MBA opleiding: Hoe maak je een keuze voor een MBA studie?

Een MBA opleiding is nog steeds een prima manier om je waarde te verhogen op de arbeidsmarkt. Maar wie is er nog in staat om een goede keuze te maken, kijkend naar die enorme brij van aanbieders en mogelijke richtingen? Welke aanbieders bieden kwaliteit? Hoeveel kost een MBA opleiding op een business school? En: Hoe bepaal ik voor welke studierichting ik ga kiezen? Dit artikel probeert antwoord te geven op de meest belangrijke vragen, die je hebt wanneer je nadenkt over een MBA studie!

Wanneer en waarom is het goed om een MBA studie te gaan volgen?

Met name binnen het zakenleven wordt er veel waarde gehecht aan de titel, die een MBA (Master of Business Administration) studie met zich mee brengt. Er hangt voor de meeste werkgevers altijd een aureool omheen van kundigheid en intelligentie.

Een MBA opleiding is eigenlijk altijd een aanrader maar is extra interessant wanneer mensen geen universitaire achtergrond hebben. Je ziet dan regelmatig gebeuren dat ze op een gegeven moment tegen beperkingen aanlopen op het gebied van doorgroei en promotie binnen hun bedrijf. Een MBA opleiding kan dan deuren openen maar leert de student ook de emprische manier van kijken en analyseren, die hij of zij heeft gemist door geen universitaire studie te volgen.

Een MBA studie is dus een verrijking van een zakelijke professional, die ofwel zijn of haar mogelijkheden wil vergroten op de arbeidsmarkt ofwel het eigen functioneren binnen het eigen bedrijf of in het algemeen naar een nog hoger niveau wil tillen.

Een afgeronde MBA opleiding betekent automatisch hogere salariëring. Over het algemeen bieden bedrijven meer dan 2000 EUR bruto per maand extra voor kandidaten met een MBA titel.

Hoe maak je de keuze voor een MBA aanbieder of business school?

Natuurlijk is er enorm veel kaf tussen het koren en de kwaliteit van een opleiding en de waarde van de bijbehorende titel kunnen heel erg verschillen tussen aanbieders en MBA richtingen. De titel MBA is niet beschermd en daarmee kan bijna elk instituut MBA opleidingen aanbieden, die kwalitatief niet aan de vereisten van een MBA studie voldoen. Inmiddels bestaat er een wildgroei aan MBA aanbieders en studierichtingen, wat zorgt voor veel onduidelijkheid over wat MBA opleidingen nu precies te bieden hebben.

Gedegen maar dure opleidingen zijn het traditionele MBA van Nijenrode, de MBA opleidingen van Rotterdam School of Management, TIAS en Nimbas. Bij deze trajecten wordt altijd een internationale verbinding gezocht, wat er voor zorgt dat de kandidaat in contact komt met andere culturen en hun perspectieven. Zorg ervoor dat je je goed en langdurig oriënteert door te praten met anderen en op Internet alle studies en aanbieders goed door te nemen op kwaliteit en leerprogramma.

Hoe kies je een richting voor een master opleiding?

Fulltime of parttime MBA

Een fulltime MBA programma vereist een sabbatical en is meestal niet de meest voor de hand liggende keuze. Een parttime MBA opleiding duurt zo'n twee tot drie jaar en kost je ongeveer 10 tot 20 uur per week. Het gaat dan om het totaal van college bijwonen, studeren en het opleveren van scripties en opdrachten. Vaak wordt er een duidelijke link gelegd met het bedrijfsleven en kan er op het werk zelf een deel van de opdrachten worden uitgevoerd.

De keuze voor een type opleiding

Er bestaan naast het traditionele business administration MBA programma veel alternatieven. Zo zijn er MBA's op gebied van algemeen management, marketing en ICT. Ook zijn er specifieke, vakgerichte studies voor registeraccountants of projectmanagers. Je kunt kiezen voor locale of internationale opleidingen en voor een meer theoretische versus een meer practische insteek. Het meest belangrijke is dat je kijkt wat jij wilt leren en wat dicht bij je staat.

Welke eigenschappen of talenten wil je ontwikkelen of waar wil je je kennisniveau verhogen? Hoe kun je je eigen inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten? Welke keuze dient jouw persoonlijke doelen en zorgt voor meer succes in je loopbaan?

Samengevat: Waarom voegt een MBA opleiding waarde toe?

Een MBA is duur en kost veel inspanning. Om een MBA te voltooien moet je bereid zijn om offers te brengen voor wat betreft de hoeveelheid vrije tijd naast je werk. Een MBA kan echter echt veel opleveren qua carrière mogelijkheden, salaris en doorgroei. Ook is een MBA studie een verrijking van jezelf als individu en als professional.

Belangrijk is wél dat je een gedegen aanbieder kiest, dat je goed nadenkt over welke richting je gaat kiezen en dat je de keuze maakt voor een MBA studie, die dicht staat bij jouw unieke talenten. Denk goed na en oriënteer je goed bij verschillende aanbieders en opleidingen voordat je een definitieve beslissing neemt.
© 2009 - 2023 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HBO opleidingen: Wat zijn de beste HBO opleidingen?In Nederland zijn er enorm veel aanbieders van HBO opleidingen maar de kwaliteit van dat grote aanbod kan nog wel eens w…
Verder studeren; MBO of HBO?Verder studeren; MBO of HBO?Na het volgen van een opleiding aan het voortgezet onderwijs kan je ervoor kiezen om te gaan werken, maar je kunt natuur…
MBA opleiding: Wat zijn de beste aanbieders op de markt?Op het gebied van MBA studies en opleidingen is het aanbod op de markt groot en diffuus. Wie kan er nog het kaf van het…
De hbo opleiding, European StudiesEuropean Studies is een internationale hbo opleiding. Je kunt deze opleiding op verschillende hogescholen in Nederland v…

Financieel plan: De start van een succesvolle ondernemingWanneer je eindelijk dat briljante idee hebt voor het opzetten van je eigen zaak, begint het pas echt. Met een ondernemi…
Arbeidsongeschiktheid - Regelingen en verzekeringenArbeidsongeschiktheid is een breed begrip. De kern bestaat eruit dat u, als gevolg van ziekte, ongeval of andere oorzaak…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.