Sollicitatietips – Maak goed gebruik van je contacten

Sollicitatietips – Maak goed gebruik van je contacten Een van de meest effectieve methodes om aan een nieuwe baan te komen is via persoonlijke contacten en introducties. Veel mensen krijgen een baan door directe of indirecte aanbeveling, tips van vrienden, bekenden en collega’s.

Het belang van goede aanbevelingen

Het houden van gesprekken is geen garantie dat de juiste persoon in de juiste functie terecht zal komen. Zelfs de meest ervaren personeelsfunctionaris kan met al zijn kennis en kunde toch vaak met twijfels zitten. Op het moment waarop twee kandidaten voor een zelfde functie praktisch aan elkaar gelijk zijn, kan de mening van een derde persoon heel belangrijk zijn. Als zoiets de deskundige op het gebied van personeel kan overkomen, dan kan dit zeker gebeuren met de manager die zonder specifieke kennis of ervaring in gesprekstechnieken iemand moet proberen te vinden om een vacature op te vullen. In kleinere bedrijven besluit de manager vaak iemand te nemen die met goede aanbevelingen vanuit een betrouwbare bron binnenkomt, liever dan de mallemolen van advertenties en gesprekken door te moeten maken met het risico dat het achteraf toch niet de juiste persoon blijkt te zijn.

Hoe je te werk moet gaan

Maar zelfs al ken je weinig mensen die je kunnen helpen aan een toekomstige werkgever, dan nog kunnen vrienden en bekenden je van dienst zijn in het zoeken naar een baan, al was het alleen maar door je beschikbaarheid meer bekendheid te geven. Voordat je concludeert dat wie je kent belangrijker is dan wat je weet, moet je weten dat de manier om het beste van je contacten te maken evenveel van je vraagt als elk ander onderdeel van het zoeken naar een baan. Kreten als “wil je een goed woordje voor me doen” en “laat me eens horen als je wat weet” zijn schoten in het donker. Ga er voor zitten en analyseer precies wie je kan helpen, hoe men je kan helpen en wat men moet weten om dit effectief te doen.

Indirecte hulp

In de eerste plaats moet je weten waar de mogelijkheden van je contacten ophouden in relatie tot je behoeften en kwaliteiten. Bijvoorbeeld: een van je vrienden is financieel directeur van een bedrijf en je weet dat de mensen met wie hij zakelijk te maken heeft, mensen uit de financiële wereld zijn. Daarom zal hij jou als produktieman niet verder kunnen helpen. Je moet echter denken aan de indirecte hulp die hij je kan geven zoals een aanbeveling of informatie over een geplande uitbreiding in een bedrijf dat hij kent. Je moet hem ook in die termen informeren. Op deze manier zul je meer contacten vinden dan je je had voorgesteld. Het hoeven niet per se mensen te zijn die je aan een baan kunnen helpen en ook geen mensen die met hun aanbevelingen anderen onder druk kunnen zetten.

Maak een lijst

Maak voor je banenarchief een lijst van alle relevante contacten die je hebt, teken aan welk werk zij doen, wat hun positie is en of zij jou vanuit een privé, sociale of zakelijke achtergrond kennen. Deze factoren zullen je een indicatie geven van hetgeen zij voor jou zouden kunnen doen. De meeste mensen willen van start gaan bij hun zakenkennissen, en voor iemand die midden in zijn carrière zit zullen dit vaak ook persoonlijke vrienden zijn. Als je het geluk hebt in een baan te zitten die veel contacten met andere bedrijven met zich meebrengt, dan heb je natuurlijk een voorsprong op mensen die die contacten niet hebben.
© 2012 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Op een slimme manier solliciterenOm een baan te kunnen bemachtigen, moet u eerst de sollicitatieprocedure doorlopen. In veel gevallen zult u één van de t…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
Sollicitatieplicht bij een uitkeringSollicitatieplicht bij een uitkeringAls je een WW-uitkering krijgt, is er sprake van een sollicitatieplicht. Je moet dan tijdens het ontvangen van je uitker…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.