het worden beveiligd met een beveiligingstag. Er kunnen ook duurdere artikelen worden aangeboden maar dan moet er wel rekening mee worden gehouden dat deze niet verzekerd zijn.

Er kan in de meeste winkels worden gekozen voor meerdere huurbare combinaties zoals:

 • Stelling met kleding
 • Stelling met een combinatie van planken en kleding
 • Stelling met planken
 • Vloeroppervlakte
 • Tafels

Wat zijn de spelregels voor het aanbieden van artikelen

De artikelen moeten er netjes uitzien en de te koop aangeboden artikelen moeten eigendom zijn van de verkoper. De winkel heeft altijd het recht om naar een eigendomsbewijs te vragen. Het aanbieden van ongepaste artikelen is niet toegestaan. De volgende artikelen worden in ieder geval als ongepast aangemerkt:
 • Artikelen die auteursrechtelijk beschermd zijn (bijv. gebrande dvd’s)
 • Pornografische artikelen
 • Gevaarlijke artikelen (bijvoorbeeld wapens en medicijnen)
 • Bederfelijke waar

De winkel is niet verantwoordelijk wanneer de artikelen verloren gaan of beschadigd raken in verband met brand, waterschade, inbraak etc. Wanneer artikelen niet volledig zijn dient de verkoper dit te vermelden. De verkoper staat zelf in voor de gevolgen van eventuele verborgen gebreken van de aangeboden artikelen. Mocht er sprake zijn van een verborgen gebrek, en de koper komt hiermee naar de winkel, dan kan de winkel het artikel terugkopen en de kosten op de verkoper verhalen. Een artikel waar geen prijskaartje aan zit kan niet worden verkocht.

De winkel heeft in haar voorwaarden opgenomen dat zij altijd het recht behoudt om:

 • Het huurcontract te ontbinden
 • Artikelen te weigeren
 • Uitzonderingen op de spelregels te maken indien zij dit gepast vindt

De artikelen mogen een vastgesteld aantal weken te koop worden aangeboden. De verkoper zorgt ervoor dat de goederen voor de einddatum weer zijn opgehaald. Verlenging van de huurperiode kan alleen indien de betreffende stelling nog niet is verhuurd. Wanneer de winkel de artikelen niet meer verkoopbaar vindt, krijgt de verkoper een termijn waarbinnen de goederen moeten worden opgehaald.

Voor de stellinghuur worden ook spelregels afgesproken. Dit zijn regels omtrent het brengen en ophalen van de artikelen. De artikelen moeten binnen de stelling- c.q. kledingrekruimte passen. Wordt hier niet aan voldaan dan zal de verkoper een boete moeten betalen.

Wat zijn de kosten van het huren van stellingruimte

Er worden prijzen vastgesteld per stelling of tafel. Indicatie hiervan bedraagt ongeveer € 25,- a € 30,- per week. De prijs van grotere artikelen wordt in overleg vastgesteld. De verkoopperiode zal dan enkele weken zijn en voor de huur wordt dan vaak een percentage van de opbrengst afgesproken. Indien er ook vloeroppervlakte kan worden gehuurd is de richtprijs hiervoor € 35,- per m2.
© 2015 - 2024 Birdy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jouw marktkraam: een eigen winkelschap voor 25 euro per weekJouw marktkraam: een eigen winkelschap voor 25 euro per weekTweedehands kleding, servies, camera’s, speelgoed, zelfgemaakte creaties …. Het is allemaal te koop in het winkelconcept…
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Servies: Blond AmsterdamServies: Blond AmsterdamBlond Amsterdam is een ontwerpbureau. Het is gevestigd in Amsterdam en is vooral bekend vanwege het serviesgoed. Op het…
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…

Amazing Oriental: filialen, adressen en openingstijdenAmazing Oriental: filialen, adressen en openingstijdenTegenwoordig is de Amazing Oriental niet meer weg te denken in menig huishouden. Het is de grootste Aziatische supermark…
Sissy boy: Openingstijden, adressen en andere informatieSissy Boy is een winkelketen die in steeds meer steden in Nederland te vinden is. De zoveelste modezaak, zal je wellicht…
Bronnen en referenties
Reacties

Carina Jennen, 23-10-2016
Beste,

Ik ben woonachtig in Belgisch Noord-Limburg (3960 Bree) en vroeg me af welke winkels met rekkenverhuur er in Nederland bestaan, het dichtst bij mijn woonplaats en of er op korte termijn nog soortgelijke winkels zullen bijkomen.
Ik zou op deze manier als particulier graag allerlei spulletjes of kleren verkopen.

Alvast bedankt voor uw informatie en met vriendelijke groetjes,

Carina Jennen Reactie infoteur, 24-10-2016
Beste Carina,
Er is vaak sprake van lokale ondernemers en geen keten. Hierdoor is uw vraag voor mij moeilijk te beantwoorden. Ik heb wat gegoogeld op mijn tafel, stellingruimte en marktkraam. Dan kom ik verhuur tegen in landgraaf, Tilburg of Roosendaal. Ik niet meer inzicht dan u via internet.
Succes met uw voornemen om uw spullen op deze manier te verkopen.

Vriendelijke groeten,
Egbert

Lex, 23-09-2015
Met interesse heb ik dit artikel over de stellingruimte huren in een winkel gelezen. Mijn vraag is waar vind je deze winkels of beter zijn deze georganiseerd in een landelijke formule? Ik hoop dat u op mijn vraag een antwoord kunt geven. Reactie infoteur, 23-09-2015
Bedankt voor uw reactie. Omdat in mijn woonplaats deze winkelformule opende en ik het een kansrijk concept vond, heb ik nader onderzoek gedaan en mijn artikel geschreven. Ik heb niet vast kunnen stellen dat de lokale aanbieders onder een landelijke formule werken. Het zijn lokale ondernemers die op hun "eigen wijze" in het gat springen

Birdy (18 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.