Sollicitatiegesprek: Omgaan met irrelevante vragen

Sollicitatiegesprek: Omgaan met irrelevante vragen Bepaalde sollicitatievragen mogen niet gesteld worden. Krijgt u deze vragen wel? Dan hoeft u ze niet te beantwoorden. Sollicitanten moeten met respect behandeld worden. In een sollicitatiegesprek kunnen vragen voorkomen waar u liever geen antwoord op geeft en die niet relevant zijn voor het werk of voor uw functioneren. Het hoeft niet altijd te gaan om intieme vragen. Bijvoorbeeld een jonge vrouw vragen stellen over een eventuele kinderwens is niet relevant. De interviewer wil met deze vraag mogelijk achterhalen of ze op korte termijn rekening moeten houden met zwangerschapsverlof.

Welke vragen hoef ik niet te beantwoorden?

Iedereen zal de grens ergens anders trekken. Er zijn vragen waarvan het duidelijk is dat u deze niet hoeft te beantwoorden, zoals: “Valt u op mannen of vrouwen?”. Er zijn ook veel andere vragen waarbij het niet zo duidelijk is. Vragen naar iemands geloof kan onschuldig, maar ook ongepast zijn. Een dergelijke vraag is te verantwoorden als een werkgever het liefst mensen met een bepaalde geloofsovertuiging in dienst neemt, maar de vraag is niet relevant voor het functioneren.

Hoe moet u omgaan met ongepaste vragen?

Op het moment dat de interviewer een vraag stelt die u ongepast vindt, kunt u dat op een nette manier aangeven. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u niet inziet dat uw antwoord relevant is voor de sollicitatieprocedure. Mogelijk is de interviewer verontwaardigd door uw antwoord, maar aan de andere kant laat u wel zien dat u niet over u heen laat lopen.

Waarom worden dergelijke vragen gesteld?

De interviewer probeert waarschijnlijk antwoorden te krijgen op vragen die hij of zij belangrijk vindt. Doordat ze weten dat ze bepaalde vragen niet mogen stellen, proberen ze via een omweg hun doel te bereiken. Indien ze willen achterhalen of de sollicitant een kinderwens heeft, kunnen ze het rechtstreeks vragen, maar dat zal mogelijk op verzet stuiten. Om dit te voorkomen proberen ze het vaak via een omweg.

Er zijn bepaalde omstandigheden waar de interviewer niet naar mag vragen, maar wat wel relevant is voor het functioneren. Door te achterhalen hoe vaak iemand ziek is geweest in de afgelopen maanden, kan de interviewer dit meenemen is de overweging.

Ongepaste vragen toch beantwoorden

Als sollicitant is het soms niet verstandig om vragen niet te beantwoorden. Niet in alle situaties zult u er moeite mee hebben om ongepaste vragen te beantwoorden. Sollicitanten zullen ook vaak de neiging hebben om toch de betreffende vragen te beantwoorden, ook in het geval het negatief voor hun uitwerkt. Als sollicitant zit u in een moeilijke situatie bij dergelijke vragen.

Vragen over de gezondheid

De meeste ongepaste vragen zullen waarschijnlijk betrekking hebben op de gezondheid van de sollicitant. Dit is ook logisch, want werkgevers hebben het liefst geen medewerkers in dienst die vaak ziek zijn. Dit gaat hun namelijk geld kosten en het stelt de werkgever ook voor praktische problemen als de werknemer vaak ziek is. Als werknemer komt u er vaak niet onderuit om openheid van zaken te geven.

U moet in het sollicitatiegesprek wel aangeven dat u last hebt van lichamelijke problemen, waardoor u vaker afwezig zult zijn. De vraag is, waar ligt de grens tussen wat u moet vertellen over uw gezondheid en wat mag u voor uzelf houden.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellenSollicitatiegesprek: zelf vragen stellenDoor in een sollicitatiegesprek zelf ook goede vragen te stellen, kunt u een gemotiveerde en geïnteresseerde indruk acht…
Sollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieSollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieIn een sollicitatiegesprek is het de bedoeling dat de interviewer een duidelijke indruk van u krijgt. Dit kunnen ze onde…
De vragen in een sollicitatiegesprekDe vragen in een sollicitatiegesprekBij elke toekomstige baan die je kunt krijgen, zul je pittige vragen verwachten van je aankomend werkgever. Als je niet…

Solliciteren: de do's en don'tsSolliciteren: de do's en don'tsStel: je bent op zoek naar een baan. Je hebt je wat georiënteerd via internet, de krant of via via. Je vindt precies die…
Sollicitatiegesprek: Vertel eens iets over jezelfSollicitatiegesprek: Vertel eens iets over jezelfIn de meeste sollicitatiegesprekken zit de vraag: “Vertel eens iets over jezelf”. Dit lijkt een onbenullige vraag om het…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.