Nationaal vertrouwensonderzoek: wie vertrouwen we nog?

Nationaal vertrouwensonderzoek: wie vertrouwen we nog? In wie of wat vertrouwen we nog? Sinds de ene bankencrisis de andere opvolgt, is dat de hamvraag. Bureau &samhoud organiseert jaarlijks een 'nationaal vertrouwensonderzoek', dat gepaard gaat met de uitreiking van de VertrouwensAward. Voor de uitkomsten, de winnaars, de feiten en de cijfers: lees verder. Vertrouwen. Meer specifiek: vertrouwen in je bank. O, jee. Dat is een moeilijk onderwerp. Toch blijkt dat mensen ondanks het in het algemeen dramatisch gekelderde vertrouwen en het 'graaiimago' dat banken hebben opgedaan, nog wel relatieve winnaars kunnen aanwijzen. Onlangs werd Rabobank winnaar van de jaarlijks uitgereikte VertrouwensAward. Naast de Rabobank, stond er ook een winnaar uit een andere categorie: Interpolis, de verzekeraar. De uitreiking van de VertrouwensAward ging gepaard met een misschien nog wel interessanter evenement. Namelijk de presentatie van de onderzoeksresultaten van een door &samhoud gehouden nationaal vertrouwensonderzoek.

Vertrouwen in financieel dienstverleners: 11%

Het feit dat mensen een organisatie als de Rabobank nog wel een goed hart toedragen qua vertrouwen, is een lichtpuntje. Maar wel een eenzaam lichtpuntje. De trend die zich sinds de recessie heeft ingezet, blijft de toon zetten. Het onderzoek van &samhoud laat zien dat het algemene vertrouwen in financiële dienstverleners tot 11% is gekelderd. "Een dieptepunt", zo formuleert &samhoud het zelf terecht.

Nationaal vertrouwensonderzoek: hoe en wat?

Het nationaal vertrouwensonderzoek wordt sinds 2008 jaarlijks gehouden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van adviesbureau &samhoud. Het duidt de trends als het gaat om het vertrouwen zoals dat leeft in Nederland. Daarnaast stelt het onderzoek een 'vertrouwensranglijst' samen en wel in twee categorieën: er wordt een meest vertrouwde bank gekozen, en een meest vertrouwde verzekeraar.

Wat doet de Rabobank dan goed?

Even afgezien van de nogal tenenkrommende, weinig relativerende tv-spotjes waarin de Rabobank zichzelf op de borst klopt, is er dus ook nog onafhankelijke steun voor de Rabobank. Niet alleen de stemmers doen daaraan mee, ook &samhoud kan motiveren waarom de Rabobank een 'witte olifant' is tussen de banken. Salem Samboud, oprichter van &samhoud: “Rabobank is een coöperatie die middenin de samenleving staat. Al hun handelen is gericht op vertrouwen, dat zie je ook aan hun triple AAA status die ze nog altijd behouden hebben. De consument ziet en voelt dit.” Over Interpolis zegt Salem Samhoud: “Interpolis is ook een coöperatie met al jarenlang een glasheldere boodschap. Zij investeren niet alleen in het consumentenvertrouwen, maar ook in het vertrouwen onder hun medewerkers. Dit heeft effect op de buitenwereld.”

Groene banken doen het goed

De trend die sinds de bankencrisis heeft ingezet, blijft doorzetten: het zijn vooral de 'groene' en kleinere banken die van de consument nog 'krediet' krijgen. Het Nationaal Vertrouwensonderzoek bevestigt andere onderzoeken door naast de genoemde winnaars ook Triodos Bank te noemen, als meest vertrouwde bank van Nederland in de categorie van middelgrote banken.

In wie of wat vertrouwen we (nog)?

In wie of wat vertrouwen we nog? Tja, het zal geen opzien meer baren dat andere recente onderzoeken erop wijzen dat de kerk minder vertrouwen geniet dan ooit. Dat de politiek, montere Rutte voorop, ons toch wat minder oplossingen brengt dan geacht. Enzovoort. Maar het onderzoek van &samhoud laat ook nog wat akelige cijfertjes zien. Zo blijkt dat slechts 29% van de Nederlanders vertrouwen heeft in de maatschappij. Een minderheid ofwel 39% heeft vertrouwen in de toekomst van Nederland. Dat vertaalt zich ook in ons uitgeef-gedrag. 70% van de Nederlanders geeft minder uit vanwege de crisis. Nu kunnen we daarbij natuurlijk wel nuanceren, dat veel Nederlanders hun mening wat sterker aanzetten vanwege de signaalfunctie. Ook betreft een onderzoek altijd een klein deel van de bevolking, hoewel een onderzoek als dit met ruim boven de duizend deelnemers wel redelijk representatief is.

Het onderzoek: hoe, wie en wat?

Sinds 2008 voert adviesbureau &samhoud in samenwerking met Blauw Research jaarlijks het nationale vertrouwensonderzoek uit. Aan dit representatieve onderzoek werken jaarlijks 1240 respondenten mee. De respondenten hebben allemaal een evenredige stem voor de vertrouwensaward.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rabobank, de Rabobank heeft veel invloed in NederlandDe Rabobank, de Rabobank heeft veel invloed in NederlandWat valt er allemaal onder de Rabobank, vast meer dan u denkt. De Rabobank is een oer Hollandse bank die zich inmiddels…
De Rabo Scanner van de RabobankDe Rabo Scanner van de RabobankDe Rabobank komt met iets nieuws, namelijk de Rabo Scanner. Dit apparaat moet uiteindelijk de Random Reader volledig gaa…
Sparen - super veilig sparen bij de RabobankSparen - super veilig sparen bij de RabobankWilt u ook sparen bij de Rabobank? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veil…
Valt contant geld onder de dekking bij een inbraak?Valt contant geld onder de dekking bij een inbraak?Gestolen goederen en geld uit uw huis vallen onder de dekking van de inboedelverzekering. Contant geld is ook verzekerd,…

Hoe verlies ik mijn klant? Een handleidingHoe verlies ik mijn klant? Een handleidingGoed, het is een beetje ludiek, deze insteek. Hoe verlies ik een bestaande klant? En hoe voorkom ik dat een 'prospect' o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Persbericht &samhoud
  • Nu.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.