Mysteryshoppen: een populaire bijbaan voor studenten
Mysteryshoppen is het onderzoeken van verschillende soorten marketing en hieraan gerelateerde activiteiten. Dit kan gaan om horeca en detailhandel, maar ook andere branches waarin het belangrijk is dat klanten goed behandeld worden en de juiste verkooptactieken worden gehanteerd. Mysteryshoppen kan voor iedereen een manier zijn om wat bij te verdienen. Meestal krijg je een vergoeding per bezochte winkel of gelegenheid.
Mysteryshoppen als bijbaan
Winkel op discrete wijze gecontroleerd
Medewerkers van een kledingwinkel moeten klantgericht en klantvriendelijk zijn. Als ze dit niet zijn dan wordt dat op den duur merkbaar door dalende verkoopcijfers, en dit wil een bedrijfsleider natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Als deze bedrijfsleider zelf de winkel binnen loopt om te controleren of iedereen zijn of haar werk goed doet, zal dit vaak zo zijn. De medewerker weet immers dat er nu iemand komt om hen te beoordelen op hun werkzaamheden. Om deze reden is deze vorm van controle niet erg effectief.
Handiger is het als iemand de medewerkers controleert zonder dat zij weten dat ze gecontroleerd worden. De persoon die deze check kan uitvoeren is de
mysteryshopper.
Wie kan mysteryshopper worden?
Zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kunnen mysteryshopper worden. Bij sommige opdrachten is echter een specifiek profiel vereist. Als het gaat om een kledingwinkel voor dames, moet deze winkel uiteraard bezocht worden door een vrouw. Als een autodealer bezocht moet worden is een rijbewijs een vereiste. Soms worden ook een mysteryshopper ingezet om te testen of het bier in een café wel op de juiste temperatuur is. In dit geval moet de mysteryshopper wel 18 jaar of ouder zijn. Bij het bezoeken van een bouwmarkt is een mysteryshopper van 18 weer erg ongeloofwaardig en daarom zal eerder gezocht worden naar iemand boven de leeftijd van 25.
Vaak hebben de bureau's die deze mensen inhuren de profielen van al hun shoppers in een bestand staan, en krijgen zo alleen de mensen die de opdracht daadwerkelijk kunnen uitvoeren een mail dat er weer een opdracht voor hen beschikbaar is.
Welke eigenschappen moet een mysteryshopper hebben?
Als mysteryshopper moet je resultaatgericht zijn. Het bedrijf waardoor je wordt ingehuurd, betaalt voor gedetailleerde antwoorden op hun vragen. Om deze reden moet je ook zeker een oog voor detail hebben. Vaak wordt in een vragenlijst gevraagd naar de naam van de verkoper, het aantal ontbrekende producten in de schappen en een precieze beschrijving van een advies. Omdat een mysteryshopper zich niet bekend mag maken, en zo veel mogelijk moet overkomen als een gewone klant, mag je niet al deze gegevens al in de winkel op een kladblaadje noteren. Dit zou natuurlijk verdacht zijn.
Rapporteren middels een vragenlijst
Een bedrijf dat mysteryshoppers inhuurt werkt vrijwel altijd met een vragenlijst. Voor het bezoek moet worden ingevuld wanneer dit bezoek zal plaatsvinden en na het bezoek moeten alle vragen beantwoord worden. Sommige vragen zijn om te controleren of de shopper wel echt de winkel bezocht heeft, andere zijn echt om het verloop van het bezoek te beschrijven. Uiteindelijk kan de bedrijfsleider hier iets mee! In sommige gevallen zal het bureau de mysteryshopper nog bellen of mailen om aanvullende informatie te vergaren.
Waarom is dit een bijbaan voor studenten?
Uiteraard is dit niet uitsluitend een baantje voor studenten, maar voor studenten is het zeker goed te doen. Vaak krijg je een opdracht voor een bepaalde periode, meestal een week, waarbinnen je de opdracht uit moet voeren. Je bent dan nog gebonden aan openingstijden (als het om een winkel gaat), maar verder kan je het mooi om je colleges heen plannen! Het is een leuke bijverdienste en komt voor dat je een bepaald product moet aanschaffen dat je vervolgens gewoon mag houden.
Belasting betalen over vergoeding
De meeste mysteryshopbureaus zeggen dat er over de vergoeding geen belasting hoeft te worden betaald. Hoe dit precies zit, kun je het beste even proberen uit te zoeken via de Belastingdienst. Sommige bedrijven sturen aan het einde van het jaar wel een jaaropgave rond. Daar is ook op te lezen hoeveel je bijvoorbeeld aan reiskostenvergoeding ontvangen hebt.