Kogelvrij vest: bescherming

Kogelvrij vest: bescherming In sommige banen is een kogelvrij vest een vast onderdeel van de uitrusting. Denk aan de beveiliging, de mobiele eenheid, de politie, portiers en chauffeurs. Hoe werkt een kogelvrij vest precies en biedt het ook echt bescherming?

Agressie

In sommige beroepen kom je meer geweld tegen dan anders. Bijvoorbeeld wanneer je bij de politie werkt of als beveiliger. Maar ook in het uitgaansleven komt er steeds meer agressie op straat. Een portier bij een club is dan al snel het slachtoffer. Maar ook mensen die zich in bepaalde gebieden niet meer veilig voelen: de agressie neemt overal toe. Het is dan ook niet vreemd dat je in bepaalde gevallen kiest voor een kogelvrij vest.

Bescherming

Een kogelvrij vest biedt bescherming tegen, de naam zegt het al, kogels. Wat niet wil zeggen dat de kogels het vest niet kunnen raken. Het biedt de drager bescherming om niet gedood te worden door een kogel, wanneer deze wordt afgeschoten op het gebied waar het vest wordt gedragen. Een kogelvrij vest biedt ook bescherming tegen steekwapens. Het is niet onmogelijk om door een kogelvrij vest heen te steken, maar wel zeer moeilijk.

De werking

Een kogelvrij vest bestaat uit verschillende lagen. Hoe meer lagen, hoe meer bescherming het vest biedt. De lagen bestaan uit een soort folie of kunstvezel. Er worden ademende materialen gebruikt zodat het vest makkelijk gedurende langere tijd te dragen is en je hem niet van ellende weer uit doet.

Wanneer een kogel het vest raakt, dringt deze het vest binnen. Door de lagen heen wordt de kogel afgeremd. Het vest buigt door de kracht van de kogel mee naar binnen en vouwt zich zo als het ware om de kogel heen. De kogel wordt volledig afgeremd en blijft in het vest steken. Het is dus niet zo dat een kogel wordt afgekaatst door het vest. Doordat de kogel het vest binnen dringt, kan je een aardige blauwe plek eraan overhouden, of met wat pech een gekneusde rib.

Levels

Een kogelvrij vest wordt wat betreft de veiligheid aangeduid in levels. Hoe meer lagen in het vest, hoe groter de veiligheid. Voor bescherming tegen lichte wapens is een vest met NIJ protectie level 1. De levels lopen op tot level vijf (aangeduid als IV) Het zwaarste level biedt bescherming tegen machinegeweren en het zwaarste geschut. De meest gebruikte levels zijn level IIIA , deze bieden bescherming tegen de zwaarste kogels uit een gewoon handwapen. En handwapens is toch wat je op straat ziet.

De laagste levels zijn goedkoper dan de duurdere levels. Dit heeft er natuurlijk ermee te maken omdat er meer materiaal in de duurdere levels gebruikt wordt. Kijk, wanneer je een kogelvrij vest aan wilt gaan schaffen, echter niet naar de goedkoopste uitvoering, maar naar het level dat je nodig hebt. Een level 1 gebruiken bij zware handwapens, is erom vragen dat het vest niet de bescherming kan bieden die nodig zou zijn.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kogelvrije vestEen kogelvrij vest is een kledingstuk dat gebruikt wordt ter bescherming tegen vuur- of steekwapens. Deze vesten worden…
Kogelvrij vest kopen: prijzen en mogelijkhedenKogelvrij vest kopen: prijzen en mogelijkhedenSinds de toename van de terreurdreiging en het aantal politieke aanslagen is ook de populariteit van kogelvrije vesten o…
Van kuras tot kogelwerend vestVan kuras tot kogelwerend vestTijden veranderen maar helaas blijft vechten en oorlog voeren bestaan. Er is wel veel veranderd in de manier waarop. Zo…

CV in het Engels opstellenCV in het Engels opstellenAls je solliciteert naar een internationale functie, zul je in een cv in het Engels moeten opstellen. Daarnaast is het g…
CV opstellen: tipsCV opstellen: tipsDit artikel geeft tips voor het opstellen van het curriculum vitae (cv). Een cv moet een goed beeld geven van de persoon…
Bronnen en referenties
  • http://www.bulletproof.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.