Op staande voet ontslagen – Heb ik recht op WW?
In bepaalde situaties heeft de werkgever de mogelijkheid om een medewerker op staande voet te ontslaan. Bestaat er in dat geval recht op een WW uitkering?
Werknemers betalen een premie om in geval van werkloosheid recht te hebben op een WW uitkering. Er gelden wel eisen om aanspraak te kunnen maken op de uitkering. Eén van de vereisten is dat het ontslag niet verwijtbaar moet zijn. Bij ontslag op staande voet is in ieder geval de werkgever ervan overtuigd dat het verwijtbaar gedrag is, maar vaak ligt het niet zo eenvoudig. De UWV zal uit moeten zoeken in hoeverre er recht bestaat op een WW uitkering.
Wanneer kun je op staande voet ontslagen worden?
De werkgever kan wel denken dat hij een werknemer op staande voet kan ontslaan, maar dat wil nog niet zeggen dat hij in zijn recht staat. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen zwaar verwijtbaar gedrag en ongeoorloofd gedrag op basis waarvan de werkgever van mening is dat ontslag op staande voet kan worden aangezegd. Bij een ontslag op staande voet wordt de arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk worden aangezegd. Het UWV of de kantonrechter hoeft voor deze vorm van ontslag geen toestemming te verlenen. Er worden uiteraard wel strikte voorwaarden gesteld aan deze manier van ontslag. Het gaat om de volgende voorwaarden:
- Na het bewuste incident moet ontslag gelijk worden toegezegd;
- De reden van ontslag op staande voet moet aan de werknemer duidelijk worden gemaakt;
- De reden van ontslag moet een dringende reden zijn.
Redenen waarom je op staande voet ontslagen kunt worden
De werkgever moet uiteraard een zwaarwegende reden hebben. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mishandeling op het werk, diefstal en verduistering. In de wet staat het volgende omschreven “daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die ten gevolge hebben dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortbestaan”. In hoeverre de reden dringend genoeg is, zal van geval tot geval beoordeeld moeten worden.
Heb ik recht op een WW uitkering na ontslag op staande voet?
Er bestaat geen recht op een WW uitkering als het ontslag verwijtbaar is. Als er een gegronde reden is om een werknemer te ontslaan, kun je er vanuit gaan dat het gaat om verwijtbaar gedrag. De verwijtbaarheid zal onderzocht worden door het UWV. Je staat zwak als de werkgever in zijn recht stond. Een dringende reden overtreft de omschrijving “verwijtbaar ontslag”.
Niet eens met het oordeel van de werkgever
Ontslag op staande voet is een eenzijdig oordeel van de werkgever. Dit heeft een grote impact op het leven van de ontslagen werknemer, want de kans is groot dat er ook geen recht bestaat op een WW uitkering. Als je het niet eens bent met de dringende reden tot ontslag, kun je juridische hulp inwinnen. Hiervoor kun je terecht bij je rechtsbijstandsverzekering. Als je een dergelijke verzekering niet hebt, moet je zelf een advocaat inschakelen. Eventueel kun je nog advies inwinnen bij het Juridische Loket of de vakbond waar je eventueel lid van bent. Onderneem zo snel mogelijk na ontslag actie, want het kan een langlopend proces worden om je gelijk te halen. Informeer bij je advocaat naar de hoogte van de kosten waar je rekening mee moet houden.