Overwerken voor de Belastingdienst

Overwerken voor de Belastingdienst Op extra verdiensten bovenop het inkomen drukt een zware belastingheffing en premiedruk. De belastingdruk op de extra inkomsten is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Werknemers die overwerken laten de extra uren meestal niet uitbetalen, maar kiezen liever voor tijd voor tijd. Ze kiezen er dus voor om de overuren weer op te nemen in plaats van uit te keren. De belasting die u moet betalen over extra inkomsten wordt hoger naarmate u een hoger inkomen hebt. In Nederland kennen wij namelijk een progressief belastingstelsel. De mensen met hogere inkomens betalen meer belasting. Uit een onderzoek van de FNV is in 2007 gebleken dat 89 procent van de ondervraagde werknemers soms overwerkt, en 19 procent van de werknemers werkt geregeld door in de pauze om het werk af te kunnen krijgen. Zelfs 44 procent van de medewerkers neemt zelfs werk mee naar huis.

Is het verstandig om overuren uit te laten betalen?

Doordat over de extra inkomsten geen rekening wordt gehouden met belastingvrije bedragen lijkt het alsof over extra inkomsten een extra belastingdruk rust, maar dat is niet waar. De belastingdruk is zo hoog doordat de belastingvrije bedragen al verrekend worden in het reguliere inkomen. Inkomsten uit overwerk worden net zo zwaar belast als een loonsverhoging. Stel, u krijgt een loonverhoging van 100 euro per maand. Dit bedrag zal ook gelijk belast gaan worden met een belastingheffing die kan oplopen tot 52 procent. Door de hoge belastingdruk is het wel aantrekkelijk om er tijd voor terug te krijgen in plaats van geld.

Belastingdruk op het inkomen

Werknemers met een jaarinkomen tot 20.000 euro houden van iedere euro die ze extra ontvangen tussen de 60 en 70 cent van over. Werknemers met een jaarinkomen van 40.000 euro zullen ongeveer tussen de 50 en de 60 cent overhouden per euro extra inkomsten. Het Centraal Planbureau heeft in november 2009 een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de belastingdruk op de inkomens tot 20.000 euro betrekkelijk hoog te noemen is. Hierdoor mist deze groep de financiële prikkel om extra te verdienen boven hun huidige inkomen. Overwerken en meer gaan werken kan niet uit, doordat ze door extra inkomsten in sommige gevallen ook nog minder zorg- en huurtoeslag horen te ontvangen.

Hoeveel mag ik overwerken?

Volgens ons arbeidswet mag u als medewerker maximaal 12 uren per dag werken. Per week mag het maximaal 60 uur zijn. Gerekend over vier weken mag u gemiddeld niet meer dan 55 uur per week werken.

Heeft verdiensten door overwerk invloed op de huur- en zorgtoeslag?

Ja, de belastingdienst kijkt per belastingjaar hoeveel u aan inkomen hebt ontvangen. Het maakt hierbij niet uit of de inkomsten voortvloeien uit regulier werk of overwerk. Dit zou een extra reden kunnen zijn om overuren niet uit te laten betalen. Onkostenvergoedingen zijn geen inkomsten en tellen niet mee bij het bepalen van het inkomen over het belastingjaar.

Heb ik recht op doorbetaling van de overuren bij ziekte?

Nee, ook in het geval het bijna gebruikelijk is om overuren te maken ontstaan er geen rechten. Indien overuren maken structureel is geworden, ontstaat er voor de werkgever een doorbetalingsplicht. In dat geval moet hij ook de structurele overuren doorbetalen.

Zie ook:
Op hoeveel vakantiedagen heeft u recht?
Thuiswerken zorgt voor minder stress
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel belasting betalen over Google Adsense inkomsten?Hoeveel belasting betalen over Google Adsense inkomsten?Indien u naast uw regulier inkomen ook nog bijverdiensten hebt, moet u hierover nog belasting betalen. Dit is dus ook he…
Wat is loonheffingskorting?Belastingplichtigen hebben recht op een loonheffingskorting. Werkgevers verrekenen deze kortingen in de meeste gevallen…
Overwerk wordt niet zwaarder belastOverwerk wordt niet zwaarder belastWerknemers denken onterecht dat overwerk zwaarder wordt belast dan het regulier inkomen. Op de loonstrook lijkt dit ook…
Onterechte angst voor belastingheffing over spaargeldOnterechte angst voor belastingheffing over spaargeldDe belastingdruk op spaargeld wordt in Nederland als zwaar ervaren, maar in de praktijk valt het erg mee. Boven de vrijs…

Studio 100 als bedrijf: van concept tot productielijnStudio 100 als bedrijf: van concept tot productielijnWe kennen ze allemaal ‘Samson en Gert’, K3, Big en Betsy, Kabouter Plop, Mega Mindy,… De kinderen zijn er gek op! En het…
Reactie

Ina Wiering, 17-07-2013
Ik heb een aantal overuren voor dit jaar staan. Normaal gesproken worden deze als tijd voor tijd opgenomen. Mijn werkgever heeft voorgesteld deze uren uit te betalen. Nu hoorde ik van een collega dat er iets in de maak is met betrekking tot het heffen van belasting over de overuren/wellicht wijzigen? Graag hoor ik van u of hier al meer over bekend is en zo ja, per wanneer zal dit dan mogelijk ingaan? Alvast bedankt voor de medewerking en in afwachting van uw reactie. Reactie infoteur, 22-07-2013
Ina - Is mij niets over bekend. Het zou wel een mooie maatregel zijn om de crisis te verzachten.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.