Voorkom dat een collega uw verdiende salarisverhoging inpikt

Voorkom dat een collega uw verdiende salarisverhoging inpikt Hoe kunt u met succes de jaarlijkse salarisbespreking met uw manager ingaan. Welke tactiek levert het meeste salarisverhoging voor u als werknemer op. Zorg dat u beter beslagen ten ijs komt dan uw collega’s. Want uw afdelingscollega's zijn in feite uw concurrenten bij de verdeling van het beperkte potje met geld dat beschikbaar is voor salarisverhoging. Zorg dat een afdelingscollega er niet met uw eerlijk verdiende salarisverhoging vandoor gaat.

Welke onderhandelingstactiek levert het meeste op voor werknemer

Het probleem van de afdelingschef, filiaalhouder, verkoopmanager, of welke titel uw chef ook mag dragen, is dat hij van zijn directie de opdracht heeft de salarisgroei op zijn/haar afdeling binnen bepaalde perken te houden. Als u dat beseft snap u ook dat onze collega’s tijdens de jaarlijkse beoordelings- c.q. salarisgesprekken in feite onze concurrenten zijn. Salaris dat aan hen is beloofd kan immers niet meer aan ons ten goede komen. De kunst is dus om er voor te zorgen dat we het tijdens de bespreking met onze chef beter doen, slimmer aanpakken, en met sterkere argumenten komen dan onze directe collega’s.

Neem bijtijds het initiatief

Als u meent dat het dit jaar tijd wordt voor een flinke salarisverhoging, die boven de middelmaat uitsteekt, dient u ruimschoots voordat de salarisonderhandelingen beginnen, uw manager daarvan in kennis te stellen. Informeer hem enkele maanden vooraf over uw wensen voordat hij het bewuste potje geld reeds in gedachten over de afdeling heeft verdeeld. Niets is immers zo vervelend voor een mens om op eerdere beslissingen terug te komen. Bovendien kan uw chef uw financiële wensen ook tijdig bij zijn meerderen aankaarten en daarbij wellicht positief adviseren. Uiteraard dient u reeds in dit vroege stadium met goede argumenten te komen waarom u meent dat u een meer dan middelmatige loonsverhoging verdient.

Wachten tot het salarisgesprek begint

Uit bovenstaande blijkt dus dat we niet moeten wachten met het kenbaar maken van onze wensen tot de jaarlijkse salarisgesprekken in de onderneming van start gaan, maar er kunnen omstandigheden zijn dat het niet eerder lukt. In dat geval kunt u misschien op de volgende manier nog redden wat er te redden valt.

Neem zodra u tegenover elkaar zit alsnog het initiatief en wacht dus niet tot uw chef begint met zijn gebruikelijke sombere praatje over de tegenvallende financiële resultaten die een salarisverhoging amper mogelijk maken. Want voordat we het weten gaan we instemmend knikken, waardoor we de strijd in feite al bij voorbaat verloren hebben.

In plaats daarvan dus zelf het initiatief nemen en direct met een zekere voldoening op ons gezicht alle positieve aspecten noemen die juist op het tegendeel wijzen van financiële tegenvallers, zoals wellicht:
  • De stijging van de aandelenkoersen.
  • De reorganisaties die met succes zijn verlopen, waardoor de kosten zijn gedaald.
  • Een hogere omzet per werknemer.
  • Betere resultaten dan de andere bedrijven in dezelfde branche.
  • Stijging van winst, of van marktaandeel.
  • En wellicht zijn er nog meer positieve bedrijfsontwikkelingen.

Het kan best zijn dat u een schrikeffect veroorzaakt bij uw manager omdat hij zelf verzuimd heeft deze keiharde argumenten te noemen bij zijn eigen salarisonderhandelingen, waardoor hij zich realiseert dat hij in dit opzicht geen sterke indruk bij zijn meerderen heeft gemaakt. Als hij plotseling nerveus begint te noteren kan het er ook op duiden dat hij nog bij zijn superieuren moet verschijnen voor het jaarlijkse salaris/bonusgesprek en hij uw punten ook in de strijd gaat gooien.

Externe positieve zaken

De onderneming kan efficiënt en klantvriendelijk draaien, maar als er geen vraag naar producten of diensten is, gaat het uiteindelijk toch niet best met uw bedrijf. Dat betekent dat u ook externe argumenten moet vinden die uw eis tot salarisverbetering ondersteunen en kracht bijzetten. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
  • Renteontwikkeling op de markt.
  • Problemen bij concurrerende ondernemingen.
  • Bepaalde demografische ontwikkelingen die de vraag stimuleren.
  • Etc.

Bovenstaande suggesties zijn uiteraard van bedrijf tot bedrijf anders en dienen hier slechts ter inspiratie van uw eigen keiharde argumenten die u ongetwijfeld weet te vinden.
© 2015 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprekSalarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprekMet een salarisverhoging kan de baas laten zien dat hij het werk van zijn medewerkers waardeert. Een hoger salaris staat…
Vraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprekVraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprekEen functioneringsgesprek is vaak een spannende aangelegenheid, want heeft de leiding van de afdeling aanmerkingen op je…
Hoe onderhandel je voor een hoger salarisHoe onderhandel je voor een hoger salarisJe denkt dat je veel meer verdient dan je nu krijgt. Toch wil je de goede relatie met je baas niet vertroebelen. Hoe vra…
Salarisverhoging vragen, kost nietsSalarisverhoging vragen, kost nietsIn tijden van crisis, jeuken menigeen de handen om een salarisverhoging te vragen. Veel werknemers werken immers langer…

Discriminatie van parttimersDiscriminatie van parttimersNederland telt het hoogste percentage aan parttimers in vergelijking met de rest van Europa. Met name Nederlandse vrouwe…
Jongeren en werken: Wat en hoeveel?Rond je vijftiende krijg je de behoefte aan wat meer geld en een baantje. Tot je achttiende ben je nog minderjarig en ma…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.