Ziekenverzorgende: IG, AG en opleiding
Ziekenverzorgende of verzorgende, ook wel helpende genoemd. Wie deze opleiding volgt, gaat werken in de zorg: de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de kraamzorg, de thuiszorg, de gezinszorg. Er zijn veel situaties waarin de verzorgende kan gaan werken. Welke opleidingen zijn er en hoe lang duren deze?
Wat is een ziekenverzorgende?
Een ziekenverzorgende is de Nederlandse benaming voor een persoon die in het bezit is van het diploma verpleegkunde. Dit is een middelbare beroepsopleiding. Een ziekenverzorgende moet niet verward worden met verpleging. De verpleging maakt onderdeel uit van de behandeling door een arts. Een ziekenverzorgende staat hier los van. De ziekenverzorgende helpt de patiënt bij de verzorging, waarbij de patiënt zelf mag bepalen hoe deze verzorging eruit ziet.
Tegenwoordig wordt een ziekenverzorgende een helpende of een verzorgende genoemd.
Verzorgende AG of IG
De opleiding verzorgende AG houdt in dat je je specialiseert in een bepaalde doelgroep binnen de gezondheidszorg. Dit kunnen ouderen zijn, gehandicapten, kraamzorg, chronisch zieken etc.
De opleiding IG houdt in dat je technische handelingen leert verrichten, zoals het toedienen van medicijnen het inbrengen van een katheter, het toedienen van injecties en wondverzorging. Na de opleiding verzorgende IG kan je aan de slag in een zorginstelling, in de kraamzorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, gezinszorg etc. IG staat voor individuele gezondheidszorg, waardoor je alle werkzaamheden zelfstandig uit dient te kunnen voeren.
De opleiding verzorgende IG is een mbo opleiding op niveau 3. Als vooropleiding is vmbo, havo of vwo gewenst.
Helpende of verzorgende
De helpende werkt in een thuissituatie of in een instelling. De taken van de helpende zijn: huishoudelijke taken in een zorginstelling of in een thuissituatie, rondbrengen van maaltijden en het verzorgen van de patiënten. De helpende kan doorleren voor verzorgende. De verzorgende stelt een zorgplan op en verricht verzorgende werkzaamheden, afgewisseld met huishoudelijke taken. Ook dit kan zowel in een instelling als in een thuissituatie zijn.
De opleiding helpende zorg & welzijn is een mbo opleiding op niveau 2. Deze opleiding duurt 2 jaar. Als vooropleiding is een vmbo-opleiding of enkele jaren havo of vwo gewenst.
De opleiding zorghulp is een kortdurende mbo opleiding op niveau 1, en duurt zes maanden tot 1 jaar. De zorghulp werkt in de thuiszorg, de ouderenzorg of in de gehandicapten zorg. De taken van de zorghulp zijn het assisteren van de patiënt bij huishoudelijke taken. Ook assisteert de zorghulp een verzorgende of een verplegende wanneer deze de patiënt verzorgt. De vooropleiding die gewenst is, is enkele jaren voortgezet onderwijs.
De opleidingen variëren van niveau 1 tot en met niveau 4. Wanneer iemand een hoog niveau niet aan zou kunnen of niet wordt toegelaten, is het mogelijk om eerst een lager niveau te starten en later in te stromen op een hoger niveau. De leerweg kan gemengd, theoretisch of kaderberoepsgericht zijn.
Er is veel vraag naar ziekenverzorgenden. Iemand die een van deze opleidingen volgt, zal vrijwel altijd een baan in de zorg kunnen vinden. Verwacht wordt dat er in het jaar 2015 een tekort van ruim elfduizend zijn. Vooral naar verzorgenden niveau 3 zal er veel vraag zijn. Vanwege een veranderende wet in de schoonmaak, worden er steeds meer alfahulpen ingezet voor huishoudelijk taken. Hierdoor vertrekken verzorgenden niveau 1 en 2 uit de zorg. Deze zouden anders doorgestroomd zijn naar niveau 3.
Werk in de zorg is dankbaar werk. Je zet je in voor je medemens: ouderen, jongeren, kinderen en baby's. Deze mensen hebben allerlei hulp nodig en zijn dus afhankelijk van de verzorgende. Vaak merkt de verzorgende de dankbaarheid van de patiënt doordat deze een praatje maakt, een spelletje wil spelen of een knutselwerkje maakt. Maar ook een glimlach of een blik in de ogen van de patiënt zegt vaak al genoeg. Verzorgende zijn is ook soms zwaar werk. Dit mag niet onderschat worden. Om de verzorgende zoveel mogelijk te ontlasten, zijn er speciale regels opgesteld. Zo mag een verzorgende niet zwaar tillen. Werken in de zorg vraagt een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent verantwoordelijk voor het welzijn en de zorg van je patiënt.