Als je werk niet leuk is

Als je werk niet leuk is Als je werk niet leuk is, is feitelijk het beste advies iets anders te gaan zoeken. Toch is dat niet zo eenvoudig en al helemaal niet in een stagnerende economie. De banen liggen niet voor het oprapen en het is een werkgeversmarkt. Dat wil zeggen, dat de werkgevers meer dan voldoende mensen op iedere sollicitatie krijgen en ze dus vanuit een luxe positie mensen kunnen werven.

Wel of geen andere baan?

Frappant dat veel mensen niet eens de moeite nemen om te solliciteren. Bang voor de afwijzing, kan ik me zo voorstellen. Toch is het goed, als je je niet meer op je plek voelt bij de huidige werkgever, je voelhorens uit te steken. De omgeving te informeren over het feit dat je in bent voor een nieuwe baan, is het begin.

Verder is het zorgvuldig kijken naar de vacatureteksten zinvol en bel zo nodig voor meer informatie. Zo krijg je een goed beeld van de functie en maakt in hoeverre het zinvol is (of niet) om te reageren. Je hebt een baan en zit niet direct op een schopstoel. Dat maakt het een luxepositie om zo nu en dan op functies te solliciteren die je interessant lijken. Een must is dat je je lekker in je vel voelt, want een beetje personeelsfunctionaris prikt er zo doorheen. Als je je om wat voor reden nog niet helemaal super voelt, werk daar dan eerst aan. De afwijzingen komen anders nog harder aan en in een negatieve spiraal zittende, wordt het er niet beter op.

Toch niet die andere baan?

Als je er, om wat voor reden dan ook, niet voor kiest om op zoek te gaan naar een andere baan. Of je bent wel bezig, maar het is nog niet gelukt … realiseer je dan dat alleen in de toekomst kijken, het nu niet beter maakt. Leef vooral ook in het nu en dat wil zeggen dat het goed is ook in je huidige omgeving het naar de zin te maken, althans zo veel mogelijk.

’Opleuken’

Het is zo’n populaire term, maar feitelijk komt het er op neer dat je kijkt hoe een beter gevoel te krijgen uit je werk. Ook al is het maar voor zolang dit werk nog duurt. Daar zijn wat zaken voor die kunnen helpen. Een korte opsomming:
  • Bespreek met je baas of je feedback krijgt (als dit nog niet het geval is). Enerzijds is het prettig om complimenten te krijgen en anderzijds kan de kritiek je ook helpen om je functie nog beter invulling te geven. Dit laatste kan vervolgens weer leiden tot het nuttig voelen.
  • Ook al vervul je niet je ideale baan, deel leuke momenten (ook al zijn ze spaarzaam) met je thuisomgeving of met vrienden. Dit schijnt het algehele gevoel van waardering te bevorderen.
  • Bekijk je huidige werk nog eens en leg het desnoods onder een loep. Zijn er onderdelen, hoe klein dan ook, die je kunt veranderen? Soms zijn nuanceverschillen aanbrengen al aanleiding tot meer lol in je werk en anders is het goed om van een afstand je werk, jezelf en je functioneren te bekijken. Wel eerlijk zijn, je houdt immers anders alleen jezelf voor de gek.
  • Probeer de sleur uit je werk te halen, door kleine doelen te stellen. Ook al ben je niet echt projectmatig bezig, dan nog kan je binnen je takenpakket kleine doelen stellen. Het werken naar een doel en het realiseren, geeft een gevoel van voldoening.
  • Ga na welke momenten negatief zijn en probeer jezelf vermanend toe te spreken als zo’n moment de kop op steekt. Voor hetzelfde geld kan je namelijk denken dat je hetgeen je negatief maakt, ook positief kunt benaderen. Denk hierbij aan iets wat je blij maakt, dat wil nog wel eens helpen.
  • Neem zo nu en dan een dagje vrij. De gedachten verplaatsen en op de dagen dat je op je werk bent, volledig geconcentreerd aan de slag. Gebruik je vrije dagje voor iets leuks, maar ben in ieder geval bezig. Niets doen kan betekenen in ‘zwelgen’ te vervallen en dat maakt het alleen maar erger.

Waarom?

Probeer ook helder te krijgen waarom het werk niet leuk is en wat de reden is dat je er zo weinig aan kunt doen. Overanalyse is niet goed, maar eens goed nadenken over het hoe en waarom kan geen kwaad. Het kan je nieuwe inzichten brengen. Inzichten die je ook in een eventuele nieuwe baan weer in kunt zetten.

Positief!

Het is niet iedereen gegeven, maar je hebt als mens altijd een keuze. Gegeven dit feit, heb je dus ook de keuze om het negatieve gevoel over je huidige functie om te zetten naar iets positiefs. Zwelgen in negativiteit levert niemand wat op en al helemaal jezelf niet. Een begin maken met het proces te keren is belangrijk voor je huidige functie, maar mogelijk ook met het zoeken en vinden van een nieuwe functie.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastzitten in een goede baanVastzitten in een goede baanMet een fulltimebaan bent u vier tot vijf dagen in de week bezig. Het is hierdoor van groot belang dat u met plezier naa…
WW-uitkering en passende arbeidWW-uitkering en passende arbeidEen WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen…
Werken op het juiste niveauWanneer je op zoek gaat naar een baan, dan kun je ervoor kiezen om voor een "gemakkelijk" baantje of voor een verantwoor…
Vakantiewerk als reisleiderVakantiewerk als reisleiderLijkt het je leuk om vakantiewerk als reisleider te doen? Zo ja, hoe kom je dan aan zo’n baan en hoe weet je of het iets…

Zakelijke e-mail schrijven - voorbeeldenZakelijke e-mail schrijven - voorbeeldenHoe schrijft u een goede zakelijke of formele e-mail? Hier advies en voorbeelden van correcte zakelijke e-mails volgens…
Tips sollicitatiegesprekTips sollicitatiegesprekEen sollicitatiegesprek kan best lastig zijn. Een optimale benutting van een sollicitatiegesprek is noodzakelijk om bij…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.