Persoonlijkheid en solliciteren
Je ziet het vaak terugkomen in vacatureteksten. “We zijn op zoek naar iemand met persoonlijkheid.” Waar hebben we het dan eigenlijk over en hoe werkt het.
Persoonlijkheidsmodel
Een persoonlijkheidsmodel geeft inzicht in je talenten en zwakke plekken. Ze kunnen je helpen bij zelfreflectie en zelfonderzoek om zo jezelf beter te leren kennen.
The Big Five
Het betreft hier een persoonlijkheidsmodel wat uitgaat van 5 onderscheidende karaktertrekken (er zijn er uiteraard veel meer, maar dit is gebleken de grote gemene deler te zijn). Kenmerkend voor dit systeem is dat je niet of helemaal de een of helemaal de ander bent. Vaak creëren deze test uitersten en dat is niet altijd de praktijk. Het model herkent de volgende karaktertrekken;
Extraversie
De mate waarin een persoon behoefte heeft aan contact met anderen. Extraverte mensen zijn sociaal, actief, praatgraag, gericht op personen, optimistisch. Introverte mensen werken het liefst alleen of in een rustige omgeving.
Inschikkelijkheid
Gedraagt iemand zich meestal meegaand, tolerant en hulpvaardig? Of juist wat meer competitief en weinig medewerkend?
Zorgvuldigheid
Gaat een persoon georganiseerd en doelgericht te werk of ongestructureerd en doelloos?
Emotionele stabiliteit
Dit is het andere uiterste van neuroticisme. Neurotische mensen maken zich veel zorgen, zijn onzeker en nerveus. Emotioneel stabiele mensen zijn tevreden met zichzelf, ontspannen weinig emotioneel.
Openheid voor ervaring/ideeën
Openheid in de zin van het op zoek gaan naar nieuwe ervaringen. Mensen die hoog scoren op deze schaal zijn nieuwsgierig en fantasievol. Mensen die laag scoren zijn down-to-earth, en houden zich het liefst bezig met de feiten van het hier en nu.
En dan…
Met de uitkomst van dit model zijn we er natuurlijk niet. Je hebt dan in beeld hoe je qua persoonlijkheid te omschrijven bent, maar dit geeft nog geen garantie op succes. Een goede persoonsfunctionaris en lijnmanager kennen de werkomgeving en de mensen en zal de sollicitant wel of niet kunnen plaatsen. Daarvoor is eigen inzicht essentieel, maar een model zoals dit helpt daarbij.
Als men in een vacature over “stevige persoonlijkheid” spreekt dan verwacht men dat je “je mannetje (of vrouwtje) staat binnen je werkomgeving”. Wat het vervolgens lastig maakt is in hoeverre men dit ook echt wil. Mensen blijven mensen en te veel persoonlijkheid kan als arrogant of dominant geklasseerd worden. Maar wie bepaald wat “ te veel” is.
Wat je hiermee kunt is je goed voorbereiden, jezelf in het team plaatsen zoals omschreven in de vacature en of jij je daar in zou kunnen manifesteren als volwaardig collega en je prettig voelen. Of dit dan uiteindelijk is wat de manager wil, blijft de vraag. Echter, jezelf zijn en geen ander beeld schetsen van jezelf dan degene die je bent, is belangrijk. Een ervaren personeelsmanager en lijnmanager prikken daar vroeg of laat doorheen.
Naslagwerk
Big5 is uitgegeven door Nieuwezijds. Dit naslagwerk bevat dan ook het complete lexicon (meer dan 10.000 woorden) van de taal waarin menselijke eigenschappen worden uitgedrukt, het zogenaamde Idioticon. Via de uitgebreide index wordt de weg gewezen naar karaktertrekken, die weer leiden naar het 'periodiek systeem van persoonlijkheidseigenschappen'.
Succes met je persoonlijkheid!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…