Wat doet een instellingskok?
Als instellingskok moet je grote hoeveelheden maaltijden bereiden voor zowel het personeel als de cliënten van een instelling. Daarbij gaat het niet alleen om het koken zelf, maar bijvoorbeeld ook om het verstandig inkopen van de producten.Opleiding
Om instellingskok te worden, kun je één van de volgende opleidingen gaan doen:- Instellingskok (MBO niveau 3)
- Kok (MBO niveau 2)
- Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau 3)
Voor een opleiding op niveau 2 heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Je moet wel minimaal 10 jaar dagonderwijs hebben gevolgd of ouder zijn dan 16 jaar. Op het VMBO is de basisberoepsgerichte leerweg het minimale.
Om op een MBO niveau 3-opleiding toegelaten te worden heb je óf een VMBO-diploma nodig óf een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO óf een MBO niveau 2-diploma.
Werk
Een instellingskok werkt in een grote instelling met een eigen keuken. Dit zijn meestal zorg- en welzijnsinstellingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, crisisopvangcentrums en zorgcentrums, maar bijvoorbeeld ook woonvoorzieningen voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen, jongeren en jongvolwassenen.Als instellingskok moet je de producten zakelijk inkopen, hygiënisch te werk gaan in de keuken en daarbij een goede en smakelijke maaltijd bereiden. Soms moet dit ook volgens een streng dieet zijn, zoals zoutvrij of vetarm. Je kookt in gigantische pannen en ovens. Een voorbeeld van de grote schaal die mogelijk is in een ziekenhuis met 400 tot 600 bedden:
| Totaal aantal maaltijden | 1200 stuks |
| Warme maaltijden per dag | 400 stuks |
| Broodmaaltijden per dag | 800 stuks |
| Soep | 150 L |
| Vlees | 50 kg |
| Groente | 75 kg |
| Aardappelen | 45 kg |