Geld verdienen met het schrijven van boeken

Geld verdienen met het schrijven van boeken Eén miljoen Nederlanders zouden graag een boek publiceren. Eenderde heeft het script al af, maar slechts tien procent verstuurt zijn manuscript naar een uitgeverij. Van alle potentiële boeken die binnen komen, wordt slechts een kwart procent gepubliceerd. En als je dan verwacht met het publiceren van je boek een royaal inkomen te verdienen, kan je dat waarschijnlijk wel vergeten. Slechts helft van de schrijvers die hun boek gepubliceerd krijgt, krijgt genoeg geld binnen om hiervan te leven. Een uitgeverij krijgt gemiddeld zo’n 800 manuscripten per jaar binnen, waarvan er slechts twee goed genoeg zijn om uitgegeven te worden. Van de boeken die uitgegeven worden, kan slechts de helft van de auteurs hiervan leven.

Het gemiddelde inkomen per maand voor schrijvers ligt op 1500 euro bruto. Dat betekent dat veel schrijvers hier nog onder zitten, aangezien de inkomens van bestsellerauteurs hier ook in zijn meegenomen.

Verkoop

Promotie is het belangrijkste bij het uitbrengen van een boek. Als mensen niet van het bestaan af weten, is het een stuk moeilijker om met goede verkoopcijfers te komen.

Daarom zie je bij het uitkomen van een boek de desbetreffende schrijver in televisieprogramma's, kranten en tijdschriften verschijnen. Zeker als de auteur bekend is en dus gewild is bij de media.

Royalty's

Als er drieduizend exemplaren van een boek verkocht zijn, gaat de uitgeverij pas winst maken. Vanaf dat moment krijg je royalty’s, tenzij je een voorschot hebt ontvangen dan moet dat bedrag eerst nog terug verdiend worden.

Volgens de Vereniging van Letterkundigen overschrijden inkomsten uit royalty’s zelden de negenduizend euro per jaar. Enkele literaire schrijvers komen nog in aanmerking voor subsidie dat hun inkomen met hooguit een paar honderd euro per maand verhoogt.

Geld verdienen

De meeste literaire schrijvers klussen bij, gemiddeld zo’n drie dagen per week, om rond te kunnen komen. Veel schrijvers werken in de journalistiek, omdat dat werk verwant is aan wat ze het liefst doen: schrijven.

Maar ook in de journalistiek kom je moeilijk aan een baan en ook hier liggen de salarissen niet hoog. Tenzij je al een bestseller op je naam hebt staan en zelfs een beetje een BN’er bent geworden. Dan kan je een leuke aanvulling verdienen met het schrijven van columns of het recenseren van boeken van anderen.

Daarnaast verdienen veel schrijvers bij door literaire lezingen te geven.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel voorschot krijg je van een uitgever?Hoeveel voorschot krijg je van een uitgever?Het is zo ver: je boek wordt gepubliceerd! En dat betekent dat je waarschijnlijk ook met een voorschot te maken krijgt.…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
Het e-book als marketinginstrumentGratis e-books zijn een effectief marketinginstrument. Informatieve schrijvers kunnen hun know-how en vakkenis bewijzen…

Haal meer geld uit je salarisgesprekIedereen wil natuurlijk graag wat meer verdienen maar niet iedereen stapt even gemakkelijk naar zijn baas toe om te vrag…
Kledingvoorschriften zakelijkKledingvoorschriften zakelijkDe normen van kledingvoorschriften vervagen en op zich is daar niets mis mee, maar dan moet het gelijkmatig voor een hel…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 12-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.