Beginnen als professioneel fotograaf, hoe doe je dat?

Beginnen als professioneel fotograaf, hoe doe je dat? Wanneer je geen baan kan vinden en fotograferen je grootste hobby is kan je er aan denken om van je hobby je werk te maken. Geld verdienen met fotograferen. Helaas zijn er meer kapers op de kust, dus hoe zet je jezelf zo goed mogelijk in de markt? Het zal niet makkelijk zijn om als fotograaf je dagelijks brood te verdienen, maar wanneer dit je droom is moet je er voor gaan. Zorg dan wel dat je goed voorbereid bent en weet waar je aan begint.

Opleiding fotografie, ja of nee?

Wanneer je serieus als fotograaf aan de slag wil is het wel verstandig een opleiding te volgen. Het is niet verplicht, maar er zijn zoveel fotografen dat je zonder opleiding bijna niet aan de bak komt. Het is dus verstandig om in ieder geval een fotografiecursus te volgen.

Een eigen bedrijf starten gaat met vallen en opstaan. Investeren in een studio en lampen is een kostbare zaak. Het is mogelijk om dit met zijn tweeën of drieën te doen. Vooral in het begin is het geen gek idee om samen te werken. Dan deel je de kosten en het gebruik van de studio. Begin klein en bouw het rustig uit. Geef het niet te snel op, stel je flexibel op en heb zelfvertrouwen. De aanhouder wint.

Wanneer je klein wilt beginnen en eerst een portfolio wilt opbouwen, is het verstandig om te investeren in een goede spiegelreflexcamera met een aantal verschillende lenzen. Maak heel veel verschillende foto's en experimenteer vooral veel. Techniek, compositie en een goed oog voor details zijn het allerbelangrijkst wanneer je een goede fotograaf wil worden. Fotografeer altijd in RAW-formaat.

Doe ervaring op

Fotograferen doet iedereen op zijn tijd, maar dat is iets anders dan fotograaf zijn. Probeer zoveel mogelijk ervaring op te doen. Kies een fotoproject en leg je daar op toe of probeer bij evenementen te fotograferen. Wees kritisch op hetgeen je produceert. Iedereen kan een goede foto maken, maar wanneer je professioneel aan de slag wilt moeten jouw foto's iets extra's bieden. Het is ook goed om een keer mee te lopen met een fotograaf die al wat jaartjes zelfstandig opereert. Zo'n stageplaats is misschien niet eenvoudig te vinden. Veel fotografen zitten niet te wachten op nog meer concurrentie.

Onderscheid jezelf

Er zijn heel veel fotografen. De concurrentie is groot en in deze business is het lastig om het hoofd boven water te houden. Wanneer je ondanks dat toch serieus als fotograaf aan de slag wil en meer wil dan slechts een bijverdienste, zal je jezelf als eerste moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Probeer vooral op te vallen door jezelf te specialiseren in één onderwerp. Dit kan zijn kinderfotografie, reclamefotografie, dierenportretten, bedrijfsfotografie, lifestyle foto's, journalistiek, sportfotografie enz. Maak een portfolio met je beste foto's en dan ook een portfolio waaruit duidelijk blijkt waar jouw kwaliteiten liggen. Fotograaf zijn is meer dan alleen goede foto's maken. Er gaat daarnaast heel veel tijd zitten in marketing, administratie en de technische uitwerking.

Netwerk opbouwen

Zorg dat mensen je kennen en weten dat ze je in kunnen huren. Zorg voor scherpe prijzen en vertel aan al je vrienden en kennissen dat je bent begonnen als fotograaf. Bezoek bedrijven om jezelf te promoten als bedrijfsfotograaf en loop scholen af om te vragen of ze tevreden zijn over de huidige schoolfotograaf of dat ze misschien een keer wat anders willen proberen. Modellenbureau in de buurt? Bied aan af en toe een gratis fotoshoot van een nieuw model te maken. Maak voor het opbouwen van je netwerk ook gebruik van sociaal media zoals LinkedIn, Instagram en Facebook. Kortom: netwerken is erg belangrijk. Natuurlijk zorg je ook voor een mooie website. Niet alleen om reclame voor jezelf te maken, maar ook zodat je mogelijke klanten een link naar je website kan mailen.

Naamsbekendheid

Naamsbekendheid krijg je door te doen. Hoe vaker mensen je naam tegen komen, hoe groter de kans dat ze je aannemen voor een opdracht. Bezoek eens een vrijwilligersveiling of vrijwilligersbeursvloer, bied jezelf aan bij een vrijwilligersvacaturebank. Je werkt dan in ruil voor naamsbekendheid. De tegenpartij betaalt dan alleen de kosten en zet een advertentie in de krant waarin jij genoemd wordt. Wanneer de foto's voor een boek of folder worden gebruikt, kan je je naam hierop laten vermelden als meewerkend fotograaf. Zo zien mensen je naam en leren ze je kennen. Zie dit dan ook niet alleen als vrijwilligerswerk maar ook als reclame voor jou als fotograaf. Bovendien kan je op deze manier ook je portfolio uitbreiden.

Geld verdienen via internet

Meld je aan bij een site zoals Dreamstime, Fotolia, iStockphoto, Bigstockphoto of ShutterStock. Hier upload je je foto's en wanneer mensen geïnteresseerd zijn en deze foto's willen gebruiken moeten ze hier een bedrag voor betalen. Van iedere verkochte foto ontvang jij als fotograaf een bepaald percentage. Van deze vijf sites zijn Dreamstime en ShutterStock het eenvoudigste in gebruik. Je upload je mooiste foto's en daarna kan je ze vergeten. Het geld komt vanzelf binnen. Er zijn wel wat regels waar je je aan moet houden. De foto's moeten natuurlijk van een goede kwaliteit zijn en er mogen geen mensen herkenbaar in beeld staan, tenzij ze hiervoor toestemming hebben verleend. Wanneer je gek bent van auto- en motorsport en dit ook nog fotografeert, kan je je foto's kwijt bij Raceway.nl. Dit werkt verder hetzelfde dat de eerder genoemde Stockfotosites. Je zal er niet rijk van worden, maar het is zeker een begin. Bovendien helpen alle beetjes. Er zijn heel veel fotografen en veel daarvan houden amper het minimumloon over aan hun activiteiten. Het is hard werken, de concurrentie is moordend en het betaalt slecht. De best betaalde fotografen werken in de reclamesector.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Fotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto'sFotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto'sPaul Huf was een bekende fotograaf in Nederland. Hij overleed, in 2002, op 77-jarige leeftijd. Hij heeft ongeveer 350.00…
Hoe word je fotograaf? Leren fotograferenHoe word je fotograaf? Leren fotograferenIedereen die foto’s neemt en dit als zijn beroep beschouwd mag zichzelf fotograaf noemen. Hetzelfde geldt ook voor vakke…
Hoe begin je met modellenwerk?Hoe begin je met modellenwerk?Wil jij graag model worden? Maar je weet niet hoe en waar je moet beginnen? Lees in dit artikel meer hierover. Je vindt…

Thuiswerken en sociale mediaThuiswerken en sociale mediaSommige werkgevers zijn er nog steeds een beetje huiverig voor. Werknemers die thuiswerken waar zij niet te controleren…
Business to business: het 'onbetaalde-rekeningenmonster'Business to business: het 'onbetaalde-rekeningenmonster'Onbetaalde facturen. In slechte economische tijden komt een kettingreactie op gang. De consument betaalt niet of te laat…
Bronnen en referenties
  • http://www.raceway.nl/fotografen.php
  • http://www.dreamstime.com/terms
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 29-08-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.