Wat doet een internist?

Wat doet een internist? Als internist onderzoek en behandel je mensen van alle leeftijden met heel verschillende aandoeningen.

Opleiding

Als je internist wilt worden, volg je de volgende opleidingen.

Geneeskunde

Deze opleiding duurt totaal 6 jaar op het WO. Het bestaat uit een bachelor van 3 jaar en een master van nog eens 3 jaar. Na het afronden van deze studie, kun je gaan werken als basisarts. Je hebt dan geleerd hoe je medische kennis kan toepassen in de praktijk.

Specialisatie

Na de opleiding Geneeskunde solliciteer je voor een opleidingsplaats in een academisch ziekenhuis of een perifere opleidingskliniek. Er zijn op dit moment ongeveer 150 opleidingsplaatsen per jaar in Nederland. Je kunt direct solliciteren na de geneeskundestudie, maar je hebt meer kan om aangenomen te worden als je eerst ervaring hebt opgedaan als basisarts (ANIOS, arts niet in opleiding tot specialist) of arts-onderzoeker. Als je bent aangenomen voor de opleiding interne geneeskunde, dan volg je de eerste 4 jaar algemene interne geneeskunde, de vooropleiding die longartsen, cardiologen en klinische geriatrie de eerst 2 of 3 jaar van hun specialisatie ook volgen. De laatste 2 jaar ga je je verdiepen in 1 of meerdere richtingen. Dit doe je door een keuze te maken uit profielstages, zoals:
  • Acute geneeskunde
  • Ouderengeneeskunde
  • Oncologie
  • Infectieziekten
  • Vasculaire geneeskunde
  • Bloedtransfusiegeneeskunde
  • Klinische farmacologie
  • Onderwijs
  • Intensive care
Het eerste deel van de studie waarin je de algemene brede basis leert kennen, volg je meestal in een perifeer opleidingsziekenhuis. De verdiepingsfase doe je meestal in een academisch ziekenhuis.

Werk

Je werkt als internist in een algemeen of academisch ziekenhuis. Hier ben je meestal te vinden op de polikliniek, maar natuurlijk ook op andere afdelingen, omdat je vakgebied zo breed is. Je kunt zelfstandig of in loondienst van het ziekenhuis gaan werken.

Als internist heb je je gespecialiseerd in 1 of meerdere gebieden van de interne geneeskunde. Je krijgt te maken met allerlei aandoeningen en ziekten van de interne organen. Je kunt hierbij denken aan infectieziekten, bloedziekten, kanker en nierziekten. Het is aan jou de taak om deze te voorkomen, herkennen en te behandelen. Je bent tijdens je werk meestal te vinden op de polikliniek. Daar luister je naar de klachten van de patiënt, je onderzoekt hem en je stelt een diagnose. Om de oorzaak van de klacht(en) te vinden, kan je bloed- en urineonderzoek, röntgenfoto's of echo’s maken. Daarna behandel je de patiënt of schrijf je medicijnen voor. Je legt ook alles duidelijk uit aan de patiënt en adviseert hem in zijn eetgedrag of leefstijl. Je komt ook op andere afdelingen, bijvoorbeeld bij mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Ook heb je veel contact met college-internisten en andere specialisten, zoals longartsen, chirurgen en cardiologen. Je bent als internist vaak verantwoordelijk voor het afstemmen van de zorg voor patiënten die door verschillende artsen worden behandeld. Naast het contact met patiënten, collega’s en familie heb je ook administratieve en soms managementtaken. Hier besteed je een tiende van je werktijd aan. Als je in een academisch ziekenhuis werkt, dan geef je een derde van de tijd les aan studenten interne geneeskunde en doe je een derde van je werktijd onderzoek.

Salaris

Tijdens de opleiding tot internist verdien je een salaris van ongeveer tussen € 2.835,- bruto per maand (bij 1 jaar werkervaring) en € 3.670,- (bij 7 jaar ervaring). Als je de opleiding hebt afgerond en je gaat aan de slag in een algemeen ziekenhuis, dan verdien je ongeveer tussen € 5.830,- en € 10.830,- bruto per maand voor een 45-urige werkweek. Als je als zelfstandig gevestigde specialist gaat werken, dan kan je rekenen op een bruto maandsalaris tussen ongeveer € 12.500,- en € 20.830,- .

Als je internist wilt worden, moet je hoofd- en bijzaken goed kunnen onderscheiden van elkaar. Je hebt een brede belangstelling, want je hebt met alle kanten van de interne geneeskunde te maken. Je hebt goede communicatieve vaardigheden om te praten met patiënten en te overleggen met collega’s. Bij het contact met de patiënt moet je geduldig kunnen zijn, begrip tonen en goed kunnen luisteren. Ook komt leergierigheid goed van pas bij de opleiding die wel 12 jaar duurt. Wil jij kunnen beslissen welke specialistische zorg een patiënt nodig heeft? Wordt dan internist.

Vragen?

Heb je nog vragen over dit beroep? Reageer dan op dit artikel.
© 2011 - 2024 Judogirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De best betaalde banen in de zorgDe best betaalde banen in de zorgHet ene beroep levert meer salaris op dan het andere. Maar wat zijn eigenlijk de beste betaalde banen binnen de zorgsect…
Internist: Het beroepInternist: Het beroepHet beroep internist heeft alles te maken met de inwendige geneeskunde en interne organen. Internisten specialiseren zic…
Wat is een internist en wat doet hij bij (het eerste) bezoekWat is een internist en wat doet hij bij (het eerste) bezoekEen internist behandelt ziekten van de inwendige organen. Hij moet goed bekend zijn met het hart, de longen, de schildkl…
Wat doet een cardioloog?Wat doet een cardioloog?Als cardioloog onderzoek en behandel je patiënten met hartproblemen. Jij zorgt ervoor dat de problemen zo veel mogelijk…

Het eerste sollicitatiegesprekHet eerste sollicitatiegesprekJe bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek bij een bedrijf waar jij een sollicitatiebrief naar toe gestuurd hebt.…
Vakantiegeld is een deel van het loonWerknemers hebben een wettelijk recht op vakantiegeld. U hebt recht op minimaal 8 procent van het loon. Meer mag, minder…
Bronnen en referenties
  • http://www.youchooz.nl/beroepen/internist/55 http://www.internisten.nl/
Judogirl (64 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.