Aan de slag als invalleerkracht
Als je bent afgestudeerd als leerkracht is het niet gemakkelijk om meteen een vaste baan te krijgen. Zeker als je niet in de randstad woont en nu er drastisch wordt bezuinigd . Een groot voordeel van het onderwijs is, dat er wel veel invalwerk is. Dit artikel geeft informatie hoe je werk kunt vinden als invaller. Ook geeft het de invalleerkracht tips om het invallen tot een succes te maken.
Inschrijven als invaller
Om aan de slag te kunnen als invaller moet je jezelf inschrijven bij een invalpool. Bijna iedere gemeente heeft wel zo'n invalpool en daarnaast zijn er diverse organisaties, die invalleerkrachten en scholen met elkaar in contact brengt. Online voorbeelden hiervan zijn slim-online en leraar.nu. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen op wat voor scholen je wel en niet wilt invallen. Sommige invalpools hebben alleen christelijke scholen in hun bestand en anderen alleen speciale scholen. Bedenk ook hoe lang je wilt reizen voor een invalklus. Vaak kun je aangeven in welke groepen je wilt invallen.
Voorbereiden op invalwerk
Vaak wordt je pas 's ochtends gebeld door een school of organisatie met de vraag of je kunt invallen. Veel tijd om de dag voor te bereiden heb je dan niet. Als je geluk hebt heeft de vaste leerkracht zijn klassenmap op orde of ligt er een briefje voor je op het bureau, zodat je weet wat je moet doen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Ook weet je bij een onbekende groep niet hoe lang de leerlingen over de opgeven opdrachten doen. Daarom is het prettig om altijd wat extra werk achter de hand te hebben. Op het internet zijn tal van werkbladen, opdrachten en spelletjes te vinden. Als je voor elke groep een selectie maakt, deze uitprint en in een map doet ben je voorbereid op tijd-over momenten. Na een aantal keer te hebben ingevallen merk je gauw genoeg wat wel een succes is en wat niet.
Tips voor de invalleerkracht
Laat van je horen, toon initiatief en onderscheid jezelf
Scholen hebben vaak de keuze uit vele invallers. Wanneer je meer kans wilt hebben om gebeld te worden zul je wat van je moeten laten horen. Zo kun je scholen bellen of open sollicitatiebrieven sturen om te laten weten dat je beschikbaar bent als invaller. Wanneer je erg geïnteresseerd bent in een bepaalde school zou je kunnen vragen of je een dag of dagdeel mee kunt lopen.
Wees beschikbaar
Het klinkt heel logisch, maar het komt regelmatig voor, dat een invaller aangeeft die dag niet te kunnen werken als hij wordt gebeld. De meeste invalpools hebben een website waarop je kunt aangeven wanneer je niet beschikbaar bent. Maak hier gebruik van. Door te zeggen dat je niet kunt werken terwijl je wel op beschikbaar staat verklein je, je kansen op werk.
Houd je gegevens up-to-date
Geef adreswijzigingen en nieuwe telefoonnummers op tijd door. Anders ben je wel heel moeilijk te vinden als invaller.
Lever goed werk af
Ook dit klinkt heel logisch, maar wordt lang niet altijd gedaan. Als invalleerkracht is het niet altijd mogelijk om alle lesstof aan te bieden, omdat de leerlingen je uit proberen, je de klas niet kent en je anders werkt dan de vaste leerkracht. Dit is ook niet erg. Zorg er wel voor dat het werk is nagekeken en laat het lokaal netjes achter. Schrijf een briefje voor de vaste leerkracht om te laten weten hoe de dag is verlopen. Dit hoeft niet heel lang te zijn. Laat weten wat je hebt gedaan en of er bijzonderheden zijn geweest. Het onderwijswereldje is klein. Leerkrachten en directeuren van verschillende scholen praten met elkaar. Ook over invallers! Als je goed bent bevallen zal je worden aanbevolen bij andere scholen en vergroot je dus je kans op vast invalwerk en een vaste baan.
Vraag wat je niet weet
Je bent in een onbekende school en onbekende groep. Het is normaal dat je niet alles weet. De leerlingen weten de meeste dingen in het lokaal wel te vinden en voelen zich vaak belangrijk als je ze je laat helpen. Schroom ook niet om collega's te vragen wat je niet weet. Het is ook in hun belang dat jouw dag in de klas goed verloopt.
Wees positief en beloon
Als invalleerkracht is het extra belangrijk dat je een positieve houding hebt. Sommige leerlingen zullen je uitdagen en over je grenzen proberen te gaan. Consequent en duidelijk zijn is dan nodig, maar een positieve houding is minstens zo belangrijk. Geef de leerlingen complimenten en probeer een prettige sfeer te creëren. Wat hierbij kan helpen is een beloningssysteem te introduceren. Teken bijvoorbeeld een smiley (of krul, bloem etc.) op het bord als je tevreden bent over de werkhouding en het gedrag van de leerlingen. Staan er aan het eind van de dag 5 smiley's op het bord dan krijgen de leerlingen een beloning. Wat die beloning is kun je van te voren met ze afspreken.
Veel succes met je carrière als invalleerkracht!
© 2011 - 2024 Natasha83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten basisonderwijsIeder kind in Nederland heeft recht op basisonderwijs. Het wordt gegeven aan kinderen van vier tot twaalf jaar en het is…