Salarisverhoging vragen: Tips en trucs

Salarisverhoging vragen: Tips en trucs In deze tijd vragen om een loonsverhoging? Het lijkt tegenstrijdig, maar soms is de slechtste tijd voor een bedrijf juist de beste tijd om opslag te vragen. Heb je een geweldige prestatie geleverd, een diploma behaald of verantwoordelijker werk gekregen? Onderhandelen is de sleutel. Beantwoord je doelstellingen, ken je marktwaarde, leg nadruk op je kwaliteiten en kom met een realistisch voorstel. Zit salarisverhoging er niet in? Zoek het dan in alternatieven, ontwikkel jezelf en kom er op terug!

Doe wat de baas wil en meer

Houd goed in de gaten of je werkgever je waardeert. Vraag hem gerust wat hij van je werk vindt, of hij vindt dat het goed blijft gaan, en of je het in zijn algemeenheid goed doet op de zaak. Zo 'dwing' je je baas over jou en je prestaties na te denken, en bij goedkeuring ook over het salaris dat daar tegenover moet staan. Natuurlijk kun je hem wel een handje helpen. Stel doelen voor de toekomst en toon je verdiensten consequent. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Voer gewoon exact uit wat de baas van je wil. Ben je klaar met je werk, vraag dan direct om meer werk of zoek zelf uit waar behoefte aan is. Wees dus hongerig naar werk! Want wie salarisverhoging vraagt moet er zeker van zijn deze beloning ook dubbel en dwars waard te zijn. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij van zaken die je goed hebt uitgevoerd/georganiseerd/opgelost en vat je beste punten kort en bondig samen. Spreek je je werkgever zorg er dan voor dat hij zich helemaal kan vinden in jouw interpretatie van je prestaties en doelen voor de toekomst.

Check je marktwaarde

Tijdens een beoordelingsgesprek kijkt een baas vooral naar wat je als werknemer kost en wat je precies oplevert. Praat nooit alleen over geld, maar leg steeds de nadruk op je kwaliteiten t.a.v. het werk. Behalve dat moet je ook je marktwaarde kennen. Houd persooneelsadvertenties bij en controleer wat anderen in soortgelijke posities verdienen. Via internet kun je achter salarisschalen komen, dit kan ook via vakverenigingen of via vrienden en kennissen. Betaalt de concurrent meer, wind er dan geen doekjes om en leg het je werkgever voor. Het gaat er om dat hij weet dat je op de hoogte bent van je eigen marktwaarde. Want veel bazen hanteren nog steeds het principe 'wat niet weet dat niet deert'. Zorg ervoor dat je weet waar je over praat als het gaat om een gemiddeld salaris voor een bepaalde job. Het is ook altijd een goed idee om de salarissen van collega's te achterhalen. Natuurlijk zullen velen het onderwerp terzijde schuiven maar er zijn er altijd een paar bij die openhartig genoeg zijn. Als dat collega's zijn die hetzelfde werk doen als jij, en toch meer verdienen dan jij, dan moet je je afvragen of dit eerlijk is. Kom je er niet uit, laat het je werkgever dan gerust uitleggen.

Zoek het juiste moment

Zijn er net drie grote klanten van het bedrijf vertrokken, dan is dat niet het ogenblik om over je salaris te praten. Ook is het geen handig moment om bij kritiek van de baas om opslag te vragen, maar dat betekent niet dat het helemaal van de baan is. Een geweldig moment om salarisverhoging te vragen is als je recentelijk een goede prestatie hebt geleverd of een diploma hebt behaald. Ook kan het zijn dat je werkzaamheden moeilijker of uitdagender zijn geworden. Vaak gaan die ontwikkelingen zo langzaam dat je haast niet door hebt dat je ingewikkelder werk doet dan eerst. Dit alles draagt bij dat je voor het bedrijf meer waard bent geworden. Profiteer daar dus van, maar wees bedacht op de valkuil: vraag nooit om opslag op een moment dat je onmisbaar bent of een compliment krijgt. Je baas kan het opvatten als chantage en juist onwillig zijn om er gevolg aan te geven. Wat wel kan is er een grapje over maken. Zo pols je of hij er wel voor te porren is. Is hij dat niet, maak dan een officiële afspraak om er serieus over te praten. In alle gevallen geldt: Vraag je af hoe belangrijk je voor de organisatie bent, en probeer een inschatting te maken wat je opbrengt. Hoe zit het met je productiviteit, heb je bijvoorbeeld nieuwe klanten binnengehaald?

Angst voor werkgever?

Het is een bekend gegeven: De werkgever bevindt zich achter een dikke deur, maakt de indruk dat je hem beter niet kunt storen of lijkt erg druk te zijn. Dit alles maakt de drempel hem aan zijn vestje te trekken tamelijk hoog. Als je uiteindelijk goed en wel tegenover hem zit voel je je ongemakkelijk of erger. Maak niet de fout om je te verontschuldigen voor hetgeen je wilt vragen. Hoe ga je de angst verder te lijf? Dat is simpeler dan je denkt want er bestaat een grappig, psychologisch trucje. Stel je je baas voor in zijn onderbroek en zijn uiterlijk gezag vermindert per direct. Werkt het niet? Stel hem dan voor als een naakte verschijning. Nu hij -in jouw ogen- is afgezakt naar een gewoon of minderwaardig persoon durf je hem vast die ene prangende vraag te stellen. Let wel: Hanteer nooit de slappe smoes van 'het leven is zo duur en...' Het gaat er niet om of jij rond kunt komen, maar wat jij waard bent voor het bedrijf. Denken en zeggen zijn twee dingen. Als het gaat om compensatie, dan moet je je wens zo zakelijk mogelijk overbrengen.

Speel het spel van onderhandelen

Salarisverhoging vragen is een spel van onderhandelen. Pas de volgende strategie toe om er het beste uit te slepen: Houd voor jezelf een bepaald bedrag in je hoofd, liefst een bovengrens en ondergrens, want zo geef je jezelf en de werkgever de ruimte om te onderhandelen. Check je cao, de regelingen en toeslagen binnen het bedrijf, bestudeer de loonschalen en bekijk hoeveel ruimte je nog hebt. Bekijk ook je functiewaardering en in welke loonschaal je terecht komt na promotie. Biedt je werkgever je minder opslag dan jij voor ogen had? Geen probleem. Speel het spel, zucht lichtjes, glimlach en zeg 'hmm'. Op deze manier is de baas weer aan zet. Het helpt als je je maand- en jaarsalaris op papier erbij houdt. Gooi nooit ineens al je argumenten op tafel, maar houdt expres een sterk punt van jezelf achter de hand. Wees niet te bescheiden, maar ook niet brutaal. Moeilijk? Welnee. Het gaat erom dat je zelf overtuigd bent. Want pas als je dat zelf bent kun je ook een ander overtuigen. En houd de sfeer goed!

Ja maar... de economische crisis...

Economie in het slop... recessie... ontslagrondes... Wees realistisch en ken je limieten is een regel die altijd geldt. Maar dat betekent niet dat je maar af moet wachten tot de baas eens wat meer doet dan een schouderklopje geven. Mocht het zo zijn dat je een werkgever hebt die de economische crisis/inkrimping van bedrijf/krap budget/aannamestops als reden aanvoert, wees dan niet zo onderdanig dat je je hier bij neerlegt, alsof je over loonsverhoging niets te zeggen zou hebben. Integendeel, al deze redenen kun je ten positieve aanwenden. Helemaal voor jezelf. Hoe? Weet dat minder werknemers bij inkrimping van een bedrijf meer verantwoordelijkheid moeten dragen. Meer verantwoordelijkheid moet betaald worden. Wees dus niet bang voor de crisis binnen en buiten het bedrijf, maar maak er gebruik van. Want soms is de beroerdste tijd voor het bedrijf juist de beste tijd voor extra compensatie.

Kritiek van de baas

Wat als je alles hebt geprobeerd en er komt geen stuiver loonsverhoging? Ga in elk geval nooit zeuren, drammen of zielig doen. En al helemaal niet dreigen met ontslag. Bij kritiek in de verdediging schieten is ook al een valkuil. Ontken kritiek niet en doe geen poging het te weerleggen of af te zwakken. Het enige dat je bereikt is dat de baas nog harder zijn best doet je te overtuigen dat je je werk niet naar wens doet. Is er kritiek, laat deze dan wel onderbouwen. Heb je een goede reden waardoor je niet aan de arbeidsdoelstellingen hebt kunnen voldoen, geef dit dan direct aan zodat de baas zijn waarneming op het geheel kan bijstellen. En kom met realistische en positieve voorstellen voor de toekomst. Hoe ga je je ontwikkelen, waar moet je aan werken en waar zitten je groeimogelijkheden zijn de thema's waar je van te voren over na moet denken. Ken dus je kwaliteiten, maar zeker ook je zwakke punten.

Als niets lukt: Alternatieven

Vindt de baas wel dat je goed functioneert maar houdt hij toch de hand op de knip? Zoek je beloning dan op een andere manier. Zo kun je vragen om een eenmalige bonus, extra vakantiedagen, een opleiding, flexibeler werktijden of een betere functie. Laat je baas weten dat je vindt dat je de waardering voor je werk ook daadwerkelijk in een verbetering van je totaalpakket terug wil zien. Dat je niet enkel door middel van waardering gemotiveerd en gestimuleerd wil worden, maar ook via een financiële impuls. Wil hij nergens van weten, verschuilt hij zich achter anderen of houdt hij alles vaag, stel hem dan voor om het onderwerp binnenkort of over een paar maanden nog eens aan te kaarten. Zo laat je zien dat het jou menens is. Dat je je niet laat afschepen. En vergeet niet: Het beste dat je kunt hebben tijdens salarisonderhandelingen is een aanbod van een ander bedrijf!

Als het wel lukt: Salarisverhoging!

Soms lukt het via een omweg. Je hebt bijvoorbeeld gevraagd hoe je functioneren beoordeeld wordt, hoe je kansen op promotie staan, wanneer je voor salarisopslag in aanmerking komt, welke salarisstructuur er binnen het bedrijf is en welk salaris je collega's hebben. Je hebt je baas zo ver gekregen dat hij niet anders kon dan serieus over een herziening van je salaris na te denken. Of misschien heb je wel de personeelsadviseur gecontacteerd om over het beloningsbeleid te praten. Krijg je uiteindelijk wat je wilde, doordat je werkgever overtuigd is van je kwaliteiten nu en in de toekomst? Prima. Laat de gemaakte afspraken zwart op wit zetten. De nieuwe bedragen, de ingangsdatum, maar ook wat het betekent voor het vakantiegeld, pensioen e.d. Controleer daarom je nieuwe salarisstrook grondig.

“The reason that man is seldom satisfied with his salary is that when it increases, he increases his expenses.” ~ Mokokoma Mokhonoana
© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgendeSalarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgendeJe werkt met hart en ziel voor het bedrijf. Bent altijd aanwezig, betrouwbaar, flexibel en al het andere wat het bedrijf…
Hoe onderhandel je voor een hoger salarisHoe onderhandel je voor een hoger salarisJe denkt dat je veel meer verdient dan je nu krijgt. Toch wil je de goede relatie met je baas niet vertroebelen. Hoe vra…
Goed voorbereid je beoordelingsgesprek inGoed voorbereid je beoordelingsgesprek inEen beoordelingsgesprek is een overleggesprek. Hierin wordt je functioneren besproken. Zijn er punten van verbetering? W…
Salarisonderhandeling: hoe pak je dat aan?Salarisonderhandeling: hoe pak je dat aan?Een salarisverhoging is natuurlijk mooi meegenomen. Maar wanneer je niet zelf begint met onderhandelingen over je salari…

Beperkingen op de loonvorderingBeperkingen op de loonvorderingEen werkgever is verplicht om loon aan zijn werknemers te betalen over de bedongen werktijd. De aanspraak op loon die on…
Het stakingsrechtHet stakingsrechtStaken is een belangrijk middel voor werknemers om hun werkgever onderdruk te zetten. Door te staken, of wel collectieve…
Reactie

Chris Flentge, 21-08-2011
Veel wijsheden in dit artikel. Reactie infoteur, 29-08-2011
Hi Chris, hartelijk dank :), A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.