Onderzoek en ontwikkeling hoog op bedrijfsagenda

Onderzoek en ontwikkeling is een zeer belangrijk aspect binnen het bedrijfsleven. Stilstand is immers achteruitgang. Een bedrijf dat zich daar aan het eind van de negentiger jaren van de twintigste eeuw zeer goed bewust van was bedacht daarom dat centraliseren van diverse onderzoeksafdelingen meer rendement zou kunnen opleveren.

Ontwikkeling, onderzoek en concurrentiepositie

Dat in Eindhoven gevestigde bedrijf, Philips, richtte de zogenaamde High Tech Campus op en had daarmee een prima manier gevonden om kennis en vaardigheden samen te voegen. Vooral door investeren in onderzoek en ontwikkeling kan de concurrentiepositie van een bedrijf worden versterkt wat van groot belang is in landen met hoge loonkosten zoals Nederland en België.

Samenvoegen van R&D activiteiten

Op de High Tech Campus in Eindhoven werken op een vierkante kilometer meer dan 8.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers. Zij werken daar vaak samen aan de ontwikkeling van de producten van morgen die het leven van iedereen aangenamer, gezonder, makkelijker en interessanter moeten maken. Een van de belangrijkste uitgangspunten van Philips om de High Tech Campus op te richten was het bijeenbrengen van de zogenaamde R&D (Research and Development) activiteiten. Philips had tot dan toe de activiteiten met betrekking tot onderzoek en ontwikkeling verspreid over een aantal locaties.

Uitbreiding met andere technologische bedrijven

Door het bijeenbrengen van die activiteiten ontstond veel samenwerking tussen de onderzoekers waar een sfeer van openheid aan ten grondslag lag. Het delen van kennis en wederzijdse inspiratie kan veel voordeel opleveren. Om dit proces te versnellen besloot Philips de in 1998 opgerichte High Tech Campus vanaf 2003 ook open te stellen voor andere bedrijven op technologisch gebied. Een aantal samenwerkende partijen zorgde voor een grote groei met als doel de regio Eindhoven te ontwikkelen tot een topregio op het gebied van technologie en de High Tech Campus Eindhoven tot toporganisatie van technologische vernieuwing te maken.
De samenwerkende partijen zijn:
 • Philips
 • Ministerie van Economische Zaken
 • Gemeente Eindhoven
 • Brainport Development
 • Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij
 • Samenwerkingsverband Regio Eindhoven
 • Stichting Technology Liaison Eindhoven Region

High Tech Campus van Philips in Eindhoven

High Tech Campus en duurzaamheid horen bij elkaar. Al van meet af aan wordt er samengewerkt met nationale autoriteiten, milieuorganisaties en andere organisaties om duurzaam en verantwoord gedrag, zoals bijvoorbeeld het terugbrengen van CO2-uitstoot, te stimuleren. Stimuleringen op het gebied van duurzaamheid worden nagestreefd door:
Een financiële regeling voor het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer.
 • Aangelegde carpoolvoorzieningen.
 • Goede aansluitingen van het openbaar vervoer.
 • Beschikbaar stellen van campusfietsen voor verplaatsing over het terrein.
 • Systemen voor koudeopslag en warmteopslag.
Naast deze initiatieven werken veel bedrijven die op de campus zijn gevestigd aan het realiseren van producten die bijdragen aan een schoner milieu.

The Strip als centrum van ontmoeting, inspiratie en creativiteit.

Het kloppend hart van de campus is The Strip die bestaat uit een gebouw van vierhonderd meter lang met een zeer open architectuur. The Strip is ontworpen om mensen bijeen te brengen. In The Strip komen alle sociale faciliteiten van de campus samen zoals drie restaurants en twee cafés. Ook bevindt zich er een Conference Center met auditorium en er zijn verschillende winkels en diensten. Zeker mag in een dergelijk gebouw met die functie niet een Campus Wellness Center ontbreken. The Strip is op die manier het centrum van ontmoeting, inspiratie en creativiteit.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederland veranderen in een kenniseconomieNederland veranderen in een kenniseconomieIn een kenniseconomie wordt economische groei en innovatie gegenereerd uit kennis. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen…
Het bedrijf ThalesHet bedrijf ThalesThales is een wereldwijd opererend Frans bedrijf. Ze hebben ook vestigingen in Nederland. De Franse Staat is grootaandee…
De drie Nederlandse Technische UniversiteitenDe drie Nederlandse Technische UniversiteitenJe bent klaar voor je volgende studie en je vindt de techniek interessant, dan is het goed om te weten dat je in Nederla…
Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…
Discussie per mail of app is improductief en leidt tot ruzieDiscussie per mail of app is improductief en leidt tot ruzieWanneer is mailen of appen nuttig, en wanneer beter bellen als het om zakelijk communiceren gaat? Soms maakt het niet ui…
Bronnen en referenties
 • Hightechcampus.com
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.