Werken als serveerster of ober
Hoe ziet het werk van een serveerster of ober er nou eigenlijk uit? Waar moet je zoal op letten en welke vaardigheden dien je te bezitten? Het werk van een serveerster is veelzijdiger dan je misschien denkt en er komt nog best veel bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat de gasten in het restaurant tevreden blijven?
* In dit artikel wordt geschreven over serveerster en ze. Natuurlijk kunnen ook mannen dit beroep uitoefenen.
Vriendelijk lachen
Een serveerster moet altijd vriendelijk zijn naar de gasten toe. De gasten komen er immers om het naar hun zin te hebben. Het is gezellig om uit eten te gaan. Die gezelligheid heeft ook te maken met de serveerster. Als er een serveerster rondloopt die chagrijnig kijkt, is het natuurlijk een stuk minder leuk om in dat restaurant te zijn. Ook als er gasten vervelend zijn, moet de serveerster blijven lachen. Andere gasten hoeven niet te weten dat er iemand is die zich niet netjes gedraagt. De serveerster is vaak de enige met wie de gasten contact hebben. Een eerste indruk is dus heel belangrijk. Hoe de serveerster zich naar de gasten gedraagt, kan bepalend zijn of ze terugkomen of niet.
Goed geheugen
Een serveerster moet een goed geheugen hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een meneer een glas bier krijgt, terwijl hij een cola had besteld. Als ze het eten naar een tafel brengt, komt het veel netter over als ze al precies weet wie welk gerecht heeft besteld. Niet alle serveersters weten dat trouwens precies. Als ze even twijfelen vragen ze wie het ook alweer had besteld.
Rekenen
Net als een kok moet ook een serveerster kunnen rekenen. Als de gasten betalen, moet ze wel kunnen weten hoeveel de gast terugkrijgt. Niet alle serveersters hoeven dit trouwens te doen. Sommige van hen hebben een handig apparaatje waarin ze de gegevens inzetten. Weer anderen laten de kassa het werk doen. Het ligt er dus een beetje aan waar je werkt. Toch is het wel handig als een serveerster goed met geld overweg kan en snel weet hoeveel wisselgeld de gast terugkrijgt.
Gerechten en dranken
Als serveerster moet je wel weten hoe de gerechten smaken. Een gast kan altijd vragen of een bepaald gerecht lekker is. De serveerster moet daar dan wel antwoord op kunnen geven. Daarom moet je weten wat je verkoopt en weten welke ingrediënten erin zitten. Dat is ook nodig voor mensen die allergisch zijn voor een ingrediënt.
De serveerster moet ook weten wat een restaurant aan dranken en wijnen heeft. Welke wijn past er bij welk gerecht? In sommige restaurants hebben ze hier een sommelier voor (hier lees je later meer over).
Talenkennis
Een serveerster krijgt te maken met gasten uit verschillende landen. Daarom moet ze verschillende talen kennen. Duits, Engels en Frans zijn bijvoorbeeld belangrijke talen om te kunnen spreken. Ze moet natuurlijk wel begrijpen wat haar gasten willen bestellen.
Hygiëne
Net zoals de kok moet de serveerster hygiënisch te werk gaan. Haar haren zitten netjes in een staart of een vlecht en ze wast haar handen goed voordat ze aan het werk gaat. Sieraden zijn meestal niet toegestaan.
Tafels dekken
Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat voor een soort serveerster je bent. Maar wanneer je in een restaurant werkt, moet je goed de tafel kunnen dekken. Dit noem je etiquette. Daar zijn speciale regels voor. Hoe de etiquette is, is per restaurant verschillend.
Schoonmaken en tafels afruimen
Als er gasten weggaan, moet de tafel snel afgeruimd worden. Dan kunnen de volgende gasten tenminste op een schone plek zitten. Natuurlijk moeten de borden ook weggehaald worden als de gasten klaar zijn met eten, maar nog wel even willen blijven zitten. Op het einde van de dag moeten de serveersters het restaurant goed schoonmaken, zodat het de volgende dag allemaal weer netjes en hygiënisch is. De vloer wordt gedweild en de tafels worden schoongemaakt. In sommige restaurants wordt hier een schoonmaakploeg voor ingehuurd.
Opleiding voor serveerster?
Er zijn verschillende opleidingen die je kunt doen om serveerster of ober te worden. Met een opleiding kun je een goede functie krijgen en kun je werken in de betere restaurants. Een opleiding is lang niet altijd vereist en vaak kun je ook zonder opleiding worden aangenomen. Dit gebeurt vooral vaak bij jongeren die vakantie- of weekendwerk zoeken.