Ziekenverzorgende: IG, AG en opleiding

Ziekenverzorgende: IG, AG en opleiding Ziekenverzorgende of verzorgende, ook wel helpende genoemd. Wie deze opleiding volgt, gaat werken in de zorg: de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de kraamzorg, de thuiszorg, de gezinszorg. Er zijn veel situaties waarin de verzorgende kan gaan werken. Welke opleidingen zijn er en hoe lang duren deze?

Wat is een ziekenverzorgende?

Een ziekenverzorgende is de Nederlandse benaming voor een persoon die in het bezit is van het diploma verpleegkunde. Dit is een middelbare beroepsopleiding. Een ziekenverzorgende moet niet verward worden met verpleging. De verpleging maakt onderdeel uit van de behandeling door een arts. Een ziekenverzorgende staat hier los van. De ziekenverzorgende helpt de patiënt bij de verzorging, waarbij de patiënt zelf mag bepalen hoe deze verzorging eruit ziet.

Tegenwoordig wordt een ziekenverzorgende een helpende of een verzorgende genoemd.

Verzorgende AG of IG

De opleiding verzorgende AG houdt in dat je je specialiseert in een bepaalde doelgroep binnen de gezondheidszorg. Dit kunnen ouderen zijn, gehandicapten, kraamzorg, chronisch zieken etc.

De opleiding IG houdt in dat je technische handelingen leert verrichten, zoals het toedienen van medicijnen het inbrengen van een katheter, het toedienen van injecties en wondverzorging. Na de opleiding verzorgende IG kan je aan de slag in een zorginstelling, in de kraamzorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, gezinszorg etc. IG staat voor individuele gezondheidszorg, waardoor je alle werkzaamheden zelfstandig uit dient te kunnen voeren.

De opleiding verzorgende IG is een mbo opleiding op niveau 3. Als vooropleiding is vmbo, havo of vwo gewenst.

Helpende of verzorgende

De helpende werkt in een thuissituatie of in een instelling. De taken van de helpende zijn: huishoudelijke taken in een zorginstelling of in een thuissituatie, rondbrengen van maaltijden en het verzorgen van de patiënten. De helpende kan doorleren voor verzorgende. De verzorgende stelt een zorgplan op en verricht verzorgende werkzaamheden, afgewisseld met huishoudelijke taken. Ook dit kan zowel in een instelling als in een thuissituatie zijn.

De opleiding helpende zorg & welzijn is een mbo opleiding op niveau 2. Deze opleiding duurt 2 jaar. Als vooropleiding is een vmbo-opleiding of enkele jaren havo of vwo gewenst.

De opleiding zorghulp is een kortdurende mbo opleiding op niveau 1, en duurt zes maanden tot 1 jaar. De zorghulp werkt in de thuiszorg, de ouderenzorg of in de gehandicapten zorg. De taken van de zorghulp zijn het assisteren van de patiënt bij huishoudelijke taken. Ook assisteert de zorghulp een verzorgende of een verplegende wanneer deze de patiënt verzorgt. De vooropleiding die gewenst is, is enkele jaren voortgezet onderwijs.

De opleidingen variëren van niveau 1 tot en met niveau 4. Wanneer iemand een hoog niveau niet aan zou kunnen of niet wordt toegelaten, is het mogelijk om eerst een lager niveau te starten en later in te stromen op een hoger niveau. De leerweg kan gemengd, theoretisch of kaderberoepsgericht zijn.

Er is veel vraag naar ziekenverzorgenden. Iemand die een van deze opleidingen volgt, zal vrijwel altijd een baan in de zorg kunnen vinden. Verwacht wordt dat er in het jaar 2015 een tekort van ruim elfduizend zijn. Vooral naar verzorgenden niveau 3 zal er veel vraag zijn. Vanwege een veranderende wet in de schoonmaak, worden er steeds meer alfahulpen ingezet voor huishoudelijk taken. Hierdoor vertrekken verzorgenden niveau 1 en 2 uit de zorg. Deze zouden anders doorgestroomd zijn naar niveau 3.

Werk in de zorg is dankbaar werk. Je zet je in voor je medemens: ouderen, jongeren, kinderen en baby's. Deze mensen hebben allerlei hulp nodig en zijn dus afhankelijk van de verzorgende. Vaak merkt de verzorgende de dankbaarheid van de patiënt doordat deze een praatje maakt, een spelletje wil spelen of een knutselwerkje maakt. Maar ook een glimlach of een blik in de ogen van de patiënt zegt vaak al genoeg. Verzorgende zijn is ook soms zwaar werk. Dit mag niet onderschat worden. Om de verzorgende zoveel mogelijk te ontlasten, zijn er speciale regels opgesteld. Zo mag een verzorgende niet zwaar tillen. Werken in de zorg vraagt een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent verantwoordelijk voor het welzijn en de zorg van je patiënt.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorgende individuele gezondheidszorgAls verzorgende IG heeft u vele mogelijkheden, de beroepskeuze is ruim en ook het aanbod qua banen. Het werk is afwissel…
Verpleegkunde, wat houdt het in?In Nederland werken vele verpleegkundigen. Maar wat houdt verplegen nou eigenlijk in. En welke opleidingen kun je hierin…
Werken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg is een populaire bijbaan voor veel studenten. De meeste studenten werken bij de thuiszorg als ver…

Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Belasting en thuiswerkBelasting en thuiswerkHoe zit het met de belasting als je vanuit huis werkt? Waar moet je als thuiswerker rekening mee houden? Het betalen van…
Bronnen en referenties
  • http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/Artikel/ThuiszorgVreestTekortVerzorgenden.htm
  • http://www.roc.nl/default.php?fr=details&id=3843
Reactie

Dolly Rabbie, 03-04-2013
De uitleg over de verschillende opleidingen en niveaus van opleiding is niet juist. Een ziekenverzorgende is geen verpleegkundige en wordt zo ook niet genoemd. De opleiding ziekenverzorging is opgegaan in de MBO opleiding Verzorgende (IG), niveau 3. De verpleegkundige volgt de MBO opleiding verpleegkunde niveau 4. Een verpleegkundige heeft wel degelijk een eigen deskundigheids- en verantwoordelijkheids gebied, waarvoor geen voorschrift van een arts vereist is. De verpleegkundige handelt wel op voorschrift- en in opdracht van een arts als het gaat om "cure" en het uitvoeren van risicovolle en/of voorbehouden handelingen. Tenslotte: de opleidingen niveau 1 t/m 4 kunnen gevolgd worden in BBL (werken en leren) of BOL (voltijd leren en stage) variant. De 3 genoemde leerwegen horen bij het VMBO. Verzorgenden niveau 1 en 2 bestaan niet. Een verzorgende is per difinitie niveau 3. Reactie infoteur, 04-04-2013
Via o.a. ROC zijn de opleidingen op MBO niveau te volgen. Zorghulp niveau 1 is wel degelijk een MBO-opleiding, en geen VMBO. Voor meer info verwijs ik u door naar het ROC.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 11-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.