Werkloos en uitkering aanvragen? Eerst registeren bij UWV

Werkloos en uitkering aanvragen? Eerst registeren bij UWV Word je werkloos dan dien je je te registeren bij het UWV om aanspraak te kunnen maken op uitkeringen en eventueel hulp bij het zoeken van een nieuwe baan. Via het UWV kun je deze uitkering na registratie vervolgens ook aanvragen als je voldoet aan de hieraan gestelde eisen. Bovendien kun je gebruik maken van een database met vacatures om zo snel mogelijk weer een nieuwe baan je vinden. Onder omstandigheden bestaat er een sollicitatieplicht en de plicht bepaald werk aan te nemen wanneer dit je wordt aangeboden.

Als werkloze registeren bij het UWV


Werkloosheid en de registratie van werkzoekenden

Wanneer je werkloos bent maar wel een baan wilt of in ieder geval aanspraak wilt maken op een uitkering (WW of Bijstand) dan moet je je als werkloze laten registreren bij het UWV. Deze instelling draagt tegenwoordig de naam UWV WERKbedrijf en heeft haar eigen vacaturebank. Houd er rekening mee dat je best wel even bezig bent met het aanleveren van alle benodigde gegevens. Dit is nodig zodat een eventueel aanbod voor een baan goed aansluit bij jouw mogelijkheden.

Volgens de registratieregels van het UWV moet je vervolgens een aantal gegevens verstrekken zoals een kopie van je identiteitsbewijs, je adres en telefoonnummer, je BSN-nummer, je beroep en je beschikbaarheid. Wanneer je registratie compleet is kun je door het UWV op de hoogte worden gehouden van voor jou geschikte vacatures. Dit gaat dan om vacatures waarvan je aan het functieprofiel voldoet op basis van bijvoorbeeld je opleiding, ervaring, woonplaats, rijbewijs en lichamelijke gesteldheid. Andersom gebeurt dit ook: wanneer jij je registratie compleet maakt en jouw profiel past bij een aanvraag van een werkgever, dan zal het UWV jou ook aanbevelen bij het bedrijf in kwestie.

Registreren als werkloze met als doel het aanvragen van een uitkering

Het is geen geheim dat veel mensen die zich laten registreren als zijnde werkloos dit niet doen omdat ze nu zo graag geplaatst willen worden bij een functie (die wellicht onder hun niveau is). Veel mensen willen zich alleen aanmelden als werkloze om op die manier aanspraak te kunnen gaan maken op een uitkering. Wellicht dat zij binnen niet al te lange tijd via hun eigen netwerk een baan vinden die wel goed bij hen past en die ze via het UWV niet hadden kunnen vinden. Aan een aanvraag voor zo'n werkloosheidsuitkering zijn echter wel een aantal regels verbonden.

Voor het aanvragen van een werkloosheidsuitkering moet je bij het UWV ingeschreven staan. Vervolgens moet je een daarvoor bestemd formulier invullen, op locatie dan wel online met gebruikmaking van een DigiD. Heb je aangifte van werkloosheid gedaan dan moet je een keer op kantoor komen voor een afspraak. Je moet je tevens beschikbaar stellen voor controle op je eigen adres. Wanneer je op vakantie gaat moet je dit doorgeven. Overtreed je deze regels dan kan een sanctie worden opgelegd door het UWV.

Eisen voor aanvragen uitkering

Let erop dat je alleen aanspraak kunt maken op een werkloosheidsuitkering indien je voldoet aan een reeks van eisen die hieraan gesteld zijn. Zo moet je wel een bepaald arbeidsverleden hebben. Studenten die na het behalen van hun diploma niet direct een baan kunnen vinden en die ook niet veel gewerkt hebben tijdens hun studie kunnen geen werkloosheidsuitkering aanvragen. Mogelijk hebben zij wel recht op een bijstandsuitkering. Let erop dat wanneer je tussen de 18 en 27 jaar oud bent er de verplicht bestaat om eerst zelf vier weken op goed te gaan naar werk. Pas daarna heb je eventueel recht op een uitkering maar er worden dan wel eisen gesteld aan bijvoorbeeld de hoogte van je eigen vermogen. Heb je veel geld gespaard tijdens je studietijd dan word je geacht dit eerst aan te spreken om te voorzien in je levensonderhoud.

Heb ik een sollicitatieplicht en moet ik elke baan aannemen?

Aan het ontvangen van een bijstandsuitkering zitten een aantal verplichtingen verbonden. Een daarvan is de sollicitatieplicht en een andere is het verplicht accepteren van werk dat wordt aangeboden door UWV WERKbedrijf. Alles wat je kunt doen is dan passend werk. Heb je een hbo-opleiding gevolgd en wordt je door het UWV een baan aangeboden op mbo-niveau dan is dit verschil geen reden om de baan te weigeren. Ook moet je werk accepteren dat buiten je woonplaats is of een tijdelijke functie voor bijvoorbeeld twee weken of zelfs nog korter.

Een baan is niet-passend wanneer je deze lichamelijk niet kunt uitvoeren. Heb je reuma dan kun je natuurlijk moeilijk aan de slag als bagagemedewerker op Schiphol. Je bent niet verplicht tot het accepteren van werk dat niet 'algemeen geaccepteerd' is. Hieronder valt werk waarbij je gevaren loopt zoals bijvoorbeeld door de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en materialen. Gewetensbezwaren kunnen wel een reden zijn om werk te weigeren. Hierover moet je overleggen met de aan jou toegewezen werkcoach van het UWV. Dit zijn dus de plichten die kleven aan je registratie als werkloze met als doel het ontvangen van een uitkering. De verplichting tot het accepteren van werk onder je niveau gaat echter niet direct in. Je krijgt eerst een aantal maanden de tijd om werk op jouw niveau te vinden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringVoor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringStel je hebt over een bepaalde periode een WW-uitkering ontvangen omdat je werkloos bent geraakt. Ondertussen heb je wee…
Wanneer heeft men recht op een WW-uitkeringTegenwoordig ziet men steeds vaker dat mensen in de WW terecht komen, maar wanneer heeft men recht op WW. In dit artikel…
Een uitkering aanvragenEen uitkering aanvragenHet is niet leuk, maar het kan je overkomen. Je raakt werkeloos. Dat wil automatisch zeggen, dat je een aantal zorgen er…

Salarissen in het voortgezet onderwijsSalarissen in het voortgezet onderwijsOver de salarissen van leraren bestaan uiteenlopende gedachten. Veel studenten kiezen niet voor het onderwijs omdat dit…
Bronnen en referenties
  • http://www.beurspleinrivierenland.nl/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.