Het inkomen van verpleegkundigen

De website loonwijzer.nl heeft onderzocht hoe goed of slecht Nederlandse verpleegkundigen verdienen in vergelijking met de verpleegkundigen in vijf andere landen. Hierbij is niet alleen gekeken naar het inkomen in euro’s uitgedrukt, maar er werd ook gekeken naar de koopkracht. Banen in de zorg worden gemiddeld genomen onderbetaald. Ze hebben constant een hoge werkdruk, doordat ze te weinig collega’s hebben om het werk aan te kunnen. Het is wel een functie waar een grote vraag naar blijft.

In 2008 heeft Loonwijzer.nl een onderzoek gehouden naar het inkomen van verpleegkundigen. De salarissen in Nederland zijn vergeleken met de salarissen in zes andere Europese landen, namelijk: Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, België, Finland en Nederland. De verdiensten in een bepaald land kunnen wel hoger zijn, maar er moet ook gekeken worden naar de koopkracht. In een land waar er meer voor één euro kan worden gekocht, kunnen de verpleegkundigen met minder loon, meer te besteden hebben.

Gemiddeld inkomen van verpleegkundigen in Nederland

Het gemiddeld inkomen van verpleegkundigen is in 2008 vastgesteld op € 2.725 bruto. Uitgedrukt in een netto bedrag komt het ongeveer uit op € 1.657 uitgaande van een fulltime dienstverband. Hiermee zijn onze verpleegkundigen slechter uit dan verpleegkundigen in vier andere landen uit het onderzoek. Toch blijkt dat de Nederlandse verpleegkundigen gemiddeld genomen tevredener te zijn dan de Europese collega’s uit het onderzoek.

Gemiddeld inkomen van verpleegkundigen in enkele andere Europese landen

Uitgedrukt in brutoloon zijn de Engelsen het beste uit met een brutoloon van € 3.833 en een nettoloon van € 2.449. Het verschil in salaris is groot met de salarissen van de Finse collega’s. Die verdienen namelijk gemiddeld € 2.544 bruto en € 1.379 netto. De Belgische verpleegkundigen verdienen bruto ruim vijfhonderd euro meer dan de Nederlandse, maar netto is het verschil slechts minder dan honderd euro.

Verschillen in koopkracht

Het verschil in koopkracht moet meegenomen worden om te bepalen waar de verpleegkundigen het meeste en minste verdienen. Wat betreft het brutoloon verdienen onze verpleegkundigen meer dan de Spaanse collega’s, maar indien de koopkracht wordt meegenomen zijn de Spaanse verpleegkundigen beter uit. In Spanje hebben ze op Finland na het laagste inkomen, maar indien de koopkracht in de vergelijking wordt meegenomen, eindigen de Spaanse verpleegkundigen op de tweede plaats na de Britten. Nederland doet het alleen beter dan Finland.

Salarissen vergelijken met buitenlandse beroepsgenoten

Salarissen van verschillende landen zijn niet met elkaar te vergelijken. In Nederland verdient iemand goed met een inkomen van bruto € 3.000, terwijl een beroepsgenoot met een salaris van € 1.500 in Polen mogelijk toch nog beter uit is. Dit verklaart ook de toestroom van werkkrachten uit het oosten van Europa. Ze kunnen in de rijke Europese landen veel meer geld verdienen voor hetzelfde werk.

Indien ze in Nederland het minimumloon betaalt krijgen, zijn nog steeds veel beter uit in vergelijking met de landen in het oosten van Europa. Het kan zelfs uit, om in Nederland tijdelijk iets te huren, terwijl de vaste lasten in het thuisland ook door gaan.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als Nederlandse verpleegkundige werken in BelgiëNa het behalen van een Verpleegkunde diploma op MBO Niveau (Niveau 4) in Nederland, maken sommige verpleegkundigen de ov…
Pijn en pijnbeleid, rol van de verpleegkundigeIn veel gevallen hebben verpleegkundigen regelmatiger en frequenter contact met patiënten dan andere zorgverleners en da…

Belasting en thuiswerkBelasting en thuiswerkHoe zit het met de belasting als je vanuit huis werkt? Waar moet je als thuiswerker rekening mee houden? Het betalen van…
Zzp: zelfstandig werken als kapperZzp: zelfstandig werken als kapperSteeds meer kappers kiezen er voor om als zelfstandige zonder personeel (zzp) te gaan werken. Dit komt omdat dit beter v…
Bronnen en referenties
  • Loonwijzer.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.