Groothandel Hanos ook voor de kleine ondernemer
HANOS Internationale Horeca Groothandel is een groothandel waar de horeca, grootverbruikers maar ook andere bedrijven food, non-food en versproducten kunnen kopen. De Hanosbedrijven bestaan uit veel verschillende afdeling, maar die zijn wel allemaal onder één dak gevestigd. Er zijn zo’n 85.000 producten te koop bij de Hanos.
Pas aanvragen Hanos alleen bij inschrijving Kamer van Koophandel
Alleen mensen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen bij de Hanos inkopen doen. Ze moeten daarvoor eerst een pasje aanvragen. Daarvoor moet eerst een vragenlijst worden ingevuld en moet een afschrift worden meegestuurd van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Met dat pasje heeft de persoon of het bedrijf in kwestie toegang tot de groothandel die vaak veel meer producten heeft dan andere toeleveranciers. Dus ook voor kleine zaken of eenmansbedrijven een leuke manier om te shoppen. Wie dat wil kan op die manier er gewoon zijn wekelijkse boodschappen halen of het bedrijf bevoorraden van koffie en thee, toiletpapier, schoonmaakmiddelen en lekkere hapjes.
Hanos niet goedkoper - let op met BTW
Goedkoper is het overigens vaak niet, want de vermelde prijzen zijn zonder BTW. IN veel gevallen komt er daarom nog 6 procent bij de prijs op, op andere producten 19 procent. De speciale aanbiedingen zijn wel vaak erg interessant. Bovendien is het voor iemand die van koken houdt een waar walhalla om inkopen te doen. Er is namelijk een keur van producten variërend van versproducten van over de hele wereld. Van bijzondere olijfolie tot sushi en van topwijnen tot bijzondere watertjes. Ook is er een groot assortiment snacks, afbakbroden, kruiden van over de hele wereld, rijst in allerlei soorten, snoep in grootverpakking, servies, verpakkingsmateriaal, kookspullen, kookboeken, pannen en potten, heel veel diepvriesproducten, chocolade, maar iemand kan er ook een heel kantoor laten inrichten. Op het einde van het jaar levert Hanos bovendien kerstpakketten.
Er zijn in Nederland een aantal vestigingen van de Hanos en eentje in België. Bovendien zijn er twee gespecialiseerde ISPC's in Breda en Utrecht. Hieronder alle Hanos vestigingenop een rij:
- Amsterdam
- Antwerpen
- Apeldoorn
- Doetinchem
- Eindhoven
- Groningen
- Haarlem
- Hasselt
- Heerenveen
- Heerlen
- Nijmegen
- Texel
- Valkenburg
- Venlo
- Zwolle
- HANOS-ISPC Breda
- HANOS-ISPC Utrecht
Iedere Hanos ziet er anders uit
Elke Hanos heeft zo zijn specifieke inrichting van de verschillende afdelingen. Ook het aanbod varieert, want elk deel van het land heeft behoefte aan andere zaken. In elke Hanos zijn wel dezelfde afdelingen te vinden, zij het dat het aanbod varieert.
Deze afdelingen zijn:
- Visafdeling met verse vis en kreeft
- Groente- en fruitafdeling met verse groenten en fruit van over de hele wereld
- Patisserie met vers gebakken en diepvriesproducten
- Kaasafdeling met de meest uiteenlopende kaassoorten
- Slagerij met vers producten en diepvriesproducten
- Gevogelte- en wildafdeling eveneens met verse producten en diepvries
- Wijnen – variërend van een leuk slobberwijntje tot wijnen die in speciale kasten worden bewaard en die erg duur zijn. Wijn proeven is altijd mogelijk
- Sterke dranken – van alle mogelijke merken en soorten
- Buitenlandse producten variërend van uiteenlopende olijfolies, tot Aziatische producten. In blik, pot of fles
- Frisdranken en bieren in grootverpakking
- Thee, koffie en andere warme dranken – ook in grootverpakking
- Verzorgingsproducten variërend van waspoeder tot toiletpapier en van tandpasta tot crèmes
- Een afdeling waar allerlei apparaten voor de keuken te koop zijn
- En afdeling waar interieur wordt verkocht, maar ook de kleine accessoires
Een pasje van de Hanos en dan?
Mensen die bij de Hanos gaan winkel pakken bij de ingang een kar waar zij hun producten op kunnen zetten. Bij de ingang kunnen zij hun bezittingen in een locker opbergen en moeten zij hun pasje vervolgens scannen om binnen te komen. Dit gaat allemaal automatisch. Eenmaal door de poort kunnen mensen hun eigen producten pakken en inladen met uitzondering van de versafdelingen. Bij die afdeling kan een deel wel zelf gepakt worden, maar wordt een ander deel verpakt in een doos. De producten die in die doos gaan worden gescand en in één keer afgerekend bij de kassa. Door de pas af te geven bij de kassa, komt het bedrag dan automatisch in beeld. De andere loss artikelen worden daar dan bij opgeteld.
Zelfbediening bij de Hanos
De klant kan dus op zijn gemak uren door de winkel lopen om zich te concentreren op de meest uiteenlopende voedingsmiddelen. Zijn de inkopen gedaan dan is er de gang naar de kassa, waar dus de pas weer afgegeven moet worden en er vervolgens na het scannen van alle producten betaald moet worden. Kleine inkopers doen dat meestal gewoon contant of met hun pinpas. Horecaondernemers of grootverbruikers kunnen op rekening kopen, die dan eenmaal in de zoveel tijd moet worden betaald of die automatisch wordt afgeschreven.
De eerste Hanos
De eerste Hanos werd in 1975 opgericht in Apeldoorn. Inmiddels heeft het bedrijf 13 vestigingen in Nederland en eentje in het Belgische Antwerpen. Bovendien heeft het bedrijf een eigen vervoersdienst. Door heel Nederland worden dagelijkse vele producten vers aangeleverd bij horeca en grootverbruikers.
Deskundige medewerkers
De medewerkers van de Hanos zijn allemaal opgeleid in hun vak en geven graag advies over de bereiding, maar kunnen een horecabedrijf ook helpen bij het samenstellen van menu’s en wijnkaarten. Tevens kan advies worden gegeven over de prijzen die instellingen of bedrijven moeten berekenen als zij een hapje of een drankje serveren.
Hanos Courant
Klanten van de Hanos die regelmatig inkopen doen bij het bedrijf (ook de kleinverbruikers) krijgen 13 keer per jaar de Hanos Courant op de mat. Naast allerlei aanbiedingen staan in deze krant ook altijd informatieve verhalen over horecabedrijven, recepten en achtergrondverhalen over de producten die Hanos biedt.
HANOS activiteiten
De Hanos organiseert regelmatig bijzondere dagen waar de klanten op de hoogte worden gebracht van ontwikkelingen in de branche. Demonstraties, proeverijen en presentaties maken daar deel van uit. Bovendien organiseert het bedrijf:
- Open Dagen
- Inloopdagen
- Fastfood Dagen
- Workshops
- Uitreiking van de HANOS Globe
- Vakwedstrijden voor relaties, waarbij een vakjury de culinaire creaties beoordeelt