Je zaak of winkel aankleden voor de kerstperiode

De eindejaarsperiode is voor veel detailhandels een lucratieve periode. Mensen zijn op zoek naar geschikte cadeaus voor hun familie en vrienden, willen een nieuwe outfit voor zichzelf of hebben een eindejaarsbonus gekregen waar ze graag een extraatje mee kopen. Hoe kleed je je winkel gezellig aan in de kerstperiode?

Kerstperiode

De traditionele kerstperiode loopt van 6 december, na Sinterklaas, tot 6 januari, na Driekoningen. In die periode zien we overal lichtjes, kerstbomen, en gezellige versieringen die deze donkere periode van het jaar zoveel charme geven. Als je zelf een winkel of zaak hebt, kan het leuk zijn om die ook aan te kleden in het Kerstthema. Dat wekt extra gezelligheid die fijn is voor de bezoekers en misschien wel tot meer verkopen leidt!

Je winkel aankleden

Tenzij je een interieur- of decoratiezaak hebt, hoeft je kerstversiering niet 'too much' te zijn. Toch mag de kerstversiering duidelijk aanwezig zijn, om een zeker sfeer te scheppen. Het is vroeg donker, dus kan je lichtjes gebruiken om extra gezelligheid in je winkel te krijgen.

Kies een stijl en volg die doorheen je hele decoratie. Werk je bijvoorbeeld met wit- en grijstinten, doe dat dan in alle versieringen die je gebruikt: in je etalage, op de toonbank, en ook in de kerstboom. Er zijn verschillende kleurthema's die je kan gebruiken, afhankelijk van de rest van de inrichting. Probeer een harmonie te krijgen tussen de standaard inrichting van je winkel en de kerstdecoratie. Heb je bijvoorbeeld een erg strak interieur, dan kan je misschien wel werken met moderne grijze en zwarte decoraties. Heb je een klassiekere inrichting, dan is rood nog steeds een goede keuze.

Etalage

Je etalage kan een heel goede tool zijn om mensen naar je winkel te lokken. Een verzorgde etalage is aantrekkelijk en zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig worden naar je koopwaar. Niet alleen een presentatie van je koopwaar is belangrijk, maar ook de decoratie errond. In de kerstperiode kan je met feestelijke elementen werken zoals goud- en zilverkleurige decoraties, lichtjes, en zelfs glitter. Ook hier geldt dat het niet 'too much' moet worden, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat klanten zien dat je een speciale etalage voor het eind van het jaar hebt gemaakt.

In de winkel

Heb je veel ruimte of een open plek, dan kan je kiezen voor een kerstboom. De mogelijkheden zijn eindeloos: Een joekel van 2,5 meter of een bescheidener exemplaar van 1,5 meter, dat maakt niet uit. Belangrijk is wel dat de boom mooi aangekleed wordt, in dezelfde stijl als de decoratie in je etalage. Aangezien de kerstboom tussen je koopwaar staat, is het aan te raden om het algemene beeld rustig te houden. Kies niet voor veelkleurige lichtjes of 10 verschillende soorten kerstballen, dat leidt de aandacht af van de spullen die je te koop aanbiedt. Werk opnieuw met 1 kleurenpalet en hou het simpel, maar gezellig. Eventueel kan je een aantal lege doosjes inpakken in cadeaupapier en ze rond de kerstboom leggen, zodat het lijkt alsof er tal van cadeautjes onder de boom liggen. Ook dat schept veel sfeer en zal de klanten misschien wel aansporen om ook hun kerstcadeaus in uw zaak te kopen!

Extra versiering

Naast een kerstboom kan je natuurlijk ook andere versieringen aanbrengen, bijvoorbeeld op of rond je toonbank. Je kan ook hier en daar in de rekken een klein Kersthoekje maken met een aantal decoraties. Blijf er steeds op letten dat alles één geheel vormt en niet botst met de algemene stijl van je winkel.

Cadeautips

In je decoraties en versieringen kan je ook een aantal cadeautips verwerken. Hang bijvoorbeeld wat leuke gadgets, die in jouw winkel te koop zijn, in de kerstboom. Misschien kan je wel een paar cadeaubonnen uitschrijven en in de boom hangen, dat inspireert de klant die nog op zoek is naar leuke cadeautjes.

Zet artikelen die geschikt kunnen zijn als eindejaarscadeau extra in de kijker, zodat ze meteen opvallen als een klant in de winkel rondloopt op zoek naar het ideale geschenk.

Prettig eindejaar!
© 2012 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorKerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorDe decembermaand is vaak een dure maand. Het begint al bij het sinterklaasfeest, wat vaak het nodige geld kost aan cadea…
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Kerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering kunt u heel eenvoudig zelf maken van oude cd's. Dat is goedkoop want u hoeft weinig knutselmaterialen aa…
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…

Producten van failliete bedrijven of de overheid kopenProducten van failliete bedrijven of de overheid kopenAls een bedrijf failliet gaat blijven er regelmatig veel niet verkochte producten over. Deze producten worden vaak alsno…
Eindhoven: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopEindhoven: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopEindhoven is de vijfde stad van Nederland en de grootste stad in het zuiden van het land. De stad is bekend vanwege de h…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.