InfoNu.nl > Zakelijk > Banen > Werken als serveerster of ober

Werken als serveerster of ober

Werken als serveerster of ober Hoe ziet het werk van een serveerster of ober er nou eigenlijk uit? Waar moet je zoal op letten en welke vaardigheden dien je te bezitten? Het werk van een serveerster is veelzijdiger dan je misschien denkt en er komt nog best veel bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat de gasten in het restaurant tevreden blijven? * In dit artikel wordt geschreven over serveerster en ze. Natuurlijk kunnen ook mannen dit beroep uitoefenen.

Vriendelijk lachen

Een serveerster moet altijd vriendelijk zijn naar de gasten toe. De gasten komen er immers om het naar hun zin te hebben. Het is gezellig om uit eten te gaan. Die gezelligheid heeft ook te maken met de serveerster. Als er een serveerster rondloopt die chagrijnig kijkt, is het natuurlijk een stuk minder leuk om in dat restaurant te zijn. Ook als er gasten vervelend zijn, moet de serveerster blijven lachen. Andere gasten hoeven niet te weten dat er iemand is die zich niet netjes gedraagt. De serveerster is vaak de enige met wie de gasten contact hebben. Een eerste indruk is dus heel belangrijk. Hoe de serveerster zich naar de gasten gedraagt, kan bepalend zijn of ze terugkomen of niet.

Goed geheugen

Een serveerster moet een goed geheugen hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een meneer een glas bier krijgt, terwijl hij een cola had besteld. Als ze het eten naar een tafel brengt, komt het veel netter over als ze al precies weet wie welk gerecht heeft besteld. Niet alle serveersters weten dat trouwens precies. Als ze even twijfelen vragen ze wie het ook alweer had besteld.

Rekenen

Net als een kok moet ook een serveerster kunnen rekenen. Als de gasten betalen, moet ze wel kunnen weten hoeveel de gast terugkrijgt. Niet alle serveersters hoeven dit trouwens te doen. Sommige van hen hebben een handig apparaatje waarin ze de gegevens inzetten. Weer anderen laten de kassa het werk doen. Het ligt er dus een beetje aan waar je werkt. Toch is het wel handig als een serveerster goed met geld overweg kan en snel weet hoeveel wisselgeld de gast terugkrijgt.

Gerechten en dranken

Als serveerster moet je wel weten hoe de gerechten smaken. Een gast kan altijd vragen of een bepaald gerecht lekker is. De serveerster moet daar dan wel antwoord op kunnen geven. Daarom moet je weten wat je verkoopt en weten welke ingrediënten erin zitten. Dat is ook nodig voor mensen die allergisch zijn voor een ingrediënt.
De serveerster moet ook weten wat een restaurant aan dranken en wijnen heeft. Welke wijn past er bij welk gerecht? In sommige restaurants hebben ze hier een sommelier voor (hier lees je later meer over).

Talenkennis

Een serveerster krijgt te maken met gasten uit verschillende landen. Daarom moet ze verschillende talen kennen. Duits, Engels en Frans zijn bijvoorbeeld belangrijke talen om te kunnen spreken. Ze moet natuurlijk wel begrijpen wat haar gasten willen bestellen.

Hygiëne

Net zoals de kok moet de serveerster hygiënisch te werk gaan. Haar haren zitten netjes in een staart of een vlecht en ze wast haar handen goed voordat ze aan het werk gaat. Sieraden zijn meestal niet toegestaan.

Tafels dekken

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat voor een soort serveerster je bent. Maar wanneer je in een restaurant werkt, moet je goed de tafel kunnen dekken. Dit noem je etiquette. Daar zijn speciale regels voor. Hoe de etiquette is, is per restaurant verschillend.

Schoonmaken en tafels afruimen

Als er gasten weggaan, moet de tafel snel afgeruimd worden. Dan kunnen de volgende gasten tenminste op een schone plek zitten. Natuurlijk moeten de borden ook weggehaald worden als de gasten klaar zijn met eten, maar nog wel even willen blijven zitten. Op het einde van de dag moeten de serveersters het restaurant goed schoonmaken, zodat het de volgende dag allemaal weer netjes en hygiënisch is. De vloer wordt gedweild en de tafels worden schoongemaakt. In sommige restaurants wordt hier een schoonmaakploeg voor ingehuurd.

Opleiding voor serveerster?

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt doen om serveerster of ober te worden. Met een opleiding kun je een goede functie krijgen en kun je werken in de betere restaurants. Een opleiding is lang niet altijd vereist en vaak kun je ook zonder opleiding worden aangenomen. Dit gebeurt vooral vaak bij jongeren die vakantie- of weekendwerk zoeken.
© 2015 - 2019 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vakantiewerk in de horecaVakantiewerk in de horecaZoek jij vakantiewerk in de horeca? Er zijn heel veel baantjes die je kunt doen in de zomermaanden en waar jij wat extra…
Wat is horeca precies?Wat is horeca precies?De horeca is een term die we heel vaak horen en de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het…
Restaurant Chartier in ParijsUit eten gaan is tegenwoordig een hele echte cultuur geworden. Je weet tegenwoordig niet meer waar je moet gaan eten. Ho…
Fooi: wel of niet tippen en hoeveel fooi in het buitenland?Fooi: wel of niet tippen en hoeveel fooi in het buitenland?In Nederland is het gebruikelijk dat je in de horeca een fooi van 10 procent over het te betalen bedrag aan de ober geef…
Opleidingen in de horecaOpleidingen in de horecaEr zijn verschillende opleidingen als je in de horeca wilt werken. Je kunt heel veel verschillende kanten op. Zo kun je…

Reageer op het artikel "Werken als serveerster of ober"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Gepubliceerd: 30-04-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Schrijf mee!