Wat doet een psycholoog?

Wat doet een psycholoog? Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daarmee mensen te helpen en situaties te veranderen. Hoe ontstaat gedrag? Hoe kun je gedrag beïnvloeden? Hoe ontstaan conflicten tussen mensen. Zulk soort vragen proberen psychologen te beantwoorden.

Opleiding

Om psycholoog te worden moet je de universitaire opleiding Psychologie volgen. Deze bestaat uit een bachelor (3 jaar) en een master (1 of 2 jaar).

Je kunt je op verschillende gebieden specialiseren door een bepaalde master te doen. Daar is veel keuze in, bijvoorbeeld (met de duur in jaren):
  • Arbeids- en organisatiepsychologie (1)
  • Klinische psychologie (1)
  • Ontwikkelingspsychologie (1)
  • Psychologische methodeleer (1)
  • Psychonomie (1)
  • Sociale psychologie (1)
  • Klinische ontwikkelingspsychologie (1)
  • Klinische neuropsychologie (1)
  • Toegepaste cognitieve psychologie (1)
  • Medische psychologie (2)

Sinds 2007 is er ook een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie. Daarmee heb je na de studie een vergelijkbaar beroep als na de universitaire studie, maar je hebt dan wel minder verantwoordelijkheid.

Werk

Bij psychologen denken veel mensen gelijk aan zo'n kamertje met een stoel en een bank in een eigen praktijkje, maar er zijn nog veel meer plaatsen waar een psycholoog kan werken. Ze kunnen ook in grote bedrijven werken als bedrijfspsycholoog, op een loopbaanadviesbureau, in een gevangenis, in een wetenschappelijke instelling, in een ziekenhuis, in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, bij personeelsselecties of als onderzoeker.

Psychologen adviseren en begeleiden mensen en bedrijven. Zo kan ze bijvoorbeeld ouders adviseren over opvoeden, bedrijven adviseren over personeelsbeleid en mensen begeleiden met hun beroepskeuze. Als een cliënt naar een psycholoog gaat, probeert die eerst achter het probleem te komen door te praten of tests te (laten) maken. Dan wordt er samen een oplossing voor gezocht. De psycholoog houdt ook een rapport bij van alle gesprekken en conclusies.

Loon

Een beginnende psycholoog verdient minimaal €2.425 bruto per maand. Dit kan oplopen tot €5.445 voor een ervaren klinische psycholoog.

Dus ben je geïnteresseerd in wat mensen drijft, in wat ze doen, hun emoties, of de manier waarop mensen met elkaar omgaan? Bezit je over een goede luistervaardigheid en goede gesprekstechnieken? Je moet mensen echt willen helpen en je in hen kunnen inleven. Je moet ook geduldig zijn, want soms duurt het even voor iemand zijn gevoelens goed onder woorden te kunnen brengen. Herken jij jezelf hierin? Dan is psycholoog misschien wel een leuk beroep.

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit beroep? Reageer dan op dit artikel.
© 2008 - 2020 Judogirl, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Psychologie studeren, UniversiteitPsychologie studeren, UniversiteitVeel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de re…
Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…
Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)In Nederland is er een landelijke beroepsvereniging van en voor psychologen, ook wel het ‘Nederlands Instituut van Psych…
Psychologie studeren: wat word je eigenlijk?Psychologie studeren: wat word je eigenlijk?Tja? Wat is dat eigenlijk, een psycholoog? Op een stoel zitten, je cliënt voor je op een lang rood gestoffeerde sofa waa…

Ambitieus, een iets te vaak gebruikt woordIn ongeveer alle vacatures komt het voor en je zou haast gaan denken dat als je niet ambitieus bent, je er niet meer bij…
Persoonlijkheid en solliciterenJe ziet het vaak terugkomen in vacatureteksten. “We zijn op zoek naar iemand met persoonlijkheid.” Waar hebben we het da…

Reageer op het artikel "Wat doet een psycholoog?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lotte, 10-02-2016 12:40 #65
Zou u 5 dingen die je goed moet kunnen willen geven en 3 dingen die je goed moet kennen om psycholoog te worden?

Natasja, 06-02-2016 21:34 #64
Hallo,
ik heb een vraag aan u, ik doe de opleiding klinische psychologie en moet uit zoeken de mogelijkheden en beperkingen van een psycholoog.
de mogelijkheden zijn makkelijk te vinden, maar wat zijn volgens u de beperkingen aan dit vak?


Met vriendelijke groet,
Natasja

Tess Müller, 01-02-2016 15:56 #63
Ik zit op de middelbare school, in de derde klas en doe vmbo-t, welke vakken heb je nodig om dan daarna de richting van de minder psychologie te gaan doen? Want ik zou dat heel graag willen doen!

Benthe, 25-11-2014 23:28 #62
Hallo,
Wat zijn de werktijden van een psycholoog? Zijn er ook nachtdiensten? Of alleen bepaalde tijden?

Meriem, 23-08-2014 09:00 #61
Hallo,

Dank u wel voor dit artikel, ik zit nu in een havo/vwo klas, na dit brugjaartje wil ik graag atheneum doen, maar ik wil kinder en jeugdpsycholoog worden, en er staat heel helemaal niks over een kinder en jeugd psycholoog, kunt u dat in het artikel zetten, of misschien info erover geven, want ik wil dolgraag jeugdpsycholoog worden! :)
Alvast bedankt!

Dieter, 17-09-2013 15:25 #60
Welke richting in het middelbaar onderwijs is het "beste" als grondbasis?

Ik, 04-08-2013 16:55 #59
Hallo ik ben 14 jaar en begin na de zomervakantie aan 3havo, psycholoog lijkt me erg interessant! ik ben van plan om na mijn diploma 5vwo en 6vwo te doen, maar verder heb ik eerlijk gezegd geen idee welke opleidingen ik hierna moet volgen. Ik ben met name geitereseerd in de gevangenis of in de jeugdzorg, maar ik weet niet of ik hier verschillende opleidingen voor moet volgen aangezien dit totaal niet op elkaar lijkt. vandaar een aantal vraagjes:
1: Wat voor een opleiding moet ik volgen na de middelbare?
2: Hoelang ben je ongeveer na de middelbare nog bezig met de studie?
3: Zit er een verschil in opleiding tussen jeugdzorg en hulp in de gevangenis?

Anoniem, 13-06-2013 21:38 #58
Ik zou graag Stw gaan doen omdat ik zwakke punten heb. Maar mijn droomjob is psychologe kan dit nadat je stw hebt gestudeerd?

Angela, 11-09-2012 01:29 #57
Ik wil graag een psycholoog worden, maar ik zit momenteel op een beroepsgerichte school IMEAO, wat kan ik doen om toch te bereiken wat ik wil en is het mogelijk om van IMEAO een pshycholoog te worden en hoelang zal het duren?

Me & My Friends, 03-09-2012 14:00 #56
Hallo,

wat is het minimumloon van een psycholoog die HBO heeft gedaan, en tot hoeveel kan dat oplopen?

Chels, 11-08-2012 18:26 #55
Hallo,

Ik wil graag psychologie bestuderen, maar ik heb hiervoor toch wat duidelijke richtlijnen nodig. Ik woon in Suriname, ik ben dit jaar geslaagd voor de mavo en ik ga nu VWO doen (Lyceum). Als ik lyceum af heb, dat duurt 3 jaar ben ik van plan in te wonen bij mijn familie/zus in Nederland. Welke opleiding kan ik dan doen na mijn vwo? En hoelang zouden die dan duren?

Alvast bedankt!

Martha, 24-07-2012 14:52 #54
Je kunt psychologie doen met alle vakkenpakketten, maar je hebt sowieso wiskunde nodig i.v.m. statistiek.
@ Zomaar Iemand: de hersenen worden m.n. meegenomen bij neuropsychologie.
@Dilara, met een HBO toegepaste psychologie kun je volgens mij niet veel. Je komt dan vooral terecht in functies als psychodiagnostisch medewerker bijv.

Bij het kiezen van een studie zou ik vooral kijken naar de toekomstmogelijkheden. Als je universitair psychologie studeert kom je of in het middenkader/staff van een bedrijf of organisatie terecht en heb vaak inhoudelijk de leiding over behandelingen. Je kunt ook zelf gaan behandelen in bijv en praktijk, vaak heb je dan (inderdaad ivm verzekeringen enz, een BIG registratie nodig (GZ-opleiding), of een andere post universitaire studie tot therapeut. Je kunt met psycholoog ook onderzoeker worden.

Ik vond de studie superleuk, maar het vinden van een baan is in deze tijd van recessie 3x niks.

Succes met jullie keuzes!

H., 28-03-2012 17:29 #53
Ik wil graag psycholoog worden maar heb ik daar echt wiskunde voor nodig
want ik moet voor mijn 4e jaar kiezen of ik maatschapijleer ga kiezen of wiskunde en ik ben beter in maatschapijleer en in wiskunde ben ik echt slecht in

Irene, 08-01-2012 15:17 #52
In welke vakken moet je goed zijn voor psychologie te studeren? Ik zou graag meer uitleg willen over sociale psychologie, ontwikkelingspsychologie, klinische psychologie, arbeid- en organistatie pscychologie, gestaltpsychologie en taalpsychologie.

Zomaar Iemand, 27-12-2011 14:34 #51
Ik zou graag psycholoog willen worden op het gebied van de hersenactiviteit en wat gebeurtenissen voor invloed op mensen en dieren hebben. Maar wat me ook erg leuk lijkt is iets met taal op dat gebied, 'wat zegt je woordgebruik over je?' bijvoorbeeld. Welke studie is hiervoor geschikt?

Rebecca, 27-12-2011 13:25 #50
Welke vakken moet je op de middelbare school hebben gekozen voor een studie psychologie?

Dilara, 25-11-2011 23:08 #49
Als je een HBO toegepaste psychologie hebt afgerond en je diploma hebt, hoeveel is de kans dan om een baan te vinden? en ook zoals Dewi zei, is het wel verstandig als het niet meer word vergoed en de mensen minder naar een psycholoog gaan, dat je het dan gaat studeren? groetjesss

Dewi, 30-10-2011 20:51 #48
Hallo,
vanaf volgend jaar word het niet meer vergoed om naar de psycholoog te gaan dus ik ben bang dat er dan minder mensen gaan omdat ze het dan zelf moeten betalen. Is het dan wel verstandig om aan de universiteit psychologie te gaan studeren? (Ik ga volgend jaar afstuderen aan atheneuem) Want dalijk verdiend het helemaal niet goed meer en dan heb ik voor niks gestudeerd.
Groetjes

Kelly, 29-10-2011 14:27 #47
@ Karma; Ik zou je eerder aanraden om de HBO studie toegepaste psychologie te gaan doen. Zelfs daarmee is het niet gemakkelijk om een baan te vinden, en ik denk dat werkgevers je serieuzer nemen met een HBO diploma. (Zelf studeer ik momenteel Klinische Psychologie; master of science aan de universiteit).

Epona, 26-08-2011 01:09 #46
Ik probeer een studiekeuze te maken, maar ik ben er nog helemaal niet uit. Ik zou graag wat meer willen weten over wat een psycholoog zoal doet tijdens zijn werk. Welke dingen worden vaak onderschat in het beroep? En hoe kan je zeker weten of psychologie wel iets voor jou is? Immers is tenslotte bijna iedereen geïnteresseerd in de medemens en probeert men elkander gelukkig te maken. Of denk ik dat alleen maar?

Karma, 17-08-2011 08:37 #45
Hallo,

Ik overweeg om de NTI Toegepaste Psychologie opleiding te gaan beginnen, maar twijfel of deze studie genoeg "waarde" heeft op de arbeidsmarkt. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat zijn trouwens de doorstroommogelijkheden na deze opleiding?

Groeten Karma

Y., 21-07-2011 18:59 #44
Hallo,
Ik doe op dit moment niveau 2 secretarieel op het Roc. Ik vind echt helemaal niets interessant ik heb ook die opleiding gekozen om mijn niveau te verhogen en daarna een opleiding te volgen waar ik wel geintreseerd in ben. Ik vind psychologie al heel lang interessant en ik hoor van mensen dat het wel iets voor mij zou zijn, en dat vind ik zelf ook. Maar het lijkt me niet echt verstandig om er aan te beginnen want dat zal echt jaren duren met dit niveau. Zou ik doorgaan? of wachten totdat ik iets anders vind. Als het kon had ik het erg graag gewild, want ik vind het zo uitdagend en ik wil later echt een leuke baan en niets simpels.

Miss P., 28-06-2011 15:05 #43
Ik heb ook door verslaving een late start gemaakt. Ben nu dus wel ervaringsdeskundige maar met een HAVO en een verkort traject SPW 4 op zak. Mij passie licht in de psychiatrie of psychotherapie! Iemand tips om verkort of via via toch op dat niveau te komen? Reactie infoteur, 31-10-2011
Je zou verkort aan een propedeuse kunnen komen, daarna kan je naar de universiteit. Of je kunt een toelatingstoets doen voor de universiteit.

Natascha, 08-06-2011 05:49 #42
Al een tijdje ben ik op zoek naar interesses die mij liggen om alsnog in de toekomst mee aan de slag te gaan. Het punt is dat ik een verkeerde start in mijn leven gemaakt heb waardoor ik school niet afgemaakt heb, wist sinds ongeveer een jaar geleden niet wat ik wilde. Maar ben er nu van overtuigd dat ik mijn eigen wil inzetten om mensen te helpen! Ik weet alleen niet waar ik moet beginnen aangezien ik geen vooropleiding heb.
Hopelijk kunt u mij meer informatie verschaffen over het instromen van een opleiding of dergelijke? Reactie infoteur, 31-10-2011
Wat leuk dat je weer wilt gaan studeren en mensen wilt helpen! Ik zou alleen niet met deze intentie psychologie gaan doen. Om dit doel te bereiken kan je beter een praktische studie doen, zoals sociaal maatschappelijk werk. Deze opleiding kan je ook als thuisstudie doen, dan worden er geen eisen gesteld aan de vooropleiding.

May, 25-05-2011 12:38 #41
Kan je van Economie Talen (ASO) een goede psycholoog worden? Kan ik makkelijk naar de univrsiteit dan om psychologie te studeren? Of is het beter om Humane te doen? Reactie infoteur, 31-10-2011
Sorry, zo specifiek ben ik niet op de hoogte van de situatie in België

Imane, 04-05-2011 23:25 #40
Ik had een vraag. Ik zit nu op het VWO, en psychologie leek mij erg interessant. Maar zoals sommige misschien al hebben gezien, ik ben moslims. Is het voor iemand als mij ook te doen. Dan heb ik het over mijn hoofddoek. Ik hoop gauw antwoord te horen! Reactie infoteur, 13-06-2011
Nou heb ik er zelf weinig op tegen, maar ik denk dat het zeker te doen is. Als je ergens echt goed in bent, dan denk ik dat het weinig uitmaakt dat je een hoofddoek draagt.

Bianca, 18-04-2011 22:11 #39
Hallo! Ik wil echt HEEL graag psychologie gaan studeren. Ik ben nu 26, ik werk fulltime en heb een eigen huis, dus voltijd naar school zit er voor mij niet in. Ik heb inmiddels een hoop info opgevraagd bij eventueel thuisstudie-opleidingen zoals de LOI en de NTI en ben vandaag ook op de site van de Open Universiteit terecht gekomen. Nu ben ik benieuwd welke vooropleiding ik het beste hiervoor kan hebben. Ik heb namelijk nog geen vooropleiding, maar ik begreep voor de OU dat ik dat ook niet nodig zou hebben. Is het anders verstandig om eerst even snel een VWO diploma binnen te slepen? Leren is voor mij geen probleem namelijk, dat diploma heb ik in een wip binnen. Ik had er vroeger alleen nooit zin in, maar nu komt toch die behoefte om eens serieus aan de slag te gaan. En met het profiel wat hierboven geschetst wordt zit het wel goed bij mij, ik herken mezelf hier voor 100% in, dus wat mijn keuze betreft klopt het helemaal. Nu alleen nog de papieren e.d. Dus heeft dit voor mij nog zin? Of is dit zo'n gewilde studie dat ik misschien beter iets anders moet gaan verzinnen? Reactie infoteur, 13-06-2011
De opleiding van de LOI is alleen hbo, geen universitair, dus dat zou ik niet aanraden. Op de OU wordt geen vooropleiding gevraagd, maar je kunt wel testen doen of je voorkennis voldoende is op http://www.ou.nl/eCache/DEF/35/120.html. Als je goed kan leren denk ik dat het met genoeg motivatie zeker te halen is.

Bauke, 26-03-2011 17:47 #38
Ik zit nu in het 3e jaar van t-vwo, en ik wil later psychologie gaan studeren. Maar ik heb problemen met wiskunde (ik heb al bijles gezocht, maar het werkt gewoon niet). Nu wil ik dus C&M gaan doen, met wiskunde C. Maar ik las dat wiskunde C wordt afgeraden… en ik denk dat wiskunde A mij problemen gaat opleveren. Wat nu? Reactie infoteur, 03-04-2011
Voor de studie psychologie heb je geen wiskunde A nodig. Je kunt dus gewoon wiskunde C kiezen. Psychologie is op dit moment ook een lotingsstudie, daarom kan je beter vakken kiezen waar je hoge cijfers mee haalt, want dan heb je meer kans om toegelaten te worden.

Valentine, 13-03-2011 19:46 #37
Hallo, Ik heb enkele vragen. Wat moet je doen in het middelbaar om later voor psycholoog te kunnen studeren.
Moet je bv. Humane wetenschappen doen of iets anders of STW? En wat is eigenlijk havo en vwo? Moet je in ASO, TSO of BSO gaan om voor psycholoog te kunnen studeren?
:) groeten Reactie infoteur, 19-03-2011
ASO kan je vergelijken met vwo, BSO is te vergelijken met vmbo. TSO lijkt op het mbo. KSO hebben we in Nederland niet. In Nederland hebben we op de middelbare school het vwo (dat is het hoogst), havo, vmbo en lager. De vervolgopleidingen zijn universiteit (wo), hogeschool (hbo) en mbo. Om psycholoog te worden moet je dus het ASO kiezen. Zo kan je daarna naar de universiteit om psychologie te studeren.
Succes!

Evelyne, 10-03-2011 10:14 #36
Ik zou wel graag psycholoog willen worden, maar ik bak niks van mijn wiskunde en ik doe nu Grieks-Latijn in de middelbare school. Ik kan mij goed inleven in andere mensen en help ze graag, maar zou psycholoog wel lukken als ik zo slecht ben in wiskunde en er een hekel aan heb? Ik ben veel beter in taal… Reactie infoteur, 15-03-2011
Bij elke studie op de universiteit heb je het vak statistiek. Bij psychologie zit dus ook niet meer statistiek dan bij andere studies. Als je goed meedoet en oefent, dan moet je het gewoon kunnen halen. Mocht je toch nog problemen hebben, dan kun je altijd een bijlesje volgen.

Maaike, 26-02-2011 13:26 #35
Ik doe havo en ik wil psycholoog worden. Ik hoorde dat je dat alleen met vwo en kan worden. Ik dacht het volgende: Als ik mijn havo-diploma heb gehaald zoek ik een baantje (dat heb ik alvast wat inkomen) en een paar dagen in de week kan ik dan vwo5 studeren. Best een goed idee toch? Maar ik zit nog maar in klas 1 van de Middelbare school. Is er dan geen andere manier waamee ik toch psycholoog kan worden? Reactie infoteur, 01-03-2011
Klinkt echt leuk ja. Jammer genoeg is vwo meestal 5 dagen per week dus dan kan je wel op zaterdag werken. De snelste manier om psycholoog te worden is wel om vwo te doen na je havo en daarna naar de universiteit te gaan. Veel succes!

Sanne, 09-02-2011 19:53 #34
Hallo,

Ik hoorde dat je alleen psychologie kunt studeren als je biologie hebt gehad op de middelbare school, klopt dit? Kun je het ook studeren met een E&M-profiel en dan zonder biologie? Reactie infoteur, 14-02-2011
Nee, dat klopt niet. Biologie is niet verplicht. Je kunt dus gewoon het EM-profiel zonder biologie kiezen. Wat ik je vooral aanraad is de vakken te kiezen die je het leukst vindt.

Maxime, 22-01-2011 19:48 #33
Ik ben me ook aan het oriënteren op de studiemarkt. Ik vraag me alleen het volgende af:
Ik doe CM-profiel, maar ik denk dat ik toch iets in de geneeskunde wil doen. Nu is mij gezegd geworden dat als je één jaar psychologie hebt gegaan, na dit jaar verscheidene opleidingen in de geneeskunde kunt doen. Kan mij gezegd worden of dit inderdaad zo is en eventueel welke opleidingen ik na dat eerste jaar psychologie ik zou kunnen doen? Reactie infoteur, 26-01-2011
Je kan wel een soort zij-instroom geneeskunde doen, maar dit is niet aan te raden. Dit is een zeer moeilijke opleiding. Je kan deze opleiding gaan doen als je je bachelor psychologie helemaal hebt afgerond, dus niet al na je eerste jaar.

Maaike, 18-01-2011 20:05 #32
Mij lijkt het beroep psycholoog zeer interessant, en dan vooral op gebied van jeugd- en kinderpsychologie. Ik doe vwo, dus is het voor mij ook goed mogelijk. Nu heb ik een paar vragen. Ten eerste: Hoelang duurt een studie psychologie wanneer je naar de universiteit gaat? Ten tweede: Welk profiel zou het beste bij mij passen als ik psycholoog wil worden? En tot slot: Ik kan goed luisteren, maar bij bepaalde mensen heb ik er moeite mee. Ik weet niet hoe dit kan. Het is niet zo dat ik die mensen niet aardig vind, maar op een een of andere manier kan ik bij deze mensen moeilijk luisteren. Ben ik wel geschikt om psycholoog te worden? Reactie infoteur, 21-01-2011
Je hoeft natuurlijk nog niet alle vaardigheden onder de knie te hebben om psycholoog te worden. Dit leer en oefen je ook tijdens de opleiding. Je doet na het vwo eerst 3 jaar de bachelor en daarna doe je een master van 1 of 2 jaar. Dan kan je aan de slag als psycholoog. Er zijn geen verplichte vakken, maar wiskunde C wordt meestal afgeraden. Wiskunde A wordt wel aangeraden en biologie zou ook van pas kunnen komen bij bijv. de werking van de verschillende delen van de hersenen. Wat ik je zou adviseren: kies iig de vakken die je het leukst vindt.
Veel succes!

Appss, 08-01-2011 14:37 #31
Hallo,

Ik ben zeer geïnteresseerd in psychologie en ben ook van plan om later op het universiteit een psychologisch studie te volgen. Alleen ik zit nu op het laatste jaar van Vmbo-TL. Ik ben van plan om MBO > HBO te gaan doen en vervolgens na me propedeuse op een universiteit psychologie te gaan volgen.

Ik heb gehoord over de strenge lotingen en ik wou weten of het wel mogelijk/te doen is met een propedeuse. Ik zou ook graag willen weten welke opleidingen goed kunnen aansluiten bij psychologie. Reactie infoteur, 14-01-2011
Je kan dan het beste Toegepaste Psychologie HBO gaan doen. Daarna kan je doorstromen naar Psychologie op de universiteit (bachelor) of met een schakeljaar naar een master Psychologie.

Lilya, 14-12-2010 13:05 #30
Ik wil later graag psychollog worden maar mijn vraag is hoe het werkt het als je een havo-diplama hebt, kan ik dan naar een universiteit of moet ik eerst nog een vwo diploma halen? En als ik door kan stromen hoe werkt dat dan? Reactie infoteur, 03-01-2011
Het is makkelijker als je na havo vwo doet, dan stroom je meestal bij vwo5 in. zorg dan wel dat je genoeg vakken hebt die ook goed zijn voor vwo.

Sarah, 13-12-2010 18:15 #29
Ik zou willen vragen om kinderpsycholoog te worden hoeveel jaar moeten we studeren ik ben nu in het 4 de secundaire en er zijn een paar mensen die me zeggen 3 of 7 jaar wat is het verschil. Ik zou graag een antwoord willen hebben. Ik ben echt geintereseert in dit beroep bedankt. Reactie infoteur, 03-01-2011
Kijk even naar deze site, ik denk dat je daar alles kan vinden: http://www.ond.vlaanderen.be/publicaties/eDocs/pdf/305.pdf

Tronic (infoteur), 23-11-2010 20:53 #28
Toegepaste psychologie? Wat is dat in hemelsnaam. Ik dacht dat psychologie al genoeg aangepast was (aan de terreur van de middelmaat). Enrico

Manon, 03-10-2010 15:19 #27
Even voor de duidelijkheid (want de reactie van 21-06-2010 op het bericht van Gretchen klopt helemaal niet). Allereerst is het zo dat je met het behalen van je propedeuse op het HBO alleen bij sómmige studies door kunt stromen naar dézélfde studie op het WO. Dus niet naar een compleet andere studie zoals geneeskunde. Soms kun je wel na het halen van je HBO diploma (en een tussenjaar) doorstromen naar een WO-master. Daarnaast is het bij geneeskunde zo dat er een strenge loting is voordat je aan de studie mag beginnen waaraan je in principe alleen mee mag doen als je een VWO diploma hebt met het goede profiel (nu NG met natuurkunde of NT met biologie). Met een psychologie HBO-propedeuse kun je dus in geen geval geneeeskunde studeren! Reactie infoteur, 04-10-2010
Allereerst bedankt voor de scherpe blik op mijn antwoorden. Ik heb bij de vraag over de hbo-propedeuse alleen naar de toelatingseisen van de Erasmus Universiteit gekeken ("Je kan worden toegelaten met: een vwo-diploma; een propedeuse van een hbo / wo-opleiding; een Colloquium Doctum toelating; een buitenlands diploma." (www.eur.nl)). Op andere sites vind ik vooral toelatingseisen als hbo-propedeuse of hbo-diploma en biologie, wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde op vwo-niveau zijn behaald.
Je hebt helemaal gelijk en ik ben blij dat je me hier even op heb gewezen.
Mensen van 21 jaar en ouder kunnen natuurlijk ook een colloquium doctum, een toelatingsexamen afleggen.

Erik, 28-09-2010 12:28 #26
Dit jaar ben ik begonnen aan een deeltijdopleiding psychologie, ik werk nu als personeelsfunctionaris, maar wil graag een baan zoeken wat relevant is aan mijn opleiding. Ik heb geen ervaring, maar wil toch wat anders. wat zijn nu functies waarop ik kan solliciteren? Reactie infoteur, 04-10-2010
Ik denk dat je het beste op sites met werk voor studenten kan kijken. Ik weet natuurlijk niet hoe jong je bent, maar daar worden vaak wel vacatures op gezet die studierelevant zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op studentenwerk.nl.

Andrea, 15-09-2010 01:07 #25
Hallo,

Ik kom uit Roemenie. Mijn diploma ' s zijn in Nederland geverifieerd naar Havo. Kan ik hiermee psychologie leren zodat ik ooit psycholoog word? Is psychologie iets voor mij als ik graag de oorzaken van problemen op wil zoeken en deze graag probeer op te lossen.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 20-09-2010
Ja, met havo kan je de opleiding hbo toegepaste psychologie kunnen doen en daarna eventueel de master psychologie aan de universiteit. Bij psychologie kijk je naar oorzaken en oplossingen dus dan zou dit zeker een goede studie zijn.

Ralph, 20-07-2010 11:16 #24
Ik ben op zoek naar informatie omdat ik het verschil wil weten tussen een klinisch psycholoog en een neuropsycholoog.
Ik moet hier literatuur over hebben voor een beleidsplan.
Heeft iemand suggesties voor literatuur?

Emma, 15-07-2010 00:17 #23
Hallo,
Ik zit in de tweede en over een paar weekjes ga ik naar de derde ik doe vmbo-t. Ik wil heel graag psycholoog worden.
Ik kan heel goed met de gevoelens van mensen omgaan. Ik wil na mijn vmbo diploma havo studeren.
Kan ik met een havo diploma ook psychologie studeren?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 30-07-2010
Je kan met havo wel hbo toegepaste psychologie sturen.

Gretchen, 20-06-2010 14:21 #22
Hoi, ik studeer psychologie aan de ru, heb mijn propedeuse gehaald en mijn bachelor bijna klaar. kan ik met mijn propedeuse ook beginnen geneeskunde te studeren? om misschien later ook psychiater te worden? Reactie infoteur, 21-06-2010
Ja, met een propedeuse word je toegelaten op de universiteit op elke bachelor.

Jetske, 29-05-2010 11:48 #21
Hallo,
ik moet een werkstuk maken over het beroep psychologie. Nou is mijn vraag wat de werktijden van een psycholoog zijn als je in een praktijk werkt. Heb je dan 9 tot 5 uren, of moet je daarnaast ook nog veel doen?
Ik hoop dat hier snel op geantwoord wordt. Reactie infoteur, 31-05-2010
Psychologen werken voornamelijk ongeveer van 9 tot 5.

Leo, 09-05-2010 01:35 #20
Goedenmorgen, op dit moment ben ik Rechten universiteitsstudent bachelor, maar ik ben tevens ook geinsteresseerd in Forensische Psychologie. Kan ik nadat ik mijn Rechten bachelor heb afgerond, toch toegelaten worden om Master in Forensische Psychologie te doen of moet ik daarvoor de bachelor Psychologie hebben.
Graag verneem ik dit van u. Bijvoorbaat dank. Leo Reactie infoteur, 22-05-2010
Daarvoor is de bachelor psychologie voor nodig.
Succes!

Mark, 26-04-2010 23:30 #19
Beste, 1 van mijn opties is om psycholoog te worden. Mensen bestuderen en lezen is een hobby van me, maar zou het heel graag serieus willen uitbreiden. Alleen… 1 klein probleem, ik heb geen diploma. :-( Hoe kan je van niks beginnen, om een psycholoog te worden? Keihard studeren en leren? Toelatingstesten? Avondscholen? Ik zou heel graag meer informatie hierover willen… Met vriendelijke groet, Mark :-) Reactie infoteur, 22-05-2010
Zonder diploma wordt je in ieder geval (met of zonder test) toegelaten op het mbo. Dit kan ook deeltijd. Na het mbo kan een verkorte hbo-propedeuse gehaald worden en daarna kan je doorstromen naar de universiteit.

Chelsea, 17-04-2010 02:35 #18
Is het werkelijk zo dat een psycholoog minimaal?2.425 bruto verdient en maximaal?5.445.
want hoorde dat je nooit zoveel kan verdienen in Nederland. Reactie infoteur, 22-05-2010
Dit is slechts een indicatie. Sommige mensen zullen iets minder en sommige meer verdienen.

Chelsea, 16-04-2010 03:09 #17
Hoi,
Ik woon in Suriname, ben zo afgestudeerd van de mulo ( B-richting)
En na mijn mulo ga ik verder studeren in Nederland en zou voor de mbo kiezen.
Ik wil heel graag psycholoog worden, omdat ik ervan hou om mensen te helpen met hun problemen.
Mijn vraag:
Wat is de juiste keuze die ik kan maken na de mbo?
Of hoef ik de mbo niet af te maken?
Gaarne een reactie.

Alvast Bedankt.! Reactie infoteur, 16-04-2010
Hallo,

Na het mbo moet je dan eerst naar het hbo en dan naar de universiteit.

Veel succes!

Zara, 28-03-2010 15:34 #16
Hallo,
Heb je wiskunde nodig voor als je psychologe wil worden? En kan je met SPH Master psychologie doen op de uiversiteit of moet je echt toegepaste psychologie volgen. Want ik vind SPH leuker dan Toegepaste Psychologie.

Bedankt alvast Reactie infoteur, 14-04-2010
Nee, SPH is echt alleen op het hbo en niet op de universiteit.

Britta, 05-03-2010 16:53 #15
Ik wil graag psychologie gaan doen, en dan vooral met mensen die in de gevangenis zitten enzo. Maar welke opleidingen kan je daarvoor het beste doen?

Lilienne, 19-02-2010 02:37 #14
Mensen zeggen dat ik goed voor een psycholoog bent. maar hoe weet ik dat inderdaad ik goed voor dat beroep bent?:-) Reactie infoteur, 14-04-2010
Als je het leuk vindt en er voor gaat, moet het lukken!

Eva, 14-02-2010 13:27 #13
Ik zit op het gymnasium en moet binnenkort gaan kiezen. Ik wil heel graag psycholoog worden. Mijn ouders zeggen ook dat het goed bij me past. Ik had ergens gelezen dat biologie en wiskunde erg handig zijn als je psychologie wilt gaan doen, is dat waar? En ik denk dat ik het profiel C&M wil gaan kiezen met wiskunde B, biologie, filosofie en aardrijkskunde of economie, is dit een goed pakket voor als je psychologie gaat doen?

Nas, 02-02-2010 13:17 #12
Hoi
ik zit in mbo de laaste jaar va verpleegkunde, ik wil heel graag psychologie gaan studeren in (WO). ik moet eerst de HBO psychologie gan doen en dan doorstromen naar wo. krijg je dan vrijstellingen in Wo? zo ja hoe lang duurt het als je hbo psychologie al op zak hebt? Reactie infoteur, 14-04-2010
Vrijstellingen zijn verschillend bij scholen. Je kunt in 1 jaar je propedeuse hbo halen en dan beginnen op het wo.

Bguzel, 25-01-2010 22:00 #11
Hoi. Ik zit momenteel in mijn eindexamenjaar van de Havo. Ik wil na de Havo Psychologie (HBO) studeren en mijn propedeuse halen zodat ik naar de universiteit kan.

Is het erg moeilijk om je propedeuse te halen? Wat houdt het eigenlijk in?

Weet u ook op welke scholen ik terecht kan? Reactie infoteur, 14-04-2010
De propedeuse kun je normaal gesproken in 1 jaar op het hbo halen en dit geeft toegang tot het wo.

Jantje, 04-01-2010 14:06 #10
Hallo, ik had een vraag. ik ben nu eindexamenleerling op de havo. als ik mijn havo-diploma heb behaald, hoe kan ik dan het beste doorstromen voor een psycholoog opleiding (ik heb niet de mogelijkheid om door te stromen naar de VWO)? moet ik dan eerst de hbo-propedeuse behalen? en zo ja, word ik dan toegelaten op de wo met mijn propedeuse? Reactie infoteur, 14-04-2010
Ja, als je een propedeuse hebt gehaald kan je naar de universiteit door.

Manon, 26-08-2009 19:52 #9
Is de studie Psychologie op de universiteit helemaal in het Engels? En als je GZ- of Klinisch Psycholoog wilt worden, ben je er dan na de Universitaire studie of nog niet? Ik heb nu een HBO diploma Bedrijfseconomie, kan ik daarmee vrijstelling krijgen voor de wiskunde toets? Reactie infoteur, 31-08-2009
De instructietaal van de opleiding is Nederlands, maar sommige boeken zijn ook in het Engels. 'Bovendien verschaft een HBO-propedeuse of een HBO-einddiploma toelating. Voorwaarde hierbij is wel dat je kunt aantonen over wiskundekennis te beschikken op VWO-6 niveau. Die kennis kun je aantonen door vooraf een aanvullende wiskundecursus te volgen bij het Albeda College in Rotterdam, het James Boswell Instituut te Utrecht of aan het begin van de studie, de wiskundecursus aangeboden door de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit.'(bron: www.eur.nl) Als je het masterprogramma Klinische Psychologie hebt gevolgd, ben je een klinische psycholoog. Om GZ-psycholoog te worden, moet je eerst werkervaring hebben en door je werkgever worden aanbevolen om de opleiding tot GZ-psycholoog te doen.

Kholoud, 18-08-2009 20:21 #8
Hey, ik zag een reactie hieronder van iemand die naar het Mbo gaat en psychologie wil gaan studeren. U gaf aan dat je dan moet gaan 'Premasteren'. Is dat verplicht om psycholoog te worden, of is het aangeraden? Reactie infoteur, 23-08-2009
Om toegelaten te worden op de master psychologie, moet de pre-master gevolgd zijn. Dit is dus verplicht.

Miatje, 12-08-2009 22:16 #7
Als ik nu 3 jaar toegepaste psychologie heb gestudeerd en dan een klinische of forensische psycholoog wil worden, hoeveel zou dan mijn loon ongeveer zijn? Want ik kan begrijpen dat de lonen niet hetzelfde zijn als die van iemand die 5 jaar psychologie heeft gestudeerd aan de universiteit. Reactie infoteur, 23-08-2009
Daar kan ik niet echt een goede schatting van geven. Als je een universitaire master zou doen, zou je iig wel hetzelfde kunnen verdienen.

Maxime, 11-04-2009 14:38 #6
Ik zit nu in de derde klas van het gymnasium en moet een vakkenpakket gaan kiezen.
Volgend jaar ga ik vwo doen, maar zoals ik hieronder lees maakt dat verder niet ontzettend veel uit.
Nou was mijn vraag; wat voor pakket heb je nodig om psycholoog te kunnen worden?
C&M, E&M, N&G of N&T? Of maakt het niet uit? Reactie infoteur, 13-04-2009
Bij de opleiding Psychologie worden er geen eisen gesteld aan het vakkenpakket en de vakken die je hebt gevolgd. Als je maar je diploma hebt.
Veel succes met je studie(keuze).

Ishay, 20-03-2009 04:33 #5
Welke studie moet je hebben om psychologie te kunnen studeren?

Kan je met de HBO-Opleiding (Maatschappelijk dienstverlener), de stdie psychologie volgen? Reactie infoteur, 20-03-2009
Je kunt psycholoog worden door psychologie te studeren aan een universiteit. Hier kun je worden toegelaten met een einddiploma van het hbo of een hbo-propedeuse (behaald in of na 1986).

Malou, 16-03-2009 16:35 #4
Hallo.
Ik wil later graag psycholoog worden en ik vind het erg interessant.
Nou zit ik in de brugklas en ze vragen of ik gymnasium of atheneum wil doen (ik doe VWO).
Wat heb je nodig om psycholoog te worden?
Graag snel een antwoord. Groetjes Malou Reactie infoteur, 18-03-2009
Hallo Malou,
Als je psycholoog wilt worden, is atheneum voldoende, maar als je er ook over twijfelt om geneeskunde te gaan doen, kan je beter gymnasium nemen.
Veel succes met je studie(keuze)!
Groetjes, Judogirl

Anna, 04-02-2009 16:46 #3
Ik zit op VMBO-T en stroom uit op mbo niveau 4. Welke opleiding kan ik het beste doen als ik Psycholoog wil worden? ik wil na mijn MBO opleiding graag naar het HBO. Ik ga na mijn vmbo examens eerst naar Amerika ( high school programma ) en wanneer ik terug kom wil ik doorzetten om psycholoog te worden. Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden.

Alvast bedankt
MVG
Anna Reactie infoteur, 05-02-2009
Met een hbo-diploma ben je nog geen psycholoog, daarvoor heb je echt een wo-diploma nodig. Na het mbo zou je de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie kunnen doen. Als je deze hebt afgerond, kun je een premasterprogramma volgen (dit is de schakel tussen het hbo en een wo-master en bereid je voor op het wo). Dit wordt onder andere op de Universiteit van Twente gegeven.
Veel succes met je keuze en veel plezier in Amerika!

Simone, 17-01-2009 16:48 #2
Verdien je als je de HBO opleiding toegepaste psychologie gedaan hebt, hetzelfde als na de universitaire studie als psycholoog? Reactie infoteur, 18-01-2009
Nee, aangezien HBO lager is dan WO. Wat je wel kunt doen is na het HBO een WO-master te doen. Dan zit je wel op de zelfde schaal als dat je WO hebt gedaan.

Anoniem, 15-10-2008 12:49 #1
Jullie moeten de eigenschappen die je nodig hebt voor dat beroep er bij zette Reactie infoteur, 23-10-2008
Bedankt voor je reactie! Het staat er nu in.

Infoteur: Judogirl
Laatste update: 14-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Reacties: 65
Schrijf mee!