Belastingvrij bijverdienen kan niet

Belastingvrij bijverdienen kan niet Ten onrechte wordt vaak gedacht dat werknemers die fulltime werken belastingvrij kunnen bijverdienen. Dit is echter niet het geval. U bent verplicht om bijverdiensten op te geven aan de Belastingdienst. Het is eerst noodzakelijk om de definitie bijverdienste scherp te krijgen. Iemand die een oud kinderfietsje verkoopt via Marktplaats is niet aan het bijverdienen, maar iemand die kinderfietsjes opkoopt om deze met winst weer te verkopen is wel aan het bijverdienen. Bij twijfel zou u uw situatie voor kunnen leggen aan de Belastingdienst.

Waarom worden bijverdiensten altijd belast?

Ons inkomen wordt belast in box één van ons boxenstelsel. Naast inkomsten uit dienstverband, vallen bijvoorbeeld ook winst uit onderneming hieronder en resultaat uit overige werkzaamheden. Klust u nog bij als freelancer naast uw dienstbetrekking, dan vallen deze extra inkomsten ook in box één van ons belastingstelsel. Deze extra inkomsten moeten in de belastingaangifte worden meegenomen en zullen bovenop uw inkomsten uit dienstbetrekking worden opgeteld.

Hoeveel belasting ben ik verschuldigd over extra inkomsten?

Werknemers kunnen merken dat de belastingheffing over overuren zwaarder drukt op het inkomsten. Van iedere uur aan overwerk, is het verschil tussen bruto en netto groter in vergelijking met het reguliere inkomen. Dit wordt veroorzaakt door de heffingskortingen. Dit zijn kortingen die verrekend mogen worden over het inkomen. Deze kortingen worden niet verwerkt in extra uitbetalingen, want ze zijn al verwerkt in het reguliere inkomen. De hoge belastingdruk zult u ook ondervinden bij extra inkomsten buiten de dienstbetrekking om. De extra inkomsten verhogen uw inkomen, waardoor het zelfs mogelijk is dat u over het meerdere een hogere belastingheffing moet gaan betalen.

Kan het uit om bij te verdienen?

U houdt er na verrekening van de belastingheffing altijd geld aan over. U moet echter de afweging maken of het u netto voldoende oplevert ten opzichte van de moeite dat het u kost. Extra inkomsten kunt u wat belastingdruk betreft vergelijken met een loonsverhoging. Deze zal naar verhouding ook zwaarder belast worden. U kunt nog extra financiële schade oplopen als u door de extra inkomsten bepaalde tegemoetkomingen misloopt. U gaat bijvoorbeeld net teveel verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Moeten bijverdiensten worden opgegeven?

Ja, er kunnen zware sancties staan op het verzwijgen van inkomsten. Extra inkomsten uit dienstbetrekking kunt u niet verzwijgen, want de werkgever zal verplicht zijn om de nodige heffingen in te houden. In de praktijk blijkt dat het lastig is om aan te tonen dat iemand inkomsten verzwijgt, maar er zijn mogelijkheden om hierop te controleren.

Extra inkomsten toebedelen aan de partner met het laagste inkomen

Bepaalde inkomsten of aftrekposten zijn vrij toe te bedelen tussen fiscale partners. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij inkomsten uit loondienst of bij inkomsten uit overige werkzaamheden. In bepaalde situaties is het te rechtvaardigen dat u inkomsten toebedeeld aan de minst verdienende partner.

Kosten verrekenen met de inkomsten

De meeste extra inkomsten nemen ook extra kosten met zich mee. In de avonduren maakt u bijvoorbeeld meubels. Om deze inkomsten te realiseren, moet u ook kosten maken. Deze mag u aftrekken van uw inkomsten. Een voorwaarde is wel dat het om redelijke kosten moet gaan. Een nieuwe auto kopen en in één keer afschrijven op de inkomsten gaat te ver.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag je belastingvrij bijverdienen?Mag je belastingvrij bijverdienen?Met belastingvrij bijverdienen bedoelen veel mensen het zogenaamde zwartwerk: werken zonder dat hierover loonbelasting w…
Belastingvrij bijverdienenBelastingvrij bijverdienenWie een aantal uur per week werkt, verdient niet zoveel als iemand die fulltime werkt. Dit heet dan bijverdienen. Hoe zi…
Mag ik bijverdienen naast baan of uitkering?Bij het ontvangen van een uitkering is het vaak niet toegestaan om bij te verdienen, op straffe van korting op de uitker…
Bijverdienen en de AOW  wat is het belastingtariefBijverdienen en de AOW wat is het belastingtariefMag u geld bijverdienen met een AOW in 2019, 2020 of 2021? Ja, want een extra inkomen verkrijgen met een bijbaan mag ook…

Uitstervend beroep, de financieel adviseurUitstervend beroep, de financieel adviseurIn het verleden was er veel geld te verdienen in de financiële dienstverlening. Door spaarpolissen en hypotheken af te s…
Twee banen? Let op de belastingheffingTwee banen? Let op de belastingheffingIemand die inkomsten uit verschillende bronnen ontvangt, moet goed op de hoogte van de belastingheffing letten. Er besta…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.