Verpleegkundige uit BIG-register bij te weinig werkuren

Verpleegkundige uit BIG-register bij te weinig werkuren Januari 2009 werden alle op dat moment bevoegde apothekers, artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten nog eenmaal voor 5 jaar ingeschreven in het BIG-register. Als je per 1-1-2014 echter niet voldeed aan de criteria tot herregistratie in het BIG-register, werd je uitgeschreven en verviel je bevoegdheid. Let op dat je niet ongewild je officiële titel van erkend verpleegkundige, verloskundige etc. kwijt raakt. De Wet BIG staat trouwens voor: Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

BIG-register

Je bent uitsluitend bevoegd om als verpleegkundige, verloskundige, psychotherapeut, of fysiotherapeut enz., je beroep uit te oefenen, indien je alszodanig ingeschreven bent in het BIG-register. Ben je niet (meer) geregistreerd, dan ben je niet bevoegd en mag je ook niet langer de beroepstitel voeren.

Herregistratie verplicht

Voorheen was éénmalige registratie voldoende, maar per 1 januari 2009 is dat gewijzigd en dien je iedere vijf jaar herregistratie aan te vragen. De reden is dat deskundigen en zorgverleners hun vaardigheden moeten bijhouden. Eenmalige registratie garandeert dit natuurlijk niet. Het is dus niet langer: eens ingeschreven altijd ingeschreven. Ben je ooit vóór 1 januari 2009 ingeschreven dan verviel de registratie in principe per 1 januari 2014, tenzij je op dat moment nog steeds aan de BIG-eisen voldeed.

Herregistratie gaat als volgt

Dus je dient aan de criteria voor herregistratie te voldoen en de herregistratie tevens zelf aan te vragen via de computer op Bigregister.nl. De kosten daarvan zijn 85 euro. En vaak heb je dezelfde dag reeds de bevestiging per email van de minister van volksgezondheid dat de herregistratie voor de volgende vijf jaar een feit is. De herregistratie is namelijk een volautomatisch proces, waarbij steekproefsgewijze bewijsstukken worden opgevraagd.

Belangrijk is dat je je tijdig verdiept in de laatste eisen die voor herregistratie in het BIG-register gelden (zie bigregister.nl), opdat je niet je bevoegdheid kwijt raakt en je beroepstitel niet langer mag voeren. Hetgeen zou kunnen betekenen dat je gedegradeerd wordt van verpleegkundige tot ziekenverzorger. Weliswaar ook een uiterst zinvol en gewaardeerd beroep, maar niet een taak waarvoor je ooit je diploma hebt gehaald. Er zijn twee afzonderlijke criteria waaraan je moet voldoen om te registratie te verlengen: Scholing of werken.

Werkervaringseis

Het meest eenvoudige om je herregistratie te regelen is om voldoende gekwalificeerde werkuren in je beroep te maken, ook wel urennorm genoemd. Voor een verpleegkundige bedraagt die urennorm 2080. Als je globaal genomen minstens 1 dag per week (8 uur) je beroep uitoefent is er dus niets aan de hand. Als je een vast dienstverband hebt op basis van 8 uur per week zit je in principe al goed, omdat de niet gewerkte uren tijdens betaald verlof, erkende feestdagen, beperkt ziekteverzuim, zwangerschapsverlof e.d. toch gewoon meetellen. Onder andere de uren tijdens ouderschapsverlof, buitengewoon verlof en langdurig zorgverlof tellen echter niet mee. Werken in het buitenland telt in principe ook mee, maar voor bepaalde landen kunnen andere regels gelden, zoals het indienen van bewijsstukken. Sowieso is het altijd belangrijk bewijsstukken te verzamelen die aantonen dat je minstens 2080 uur hebt gewerkt in je beroep. Denk daarbij onder andere aan werkbriefjes, een arbeidscontract, een accountantsverklaring, verklaring van een uitzendbureau, salaris afschriften.

Langdurige werkonderbreking

Binnen de vijfjaarsperiode mag je het werk maximaal 2 aaneengesloten jaren onderbreken. Duurt de werkonderbreking langer, dan tellen de uren vóór de onderbreking niet mee en dien je, vanaf moment van hervatting, alsnog 2080 uur werkervaring binnen die korte periode te kunnen aantonen. Dat impliceert dat het soms verstandig kan zijn al eerder herregistratie aan te vragen. Bij voorbeeld als je al snel de 2080 uur hebt en daarna meer dan twee jaar van plan bent te stoppen. Eventueel kun je dan herregistratie aanvragen op moment dat je de 2080 uur hebt gewerkt, zodat een nieuwe 5-jaarsperiode ook eerder ingaat, wat gunstig kan zijn.

Opletten als je van plan bent te stoppen met werken

Stel dat je overweegt ontslag te nemen, bijvoorbeeld omdat je ouder dan 60 bent, dan kan het heel verstandig zijn de uren te tellen die je hebt gewerkt. Want als je bijvoorbeeld door een of twee maanden langer te werken, je herregistratie weer voor 5 jaar veilig stelt, kan dat best de moeite waard zijn. Het feit dat je stopt met werken bij een baas, wil nog niet zeggen dat je nooit meer je beroep uitoefent. Misschien was je wel van plan om als officieel verpleegkundige, vrijwilligerswerk te doen tijdens een bootreis van De Zonnebloem. Dan dien je wel je BIG-registratie te kunnen aantonen.

Scholingseis

Als je niet aan voldoende werkuren komt, dien je aan de scholingseis te voldoen. Raadpleeg daarvoor ribiz.nl en/of bigregister.nl

Als gevolg van de Wet BIG is het aantal erkende vepleegkundigen sterk gedaald, want eind 2014 waren dat er 180.000, en dat is een derde minder vergeleken met het jaar daarvoor. (Bron CBS).
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herregistratie in het BIG-registerHerregistratie in het BIG-registerMet ingang van 1 januari 2009 is voor verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten de herregistratie in het BIG-…
De Wet BIG en het BIG-registerDe Wet BIG en het BIG-registerEr zijn in Nederland tal van hulpverleners op medisch en paramedisch gebied actief. Het is voor patiënten en consumenten…
Individuele gezondheidszorg en de Wet BIGIndividuele gezondheidszorg en de Wet BIGZoals voor veel beroepen gelden ook voor beroepen die te maken hebben met de verzorgende individuele gezondheidszorg all…
Het BIG registerHet BIG registerDe Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg beschermt patiënten tegen ondeskundig handelen.

Nachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien is niet echt gezond. Het kan in sommige beroepsgroepen niet anders dan dat ook ’s nachts mensen aan…
Werkloos worden, tijd voor jezelfWerkloos worden, tijd voor jezelfWerkloosheid zorgt naast een verlaging van het maandelijkse inkomen ook voor een grote onrust in een mensenleven. Hierdo…
Bronnen en referenties
Reacties

Susanne, 14-06-2013
Kan je met terug werkende kracht de aanvraag doen? Ik heb doordat er heel veel gebeurd (wonen buitenland etc) is niet in de gaten gehad dat ik dit uiterlijk in jan 2013 moest aan vragen. Ik heb zelf al die deelkwalificatie als docent mbo gegeven dus weet er veel van, maar zal er nu zelf examen in moeten doen. Dat kost veel geld voor iemand die nu nog geen baan heeft. Weten jullie of je dit ergens kan aanvragen? Reactie infoteur, 15-06-2013
Hier staat veel informatie over herregistratie:

https://www.bigregister.nl/herregistratie/

Mariëlle, 14-09-2012
Ik heb in juni 2012 de opleiding voor praktijkverpleegkundige afgerond aan de hogeschool te Zwolle. Daarna 5 maanden fulltime werkzaam als praktijkverpleegkundige in een gezondheidshuis voor 6 huisartsen. Krijg per november daar een contract voor 16 uur. U raadt het al, ik voldoe straks niet aan de norm van 2080 uur, omdat ik voor de opleiding een gat van 3 jaar heb zitten. Vanaf 1989 (A-opleiding) altijd werkzaam geweest als verpleegkundige in het ziekenhuis. Als ik uit het register wordt geschreven, wanneer kan ik mij dan opnieuw inschrijven? Ik zal na een maand of 5 na uitschrijving nl. wel aan de uren zitten… Kan ik dan al een herregistratie aanvragen? Reactie infoteur, 15-09-2012
Ongetwijfeld is het antwoord hier te vinden:

http://www.bigregister.nl/
http://www.cito.nl/bedrijven/examens/herregistratie_big/f30df9a2d9ff4fd695758e6d816f8484.aspx

Succes

Adri, 20-08-2012
Ik ben A en K.A. verpleegkundige met een inservice opleiding. Ruim 23 jaar niet meer werkzaam in de betaalde zorg. Ik ben mij met zelfstudie aan het scholen voor de Cito toets BIG registratie. Dat lukt alleen voor de kwalificaties 302 t/m 404 en in de zorgcatagorieen 405, 406, 410 en 411 ben ik werkzaam geweest. Ik mis de 407, 408 en 409 ervaring.
Ook kan ik alleen in Rotterdam een scholingsmogelijkheid vinden, wanneer ik voor het Cito examen zak. Ik woon nl in de provincie Groningen. Wie kan mij informatie geven? Reactie infoteur, 20-08-2012
Hier vind je misschien het antwoord:

http://verpleegkunde.startpagina.nl/

J. den Boer, 19-04-2012
Ik ben nu verpleegkundige, maar werk als 3IG (wijkziekenverzorgende). Als ik dit niet kan verlengen door te weinig uren, kan ik dan wel als wijkziekenverzorgende blijven werken? Reactie infoteur, 26-04-2012
Voor het uitoefenen van de functie van ziekenverzorgende heb je geen BIG-registratie nodig. Maar er circuleren wel geluiden dat voor het beroep van ziekenverzorgende eveneens een bepaalde registratie gaat komen. Dus stel de vraag voor de zekerheid aan je werkgever.

Michiel Sicking, 11-05-2010
Ik heb de b-opleiding gedaan, spv en systeemtherapie opleiding. Ik werk nu op een kinder- en jeugdpolikliniek van Accare. Ik doe intake's diagnostiek en behandeling en ben hoofdbehandelaar van mijn casussen. Ik werk 36 uur, is dit genoeg voor een herregistratie? Of moet je nu extra cursussen volgen voor injecteren en dergelijke. Reactie infoteur, 11-05-2010
Beste Michiel,
Raadpleeg svp: www.ribiz.nl

Treur, 03-02-2010
Hallo,

in onze instelling hebben wij de functie verpleegkundige. Voor deze functie worden verpleegkundigen aangesteld (nivo 4). Echter, deze functionarissen voeren geen voorbehouden handelingen uit, wel in voorkomende gevallen risicovolle handelingen.
Is herregistratie voor deze mensen verplicht?
zij hebben de functienaam verpleegkundige, of wordt de functienaam gelijk gesteld met het voren van de beroepstitel?
Zij werken dus niet voluit in de zin van bevoegd en bekwaam voor voorbehouden handelingen.
Hoe zien jullie dit? Reactie infoteur, 03-02-2010
Geachte Treur,

U kunt uw vraag het beste stellen op www.ribiz.nl

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.