Makelaar worden? Succestips en info makelaarsopleiding!

Makelaar worden? Succestips en info makelaarsopleiding! Als je erover denkt om een switch te maken naar makelaar, kun je in principe meteen beginnen. Volg je liever eerst een opleiding Makelaar-taxateur, dan zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. We hebben een overzicht voor je opgesteld en geven tips voor een succesvolle carrière in de makelaardij!

Wat is een makelaar?

Een makelaar is een tussenpersoon en bemiddelt bij koop en verkoop, huur en verhuur van huizen en kantoren. Hij of zij zoekt hierbij naar een geschikte partij om aan te verhandelen, en regelt de contracten en verkoopafspraken. Een makelaar ontvangt als betaling vaak een percentage van de verkoopprijs, of een vast bedrag dat van te voren is afgesproken.

Vrij beroep

Makelaar is sinds 2001 een vrij beroep, je hoeft niet langer beëdigd te worden en bent niet wettelijk verplicht om een opleiding te volgen. Sindsdien bewaken verschillende brancheorganisaties de kwaliteit met certificeringsregelingen. Met een certificaat van vakbekwaamheid kun je ingeschreven worden in het register van deze brancheorganisaties.

Een goede start

Om een succesvol makelaar te worden kan je ervoor kiezen te investeren in onderwijs en onderzoek, zodat je de benodigde certificaten krijgt en daarmee het vertrouwen van je eerste klanten. Er is echter nog meer nodig om een goed lopend bedrijf in het onroerend goed te starten. Hieronder benoemen we verschillende aspecten die hierbij van belang zijn.

Een goede opleiding

Om je werk als makelaar succesvol te kunnen uitvoeren, kun je gecertificeerd worden via een opleiding. Een makelaarsopleiding bestaat over het algemeen uit drie stappen: eerst de Basistheorie Taxateur, vervolgens aanvullende theorie over je gewenste specialisatie, en tenslotte een praktijkgedeelte gericht op je specialisatie. Daarna zul je elke vijf jaar aan een hercertificering moeten voldoen om de certificaten te behouden.

Specialisaties

Er zijn vier verschillende vastgoedspecialismen:
 1. Makelaar-taxateur Wonen/MKB
 2. Makelaar-taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed
 3. Taxateur Landelijk Vastgoed
 4. Taxateur Wet Waardering Onroerende Zaken

Elk specialisme heeft eigen inhoudelijke toegangseisen om gecertificeerd te worden en te blijven. Je kunt daarnaast nog aanvullende cursussen volgen, om jezelf te specialiseren in bepaalde markten, op specifieke typen vastgoed, marketing en communicatie. Er is ook de mogelijkheid om in company opgeleid te worden. Hier zijn enkele voorbeelden van makelaarsopleidingen:

aanbieder opleiding duur schatting kosten
IPD OpleidingenMakelaar-Taxateur1-2 jaar3,500.00
NCOI OpleidingsgroepVastgoed en Makelaardij1 jaar4,000.00
Beroepsopleiding Makelaar BVMakelaar/Taxateur Woningen2.5 jaar6,000.00
NVM SOMMakelaars / taxateurs1 jaar6,000.00
VBO Makelaarmakelaar/taxateurniet bekendniet bekend
NHAMakelaar-taxateur2 jaar2,400.00
StudieplanMakelaar OG nieuwe stijl2 jaar670.00

Een makelaardij

Het kan goed zijn om eerst werkervaring op te doen bij een bestaande onroerend goed kantoor. Makelaars in functie hebben vaak ten minste twee jaar opleiding genoten en kunnen je op weg helpen met het werken met klanten, en de administratie en verkoop van woningen. Hoewel opleiding en certificering belangrijk zijn, is het belangrijk zo snel mogelijk praktische ervaring op te doen, om het werk in de vingers te krijgen. Het meedraaien als binnendienst medewerker in een makelaarskantoor kan hierbij bijzonder nuttig zijn.

Als je op zoek bent naar een makelaardij, denk dan na over de grootte van het bedrijf, de reputatie en of er aanvullende trainingen worden aangeboden. De reputatie kun je controleren door online beoordelingen te lezen, en door na te vragen bij bekenden die ervaring hebben met de service van desbetreffende makelaars.

Je kunt bij het kennismaken met een kantoor specifieke vragen stellen die je een duidelijke impressie van het kantoor geven, bijvoorbeeld:
 • Worden er extra trainingen aangeboden tijdens de stage?
 • Hoeveel jaar ervaring heeft dit kantoor?
 • Is er iemand voldoende beschikbaar om mij intensief te begeleiden?
 • Wat zijn jullie afspraken aangaande commissie?
 • Welke stijl hanteren jullie voor de communicatie met klanten?

De antwoorden zullen aangeven of dit kantoor bij jou past, op basis van de prioriteiten die je zelf stelt. Dit kan dus verschillen per persoon.

Een financieel plan

Het is niet goedkoop om een makelaar te worden, en het zal een tijd duren voordat je genoeg verdient. De startkosten liggen gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro. Het gaat hierbij om de cursussen, de vergunningen, visitekaartjes, borden, reclame en beroepsverenigingkosten. Je zult op commissie basis verdienen, en zult daarom wat geld opzij moeten hebben gezet om door de eerste maanden te komen. In een makelaarskantoor ligt het salaris van een makelaar tussen de 3.500 en 3.750 Euro.

Het opbouwen van je portfolio

In het begin zul je veel gebruik maken van het netwerk van je eventuele mentor en je eigen bestaande netwerk:

Mentor

Met een ervaren en succesvolle makelaar kun je afspreken dat je bij hem of haar in de leer gaat, en dat zij of hij een deel van de commissie ontvangt.

Eigen netwerk

Door al je vrienden, buren en familie te vragen of ze iemand kennen die een huis overweegt te kopen of verkopen, kun je snel je eerste klanten krijgen.

Aansluiten bij een beroepsvereniging

Als makelaar kun je lid worden van een branchevereniging zoals NVM (Funda) of de landelijke makelaarsvereniging (LMV). Met een dergelijk lidmaatschap wek je bij kopers en verkopers een gevoel van vertrouwen op. Daarnaast heb je via een vereniging toegang tot veel actuele kennis en kansen om te netwerken.

Ontwikkel de eigenschappen van een succesvol makelaar

Het is goed om van te voren te inventariseren of je de juiste eigenschappen beschikt die je als makelaar nodig hebt. Heb je die niet, dan kun je overwegen cursussen te volgen, zoals een communicatie- of verkooptraining. Hier zijn een aantal eigenschappen die handig zijn:

Kennis van veel zaken of de motivatie om die te ontwikkelen

Een makelaar moet verstand hebben van veel verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld van vastgoed en de relevante wetgeving. Als je die kennis niet hebt, zul je tijd en energie moeten investeren in deze onderwerpen. Het helpt daarbij als je nieuwsgierig van aard bent en snel leert.

Goed communiceren

Je zult veel te maken krijgen met verschillende partijen, waaronder andere makelaars, klanten en banken. Als je makkelijk contact kan leggen en een vriendelijke en betrouwbare uitstraling hebt, zul je de vele contactmomenten soepel kunnen laten verlopen

Lokale kennis

Het kan handig zijn om als je net begint je te richten op huizen in gebieden die je kent. Hierdoor kun je nieuwe klanten veel informatie geven over de buurt, waardoor je ze een gevoel van vertrouwen geeft. Ook heb je waarschijnlijk al connecties in die omgeving die je kunnen helpen bij het vinden van klanten.

Goede organisatie en oog voor detail

Door de kleinste veranderingen aan te brengen kun je de verkoopkans van een huis aanzienlijk verbeteren. Als je oog voor detail hebt, weet je precies hoe je het huis optimaal presenteert. En door zaken goed te organiseren bespaar je alle partijen onnodige vertraging en administratieve rompslomp. Als je klanten snel te woord kan staan en je afspraken nakomt, zijn er minder momenten waarop zij van de koop afzien.

Doorzettingsvermogen

Mensen die hun huis verkopen, willen een makelaar die vasthoudend is en alles inzet om de verkoop te realiseren. Kopers willen iemand die het perfecte huis voor hen vindt. Je moet naar beide partijen uitstralen dat je onvermoeibaar doorwerkt totdat alle doelen bereikt zijn. Als je houdt van hard werken en niet snel opgeeft, is dit beroep zeker het overwegen waard.

Agressieve doch beleefde houding

Je moet niet bang zijn om je mening uit te spreken, en eerlijk te zeggen wat je de beste beslissing vindt voor een koper of verkoper. Je moet onder de knie krijgen om je klanten vriendelijk te sturen in de richting die jij voor ogen hebt. Als je daarbij open bent over wat de koper en verkoper kunnen verwachten, bijvoorbeeld wat betreft de tijdsverdeling en de kosten, kun je ze veel zorgen ontnemen.

Goede verzorging en charisma

Verkopers hebben er hard aan gewerkt om hun huis er presentabel uit te laten zien. Ze verwachten dat de makelaar dit reflecteert in zijn of haar uiterlijk. Een makelaar die er goed uitziet, straalt vertrouwen en succes uit. Hierdoor voelen potentiele kopers zich op hun gemak.

Kennis van de laatste technologie

Er bestaan veel technologische hulpmiddelen om een huis te presenteren, met klanten te communiceren en het verkoopproces te ondersteunen. Door deze hulpmiddelen effectief toe te passen, kun je het verkoopproces voor alle partijen makkelijker maken. Daarbij straal je ook uit dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Vind je eigen unieke niche en kernwaarden

De huizenmarkt is een sterk competitieve markt, en wordt gekenmerkt door diepe dalen en hoge pieken. Toch lukt het een aantal makelaars jaar in jaar uit goede zaken te doen, omdat ze inspringen en zelfs anticiperen op veranderingen in de vastgoedsector. Daarnaast exploiteren zij ook de unieke kernwaarden die hun zaak anders maakt dan de concurrentie. Het is daarom goed om van te voren te bedenken waar je met je bedrijf de focus op gaat leggen. Wie wordt jouw doelgroep voor de komende periode, en hoe kun je jezelf profileren naar die doelgroep? Als je daar goed op inspeelt, zal je die niche van de markt domineren en kun je elke verandering in de markt aan.

Makelaar is een beroep voor meesters in organisatie en communicatie, een carrière die niet voor iedereen is weg gelegd. Als je denkt dat dit voor jou de perfecte uitdaging is, informeer je dan zo snel mogelijk over je opleidingsmogelijkheden of ga langs bij een makelaarskantoor om te ervaren of het daadwerkelijk in je toekomstplannen past.
© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contract makelaar ontbindenContract makelaar ontbindenAls je ontevreden bent over de makelaar, is het soms de beste optie om het contract te beëindigen. Hoe kun je een contra…
Vastgoedmakelaar of NVM makelaarVastgoedmakelaar of NVM makelaarWanneer u een huis of ander pand wenst aan te schaffen maar niet veel verstand van al het papierwerk heeft kunt u het be…
De makelaar-taxateurDe makelaar-taxateurMakelaars en taxateurs vervullen een belangrijke rol in de wereld van het onroerend goed. Een deskundige makelaar-taxate…
Werken als makelaarWerken als makelaarHet is mogelijk om als makelaar snel carrière te maken, zeker wanneer iemand beschikt over de juiste sociale vaardighede…

Kerstman aan huis: een leuke, goed betaalde bijverdiensteKerstman aan huis: een leuke, goed betaalde bijverdiensteSinterklaas en Zwarte Piet zijn nog maar net het land uit of daar komt de Kerstman al aan. Hij is een graag geziene gast…
Stewardess worden? Tips voor je stewardessen opleiding!Stewardess worden? Tips voor je stewardessen opleiding!Wel eens eraan gedacht om steward of stewardess te worden? Vraag je je af welke eigenschappen je moet hebben of welke op…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DanEvans, Pixabay
 • http://www.studieplan.nl/opleidingen/makelaar
 • http://www.ipd-opleidingen.nl/makelaardij
 • http://www.ncoi.nl/opleidingen/Vastgoed-en-Makelaardij-Bouwkunde
 • http://www.scheidegger.nl/opleidingen/Makelaardij
 • http://www.laudius.nl/beroep/makelaardij-wonen
Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 27-11-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.