Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP)
De term zzp’er hoor je eigenlijk steeds vaker, maar wat is het nu precies? ZZP’ers zijn zelfstandigen zonder personeel. Deze bevolkingsgroep groeit steeds meer. Bijna tien procent van de werkende beroepsbevolking is zzp’er. Ze zijn schilder, verpleegkundige, journalist, automonteur of webdesigner. Het maakt dus niet uit, iedereen kan als zzp’er starten.
Bijdrage aan economie
Het huidige kabinet vindt dat de zzp’er een belangrijke bijdrage leveren aan onze economie. Om de groei van zzp’ers te stimuleren komen er steeds betere maatregelen. Zo werkt het kabinet mee aan een vermindering van de administratieve lasten en grotere kansen voor zzp’ers op overheidsopdrachten.
Geen personeel
Een zzp’er is dus eigenlijk een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Deze heeft een eigen verantwoordelijkheid en is ook niet verplicht om een verzekering voor ziekte of arbeidsongeschiktheid af te sluiten.
Eigen verantwoordelijkheid
Een zzp’er heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. Zo bepaalt deze zelf zijn tarieven, werktijden en werkzaamheden. Ook heeft hij de verantwoordelijkheid over zijn eigen inkomen. Dit houdt weer in dat je als zzp’er zelf de inkomensschommelingen moet opvangen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten of door geld te reserveren voor het geval dat je even wat minder werk hebt.
Aanmelden Belastingdienst en KvK
Als je van plan bent om te starten als zzp’er dan ben je verplicht om je bedrijf aan te melden bij de Belastingdienst en de KvK. Zo moet je je onderneming aanmelden bij de Belastingdienst en je inschrijven in het Handelsregister van de KvK in je provincie. Je mag zelf je bedrijfsnaam en de rechtsvorm kiezen.
De rechtsvorm
De rechtsvorm zegt wat over je aansprakelijkheid. Zo ben je als eigenaar van een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van je bedrijf. Zo kunnen schuldeisers beslag leggen op je privébezittingen. Bij een besloten vennootschap is dit niet zo. De rechtsvorm bepaald ook wat de afdracht van de belasting is. Een besloten vennootschap draagt bijvoorbeeld vennootschapsbelasting af. Een zelfstandige draagt inkomstenbelasting af. Er geldt een lager tarief voor de vennootschapsbelasting. Ondernemers hebben echter vaak recht op diverse aftrekposten, zoals de startersaftrek.
Bestemmingsplan
Ook is belangrijk dat je meer weet over het bestemmingsplan van je gemeente. Als je een bedrijf aan huis wilt beginnen dan moet je dit doorgeven aan de gemeente. Het ligt aan je werkzaamheden, maar in sommige gevallen ben je verplicht om een milieuvergunning aan te vragen. Ook kan het thuis werken gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en de btw.
Verzekering voor ziekte of arbeidsongeschiktheid
Als zzp’er ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor eventuele ziekte of arbeidsongeschiktheid. Toch raadt de overheid dit aan. Wanneer je dit als ondernemer wilt, dan kan je een verzekering afsluiten op de particuliere markt.