Hoe vind ik een baan?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom u op zoek bent naar een baan. Misschien bent u ontslagen, heeft u ontslag genomen of kan uw partner het gezin niet meer alleen onderhouden. Met de vele werkzoekenden in Nederland, kan het lastig zijn om een baan te vinden. Toch hoeft een baan vinden niet zo heel moeilijk te zijn. Er zijn verschillende dingen waar u op moet letten en daarbij moet u rekening houden met uw interesses en vaardigheden.
Waar moet ik aan denken
Een baan vinden is voor veel mensen niet gemakkelijk. Iedereen wil namelijk een baan waar we ons goed bij voelen en iedereen wil met plezier naar het werk gaan. Voordat u op zoek gaat naar een baan zijn er wat dingen waar u goed over moet nadenken. In welk vakgebied wilt u werken? Over welke opleidingen beschikt u? Werkt u graag in een team of werkt u liever zelfstandig? Heeft u voldoende werkervaring voor de gewenste functie? Bent u op zoek naar een baan met opleidingsmogelijkheden? Wilt u graag doorgroeien? Wilt u fulltime werken of liever parttime i.v.m. een gezin? Of bent u op zoek naar een bijbaantje? Dit zijn dingen waar u van te voren over moet nadenken.
Curriculum Vitae
Voordat u begint met het zoeken naar een baan, is het noodzaak om een cv te maken. Bij het solliciteren wordt hier namelijk altijd naar gevraagd. Een cv bevat informatie met uw werkervaring, waardoor bedrijven kunnen beslissen of u over voldoende werkervaring beschikt om in aanmerking te komen voor de functie waar u op solliciteert. Er zijn verschillende dingen die u in uw cv moet plaatsen:
- Persoonsgegevens.
- Opleidingen.
- Cursussen.
- Werkervaring.
- Vaardigheden.
Sollicitatiebrief
Wanneer u gaat solliciteren is het van belang om een sollicitatiebrief mee te sturen. In deze brief vermeld u de reden waarom u op de openstaande functie solliciteert. Ook is het belangrijk om te vermelden waarom u denkt dat u de aangewezen persoon bent voor deze baan. Probeer in uw sollicitatiebrief open en spontaan over te komen. Dit maakt een goede eerste indruk, waardoor het waarschijnlijker word dat u word uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is handig om een standaard sollicitatiebrief klaar te hebben. Deze kunt u zo nodig veranderen. Hetzelfde geldt voor open sollicitatiebrieven. Vaak hoeft u hierbij alleen de naam van de contactpersoon te veranderen.
Zoeken naar een baan
Wanneer uw cv in orde is kunt u gaan beginnen met het zoeken naar een baan. Wanneer u een interessante vacature heeft gevonden, lees dan de functieomschrijving en functie eisen goed door om te bepalen of u eventueel in aanmerking komt voor deze baan. Er zijn verschillende tips die kunnen helpen bij het zoeken naar een baan.
Vacaturesites
Op het internet zijn verschillende vacaturesites te vinden. Bij deze sites kun kunt u zich inschrijven door middel van uw cv te plaatsen. Hoe u deze kunt plaatsen is verschillend. Soms kunt u uw cv uploaden, wat weinig tijd kost. Bij andere sites kan het voorkomen dat dat u uw cv handmatig moet invoeren. Dit neemt meer tijd in beslag. Eenmaal ingeschreven op een vacaturesite kunt u beginnen met het zoeken naar een passende baan. Geef een functie of plaats op en de beschikbare vacatures worden weergegeven. Wanneer u de vacature goed heeft doorgelezen en u van mening bent dat deze vacature bij u past, kunt u gaan solliciteren. Vaak wordt er om een motivatie gevraagd. Dit kunt u doen door middel van een sollicitatiebrief bij te voegen of ter plekke uw motivatie te beschrijven.
Vacature apps
Er zijn verschillende vacature apps die u kunt downloaden voor u telefoon of tablet. Wanneer u uw cv heeft opgeslagen, kunt u hier vaak direct mee solliciteren. Handig voor wanneer u onderweg wilt kijken naar openstaande vacatures. Vacature apps hebben in principe veel overeenkomsten met vacaturesites. Geef een functie of plaats op en u vind een lijst met openstaande vacatures.
Face to face
Een goede manier om een baan te vinden, is door persoonlijk te gaan vragen of er nog openstaande vacatures zijn. Bij winkels, restaurants en café's kunt zo naar binnen lopen en vragen of ze nog op zoek zijn naar personeel. Op deze manier is er gelijk persoonlijk contact en kunt direct toelichten wat u motivatie is. Neem eventueel uw cv mee, zodat u deze kunt afgeven.
Uitzendbureau's
Schrijf u in bij verschillende uitzendbureau's. Deze zetten uw gegevens in hun bestand en gaan op zoek naar een match tussen uw wensen en werkervaring en bedrijven die personeel zoeken. Inschrijven kan op verschillende manieren. U kunt persoonlijk bij uitzendbureau's binnen lopen, maar u kunt zich ook inschrijven door middel van een e-mail te sturen en uw cv bij te voegen. Vermeld hier bij wat uw wensen zijn en naar wat voor baan u op zoek bent. Een andere manier van inschrijven is via de website van het betreffende uitzendbureau. Ook hier kunt u uw cv toevoegen en zelf op zoek gaan naar passende vacatures. Wanneer u denkt dat u een passende vacature heeft gevonden kunt u hier op solliciteren.
Open sollicitaties
Open sollicitaties kunnen een goede manier zijn om een baan te vinden. Zoek bedrijven bij u in de buurt of waarvan u denkt dat ze in uw vakgebied passen. Stuur deze bedrijven een open sollicitatie waarin u vraagt of er, naar aanleiding van uw cv, een passende vacature vrij is. Vermeld in de open sollicitatie duidelijk waarom u op zoek bent naar een (andere) baan.
Kranten
In kranten worden nog regelmatig vacatures geplaatst. Kijk regelmatig de kranten na of er iets passendst voor u tussen staat. Vaak staan er bij de vacatures adressen of e-mailadressen vermeldt waar u uw sollicitatie naar toe kunt sturen.
Sollicitatiegesprek
Wanneer u bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het van belang dat u zicht goed voor bereid. Zorg ervoor dat u voldoende kennis heeft van de openstaande functie en dat u genoeg kunt vertellen over uzelf, uw verwachtingen en uw motivatie.
Kennis
Voordat u op gesprek gaat, is het van belang dat u voldoende te weten komt over het bedrijf. Het gaat namelijk niet enkel om de vacature. Zorg ervoor dat u de volgende kennis over het bedrijf heeft:
- Doelstelling.
- Productkennis.
- Wat hun specialisatie is.
Het is handig om voor deze kennis hun website te bezoeken. Vaak staat hier veel informatie op, wat van pas kan komen bij het sollicitatiegesprek. Het zorgt voor een goede indruk wanneer u veel over het bedrijf weet. Dit getuigd van oprechte interesse.
Representatief
Zorg ervoor dat u zichzelf representatief presenteert. Dit zorgt voor een goede eerste indruk. Wanneer u er onverzorgd uitziet, kan dit op het bedrijf als ongeïnteresseerd overkomen. Een aantal punten waar u op moet letten:
- Kleding: zorg ervoor dat u netjes gekleed bent.
- Haar: zorg voor goed verzorgd haar. Los haar kan mooi staan, maar soms staat het beter om uw haar op te steken of in een staart te doen.
- Make-up: gebruik niet te veel make-up. Dit kan nep overkomen. Wanneer u wel make-up gebruikt, gebruik het dan met mate.
Zelfverzekerd
Zorg ervoor dat u zelfverzekerd overkomt. Maak u niet te veel zorgen over het sollicitatiegesprek. Wanneer u voldoende kennis over het betreffende bedrijf heeft en graag aan de slag wilt, is het niet nodig om onzeker te zijn. Natuurlijk is een sollcitatiegesprek spannend, maar bedenk uzelf dat u waarschijnlijk niet de enige bent die op gesprek gaat. Zelfverzekerdheid maakt een goede indruk. Zorg er wel voor dat u niet arrogant over komt. Dit wordt niet in dank afgenomen. Zorg er voor dat u weet waar u over praat en vertel duidelijk waarom u geschikt bent voor de betreffende functie.
Succes!