Hoe succesvol zijn flexplekken eigenlijk?

Hoe succesvol zijn flexplekken eigenlijk? Er zijn organisaties die er al jaren bij zweren en toch komen ook er steeds meer organisaties van terug. Zijn die grote kantoortuinen met rollende karretjes, die je zo handig onder je ladeloos bureau kunt zetten, dan niet het ultieme gevoel van samenwerken, goede sociale en zakelijke contacten opdoen én sneller tot “getting things done” komen? Verschillende recente onderzoeken zeggen net even iets anders.

Flexplekken

Eind 20ste eeuw schoten de enorme kantoortuinen met flexplekken als paddenstoelen uit de grond. Was menigeen net gewend aan de grote kantoortuin met een vaste werkplek, nu werd ook de vaste werkplek nog afgenomen.
Je hele (zakelijke) hebben-en-houwen in één rolkarretje en je kijkt bij aankomst waar plaats is. Logt met je code op computer en telefoon in en gaat aan de slag.

Voordelen

Je bereik wordt groter, want je zit iedere keer bij andere mensen. Wat het ook beter maakt voor je sociale contacten, je zakelijke netwerk en dit werkt weer in positieve zin door als er iets moet gebeuren. Althans zo is het gebracht en voor een deel zit daar ook wel iets in. Je “verdekt” opstellen met een strategisch goede plaats, is er niet meer bij. Waarbij je je af kunt vragen wat voor iemand dit dan zou doen.

Verder zijn er stilteruimtes in de enorme kantoortuinen, waar je je even terug kunt trekken als je je niet goed kunt concentreren in die enorme ruimte. Toch blijkt het moeilijk om die stilteruimtes ook echt stil te houden, zo zit de mens nu eenmaal niet in elkaar.

Hoe dan ook, de flexplek die met name ook het financiële voordeel van de werkgever met zich meebrengt, zou een succes zijn. Hoewel de flexplekken bij verschillende bedrijven een grotere opstelling krijgen, maakt dat het voor de mens niet echt aantrekkelijker. Daar is meer voor nodig dan enkele m2.

Een eigen én vooral vaste plek

Als je na al die jaren kijkt in hoeverre de flexplekken ook positief werken voor de werknemers, valt dit nogal tegen. Er zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken gedaan, die eigenlijk het tegendeel uitwijzen. Zijn de grote kantoortuinen met flexplekken dan geen succes?

Daar lijkt het op, want hoewel je dit soort nieuwe en vooral ingrijpende veranderingen in een organisatie tijd moet geven, zie je steeds meer organisaties er van terugkomen. Immers, het kan wel een positief financieel plaatje voor de werkgever opleveren, als het de continuïteit en productiviteit niet ten goede komt, kost het uiteindelijk toch nog geld.

Extravert werkt anders dan introvert

Deze koptekst geeft aan dat het voor de extraverte persoon anders ligt dan voor de introverte persoon. Dit klopt eigenlijk wel, want de extraverte persoon vindt het overall prima dichterbij de ander te zitten en als dit wisselend karakter heeft, is dat ook oké. De drukte kan meestal beter verwerkt worden, maar brengt ook met zich mee dat deze persoon net even iets sneller afgeleid is. Waarbij natuurlijk gezegd met worden dat dit op basis van de grote getallen bekeken wordt en bevestigen uitzonderingen altijd nog de regel.

Waarom dan toch weer de vaste werkplek?

De psychologen die de onderzoeken doen, komen steeds meer tot de conclusie dat die eigen plek, een soort eigen identiteit oplevert als individu binnen de (grote) onderneming. Het geeft een veilig en prettig gevoel met eigen “dingen” in de omgeving. Het veilige en prettige gevoel maakt de mens uiteindelijk toch productiever. Mensen worden tevens minder snel afgeleid.

Vragen over de grote van de afdelingen worden wat algemener opgepakt. De enorme afdelingen worden gemakkelijker getolereerd als er goede eigen plekken gecreëerd worden. Waarbij mensen aangeven dat parttimefunctionarissen prima één werkplek kunnen delen. Spreekt voor zich dat het de planning mogelijk wel wat moeilijker maakt.

Voor en nadelen aan een opgeruimd bureau

Een belangrijk voordeel aan de flexplek en het geheel opgeruimde, lege bureau aan het eind van de dag. Behalve dat het gemakkelijker schoon te maken is, levert een opgeruimd bureau ook meer opgeruimdheid in het hoofd. Ook al weet je in de stapels waar alles ligt, de psyche wordt toch beïnvloed.
Er zit echter ook een nadeel op, zo blijkt uit onderzoek. Een meer rommelig bureau stimuleert klaarblijkelijk de creativiteit.

Tot slot

Tja … waar moet je voor kiezen als werkgever? Direct geld besparen met de flexplekken of toch meer productieve werknemers, wat je minder snel zult merken in de portefeuille. Wachten de creativiteit, de sociale contacten en het netwerken op gang komt of toch niet. Keuzes maken hoort ook bij het ondernemerschap …
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe overleef ik de kantoortuin?Hoe overleef ik de kantoortuin?Veel bedrijven in Nederland hebben kantoortuinen ingericht, grote ruimtes waarin meerdere werknemers een werkplek hebben…
DOC-WORK: flexibele werkplek voor kleine professionalDOC-WORK: flexibele werkplek voor kleine professionalDe flexplek voor ondernemers. Een uurtje werken als je onderweg bent, voorzien van alle professionele gemakken. Of een v…
De kantoortuin: een goed idee of niet?De kantoortuin: een goed idee of niet?De kantoortuin: in veel bedrijven is het de dagelijkse realiteit. Diverse medewerkers delen samen een open ruimte. De ka…

Olympische Winterspelen - OS2014 SchaatsvlagOlympische Winterspelen - OS2014 SchaatsvlagDe Olympische Winterspelen in Sotsji inspireren niet alleen kinderen tot het aanbinden van de schaatsen, maar ook ontwer…
Tips voor het maken van een goede sollicitatievideoTips voor het maken van een goede sollicitatievideoSoms wordt er bij een vacature gevraagd om een sollicitatievideo te maken en mee te sturen als onderdeel van de sollicit…
Bronnen en referenties
  • D. Kaggenau - omgevingspsycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.