Preventieve mobiliteit binnen een onderneming
Steeds meer ondernemingen hebben een preventieve mobiliteit binnen de gelederen en dat is met de veranderende markt zeker geen overbodige luxe. Op deze wijze kan er bij de doelgroep (denk bijvoorbeeld aan boventallig zijn binnen een onderneming) tijdig en gestructureerd gestart worden met een traject. Tel hier vervolgens ook nog een stuk eigenwaarde van de medewerker bij op. Hoe werken dergelijk trajecten binnen een onderneming?
Doelgroep
Het start met de doelgroep, want je moet binnen een doelgroep vallen om met een dergelijk preventief mobiliteitsprogramma te kunnen starten. Als je binnen de doelgroep valt, is altijd de routing dat je hierover door je leidinggevende in een persoonlijk gesprek wordt geïnformeerd. De trajecten die vooraf gaan kosten veel tijd en mensen kunnen dus langere tijd in onzekerheid zitten. Ter bevestiging van het gesprek krijg je een brief uitgereikt, want deze trajecten moeten nu eenmaal ook schriftelijk vastgelegd worden.
Vervolgens kan/zal je leidinggevende je wijzen op een preventief mobiliteitsprogramma, maar deelname is altijd op vrijwillige basis. Afhankelijk van de afvloeiingsregeling kan een medewerker kan je er ook voor kiezen zelf weg te gaan en een X-aantal maandsalarissen mee te krijgen (zolang de wetgever hier geen stokje voor steekt). Als er een dergelijke regeling is, moet je hier van op de hoogte gebracht worden en is het meestal gerelateerd aan het aantal dienstjaren.
Overigens is preventieve mobiliteit er niet altijd alleen nadat iemand boventallig is verklaard. Er zijn ook trajecten waar delen van afdelingen ophouden te bestaan en er nog niet bekend is welke medewerkers kunnen blijven en welke niet. Wie dit niet af wil wachten kan mogelijk ook al in een dergelijk programma opgenomen worden.
De keuze is op preventief mobiel gevallen
Als je ook daadwerkelijk preventief mobiel verklaard bent, kan je gebruik maken van zaken die zijn vastgelegd in een sociaal plan. Denk hierbij aan opleidingstrajecten wat je toekomstperspectief binnen de onderneming weer vergroot, maar ook sollicitatietraining of detachering. Detachering kan weer handig zijn om te achterhalen of je op een nieuwe plek je toekomst voor de langere termijn ziet weggelegd.
Vaak zijn er voor de doelgroep specifieke programma’s samengesteld en krijg je begeleiding in het traject. Ook wordt er vaak de mogelijkheid geboden om je plaatsingsperspectieven buiten de onderneming te vergroten.
Begeleiding
De te geven begeleiding is per onderneming anders. De ene onderneming kiest er voor om separaat mensen aan te stellen die begeleidingstrajecten oppakken (mobiliteitsadviseur) en de andere onderneming laat deze rol bewust bij de leidinggevende liggen en wordt er globaal enige begeleiding vanuit HRM gegeven.
Voor beide opties is iets te zeggen, enerzijds vanuit een mogelijk “verwrongen” relatie die met een leidinggevende is ontstaan. Niet terecht maar wel menselijk, de leidinggevende is immers de boodschapper van het slechte nieuws en dan is een onbekende die “onbevlekt” de begeleiding op zich kan pakken, aan te raden.
Heb je nog steeds een goede band met je leidinggevende dan is de vertrouwensband mogelijk een voordeel in een dergelijk traject. Mocht het in je onderneming niet wenselijk geregeld zijn, dan kan er met HRM over gesproken worden. Uiteraard geldt wel dat er een goede onderbouwing aan ten grondslag moet liggen.
Plan
Maar hoe het traject ook wordt ingestoken, een plan van aanpak maken is altijd belangrijk. Kort kunnen we stellen dat het individuele plan dat moet omvatten wat nodig is om die andere baan te bemachtigen.
Als je een baan extern zoekt kan de mobiliteitsadviseur vervolgens ook een rol spelen naar externe bureaus. Vaak zijn met deze bureaus afspraken gemaakt over de periode van ondersteuning, het mee zoeken naar een baan etc.
Als je intern een baan zoekt, heb je meestal wel een streepje voor op andere kandidaten. Uitgaande van het feit dat je uiteraard wel geschikt moet zijn voor de baan, maaar dat spreekt voor zich.
Hoe dan ook, bij een goede toepassing voegt preventieve mobiliteit absoluut iets toe.