ZZP'ers en Belastingdienst: convenant biedt voordelen
De manier waarop ondernemingen aangifte doen bij de Belastingdienst is in beweging. Het sleutelwoord: het convenant, waarin de Belastingdienst afwijkende procedures vastlegt met specifieke ondernemingen. In 2005 begon al een pilotproject waarbij ondernemingen zelf meer verantwoordelijkheid kregen voor de gang van zaken, en ook zelf de controle gingen uitvoeren. Een recente afspraak betreft The Future Group: een groep van 200 ondernemers die zich in een collectief verenigen en voortaan vooraf al weten waar ze belastingtechnisch aan toe zijn. Dit biedt voordelen voor zowel de ondernemers als voor de klant: meer zekerheid, meer garanties en minder rompslomp. Iets voor andere ZZP'ers en ondernemingen? Lees verder.
Het zit al een tijdje in de lucht: verandering in de manier waarop de Belastingdienst bedrijven controleert. De vertrouwde controle achteraf, begint plaats te maken voor alternatieven. Het sleutelwoord is het convenant, ofwel een overeenkomst met bedrijven inzake een afwijkende controlemethode. Of, in de praktijk, weleens: geen controlemethode. Althans, niet door de Belastingdienst zelf. Vanaf 2005 begon de Belastingdienst een proefproject met een zogenaamd 'horizontaal convenant'. Daarbij verricht het bedrijf zelf de controle, waar nodig samen met de accountant, en laat het bedrijf ook vooraf aan de Belastingdienst weten waar onduidelijkheden of mogelijke struikelblokken liggen. Dat geeft verantwoordelijkheid, maar je weet ook waar je aan toe bent. De kans op verrassingen in de vorm van bijvoorbeeld naheffingen wordt sterk verkleind.
Geen individu maar collectief
Maar er zijn meerdere vormen van afwijkende interactie met de Belastingdienst. Daarvan is de gang van zaken tussen de Belastingdienst en The Future Group (TFG) een voorbeeld. TFG is een collectief van zelfstandig opererende ondernemers in de ICT, Human Resources Management en bedrijfsorganisatie-advies. Door de ondertekening van het convenant, zijn de ongeveer 200 TFG ondernemers voor de Belastingdienst geen 'losse' ondernemers meer, maar een collectief dat samen onderneemt.
Controle vooraf
In dit convenant is de afspraak tussen de Belastingdienst en TFG dat de controle van de Belastingdienst vooraf plaatsvindt, in plaats van achteraf zoals gewoonlijk. In het voortraject hebben TFG en Belastingdienst samen gekeken naar de fiscale en financiële zaken van de aangsloten ondernemers: het gaat er dan om in welke mate zij die op orde hebben of zouden moeten hebben. Zo'n convenant is voordelig voor het collectief, omdat TFG tegenover haar klanten aan kan tonen dat de afzonderlijk in te huren betrokken zelfstandigen bezig zijn volgens een belastingtechnisch solide methode. Maar ook voor de afzonderlijke aangesloten ondernemers is een dergelijk convenant nuttig. Van tevoren is de zogenaamde VAR-WUO-verklaring (een verklaring arbeidsrelatie c.q. winst uit onderneming) voor alle TFG-ondernemers afgestemd met de Belastingdienst. Via de VAR-WUO-verklaring kan een ondernemer, in dit geval alle ondernemers aangesloten bij het collectief, tegenover opdrachtgevers garanderen dat het fiscaal snor zit met de ondernemersverplichtingen. Ook kan het ondernemerscollectief bewijzen dat het gaat om erkend ondernemerschap zodat opdrachtgevers niet onverwacht met loonbelastingsverplichtingen geconfronteerd worden. En dat is een garantie die steeds meer opdrachtgevers ronduit eisen.
Win-Win-situatie
Waarom deze ontwikkeling? De Belastingdienst is natuurlijk in de eerste plaats bezig, zichzelf te ontlasten. Het lukt in de huidige situatie vaak niet om ondernemingen regelmatig te controleren, en de Belastingdienst heeft al jaren een toenemend aantal taken op de schouders moeten nemen vanuit wet- en regelgeving (denk aan huur- en zorgtoeslag). Maar voor ondernemers kan het ook heel voordelig zijn om via bijzondere afspraken vastgelegd in een convenant 'zaken te doen' met de Belastingdienst. Een van de oprichters van TFG, Bart Timmer zegt hierover: “Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat de Belastingdienst in ons uitspreekt. Met dit convenant kunnen wij aan onze klanten aantonen dat onze processen optimaal functioneren en dat wij met onze kennis en ervaring geheel voldoen aan de richtlijnen en eisen door de belastingwetten aan ons gesteld. De zekerheid naar onze cliënten en voor de aan ons verbonden zzp-ers creëert een win-win situatie. Bovendien is het nu eenvoudiger om vooraf zaken af te stemmen en risico’s verder te beperken voor onze klanten en voor TFG”.
Over The Future Group
TFG is sinds ruim een decennium de grootste fysieke ZZP community van Nederland, momenteel bestaand uit circa 200 deelnemers. TFG is een samenwerkingsorganisatie binnen het ICT- en HRM segment, onderverdeeld in diverse autonome maatschappen. TFG begeeft zich veelal op het raakvlak van business en ICT. Meer weten? Kijk op http://www.the-future-group.com.