Werken met 14 jaar. Wat mag en kan als bijbaan?
Wanneer je 14 jaar bent wil je wellicht wat geld gaan verdienen. Dit kun je doen door een bijbaantje te nemen. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Zo mag je met veertien jaar niet elk soort werk verrichten. Hier vind je meer informatie over wat kan en mag.
Wat voor werk mag je doen
Wanneer je jonger dan 18 jaar bent, mag alleen licht werk uitgevoerd worden. Dit is werk dat geen risico's met zich meebrengt. Je mag geen gevaarlijk werk verrichten, zoals het werken met gevaarlijke stoffen of machines. Daarnaast mag je, wanneer je jonger dan 18 jaar bent, ook geen nachtwerk doen. Ook overwerken is niet toegestaan. Er zijn verschillende baantjes die voldoen aan deze eisen. Denk aan het rondbrengen van reclame blaadjes of het plukken van aardbeien bij een lokale boer. Wat niet mag is bijvoorbeeld het werken met ovens of andere gevaarlijke machines.
Wanneer je veertien jaar bent mag je in sommige gevallen werken. Er zijn echter wel een aantal regels;
Maximaal zes uur per dag
Wanneer je geen school hebt, mag je maximaal zes uur werken. Dit geldt dus voor de vakanties en weekenden. Op schooldagen mag je maximaal twee uur per dag werken.
Maximaal twaalf uur per week
Per week mag je op je veertiende slechts twaalf uur werken. De week loopt van maandag t/m zondag. In de vakanties mag je maximaal 35 uur per week werken. Maximaal vier weken per jaar en maximaal drie aaneengesloten weken. Per week mag je maximaal vijf dagen werken.
Minimumloon
Op je veertiende heb je helaas geen recht op minimumloon. Het minimum jeugdloon gaat pas in met vijftien jaar. Zorg echter wel dat je niet te weinig betaald krijgt. Het is verstandig om hetzelfde bedrag als een vijftienjarige te vragen.
Wanneer je ouder wordt zul je ook meer mogen. Je mag dan bijvoorbeeld langer en vaker werken. Vanaf vijftien jaar geldt ook een wettelijk minimum jeugdloon waarop je kunt terugvallen. Wanneer je 18 jaar bent vervallen een hoop regels en mag je vrijwel elk werk verrichten.
School staat op nummer één
Hoewel het soms anders lijkt te zijn, staat school altijd op plaats één. Zorg dat je schoolwerk niet leidt onder je bijbaantje. Je leert op school om later een beroep uit te oefenen. Het is dus een investering in de toekomst. School mag nooit wijken voor een bijbaantje, je bijbaantje wel voor school. Wanneer je niet kunt werken vanwege school, kun je dit gerust tegen je werkgever zeggen. Wanneer hij dit niet accepteert is hij degene die fout zit, niet jij. Wanneer je in het weekend werkt zul je het minste last ondervinden van de wrijving tussen school en je bijbaantje.
Veilig werken
Op je veertiende mag je dus geen gevaarlijk werk doen. Het is echter belangrijk om altijd aan je veiligheid te denken, want ook met gewoon werk kan vanalles misgaan. Neem veiligheidsinstructies van je collega's daarom ook altijd serieus. Zorg voor beschermende kleding wanneer dit nodig is. Bij het plukken van fruit is het bijvoorbeeld verstandig handschoenen te dragen. Werken in afgesloten ruimtes en eentonig of eenzaam werk zijn absoluut niet toegestaan.
Hoeveel ga je verdienen
Het is belangrijk om altijd een contract af te sluiten. In dit contract staat hoeveel je gaat verdienen en wat voor soort werk je zult gaan doen. Je werkgever kan hierdoor niet afwijken van de gemaakte afspraken. Hoewel je geen recht hebt op het minimum jeugdloon, zul je tóch het loon in het contract moeten laten zetten. Nogmaals, zorg dat je niet te weinig verdient. Als het bedrag te laag is, wees dan niet bang om dit te zeggen. Er zijn altijd genoeg andere baantjes die beter verdienen.
Zwart werken of niet?
Veel jongeren denken dat het loont om zwart te werken. Je verdient meer en het bedrag kan dus hoog oplopen. Je bent echter niet verzekerd wanneer je zwart werkt. Wanneer er iets met je gebeurd, zul je zelf voor de kosten op moeten draaien. Het is dus zeer onverstandig om zwart te werken.
Voorbeelden
Hieronder vind je een aantal voorbeelden met baantjes die wél en níet gedaan mogen worden met 14 jaar.
Niet toegestaan | Wel toegestaan |
Fabriekswerk | (Reclame) folders rondbrengen |
Werken in de omgeving van machines | In een supermarkt werken (Let op de tijden) |
Werken met gevaarlijke stoffen | Klusjes in en rondom het huis |
Werk waarbij je meer dan 10 kilo moet tillen | Vakantiewerk |
Werken in de horeca als daar alcohol wordt geserveerd | |