Verzilverd bestek in een cassette van Keltum is een begrip
Wanneer men vroeger ging verloven dan werd gestart met de aanschaf van de linnenuitzet en een cassette. Vaak werd gekozen voor het verzilverd bestek van Keltum. Zo'n cassette bestond dan al gauw uit honderd delen. Men had twaalf messen, vorken, lepels, groot en klein en dan de opscheplepels. Aparte taartvorkjes hoorden bij de cassette. Het bedrijf Koninklijke van Kempen en Begeer bestaat al sedert 1777 en is sedert 1985 gevestigd in Zoetermeer.
Verzilverd bestek in een cassette
Wanneer een jong meisje vroeger ging verloven dan werd gestart met de aanschaf van zowel de linnenuitzet als de cassette. Bij het verlovingsfeest ontving men dan soms als cadeau het begin van de cassette en regelmatig werden stukken bijgekocht of cadeau gekregen. Bij het huwelijk was de cassette dan compleet en dat was pas als er 12-delig bestek gespaard was. Dan ging alles in een mooie cassettedoos. Heel vaak werd dan gekozen voor het mooie bestek van Keltum afkomstig van het bedrijf Koninklijke van Kempen en Begeer. Maar ook thans is de aanschaf van een cassette met 6 of 12-delig bestek een rijk bezit wat men koopt voor het leven. Er zijn modellen te koop die klassiek zijn maar ook modern.
Hoe is het bedrijf Keltum ontstaan
In 1777 ging Johannes Mattheus van Kempen in de leer voor Zilversmid. Toen hij werd opgenomen in het gilde in 1789 en mocht toen zijn eigen meesterteken tonen. Men hield zich vooral bezig met kleine zilveren voorwerpen zoals sloten voor boeken etc. Zijn beide zonen Pieter Johannes en Johannes Mattheus gingen ook in dit vak. In juni 1858 werd het predicaat
Koninklijk verkregen. Er kwamen meer vaklieden werken bij de onderneming die kennis van nieuwe technieken meebrachten. Zo werd gestart met het Engelse systeem van lepels en vorken en het maken van zilveren sculpturen. De zaken breidden zich snel uit en er werden Internationale kantoren geopend waarbij Nederlands Indië tot een van de grootste afzetgebieden behoorde. In 1936 werden de eerste verzilverde artikelen verkocht onder de naam
Keltum.
Wat zijn de producten van Keltum
Er zijn couverts verkrijgbaar van:
- Edelstaal
- Verzilverd bestek
- Zilveren bestek
Men kan kiezen voor standaard bestek of uitgebreid.
Edelstaal
Alle couverts van edelstaal worden gemaakt uit 18/10 edelstaal; een hoogwaardige legering van nikkel en chroom. Hierdoor krijgt men roestvast, vlekvrij bestek. De meslemmeten bestaan uit speciaal messenstaal. Noodzakelijk voor scherpe snijranden.
Verzilverd bestek
Alle verzilverde couverts en diendelen zijn zwaar verzilverd volgens de hoge kwaliteitsnorm basis 100. Dit houdt in dat voor de verzilvering van 12 lepels en 12 vorken 100 gram zilver wordt gebruikt. Het pronkstuk uit de collectie met de naam Haags Lofje, is zelfs extra zwaar verzilverd met basis 200. Bij de aankoop kan men kiezen voor een standaard of een uitgebreid couvert. Ook is er kinderbestek te koop dat men kan laten graveren.
Welke motieven zijn te koop
Enkele voorbeelden van motieven zijn van de verzilverde collectie zijn:
- Haags Lofje
- Prinses
- Puur
- Hollands glad
- Opera
In de edelstaal collectie zijn alle bovenstaande motieven opgenomen maar zijn nog enkele toegevoegd zoals:
- Concerto en Concerto mat
- Jive
- Tango
- Luwte
- Branding
Zilveren bestek
Naast het verzilverde bestek en cassettes van edelstaal wordt ook het zilveren bestek nog heden ten dage vervaardigd. Dit zilveren bestek wordt gemaakt van eerste gehalte sterling zilver. Zilveren bestek wordt gemaakt in de motieven Haags Lofje, Hollands glad en Prinses. Soms kan het gebeuren dat mensen een zilveren cassette of een gedeelte hiervan erven. Dit is zeer waardevol en wanneer men bij Keltum de ontbrekende stukken niet kan bijkopen dan is het mogelijk om op een antiekbeurs of in een antiekwinkel te kijken. Hier kan men vaak nog goed slagen. In ieder artikel van Koninklijke Kempen en Begeer zal men vier keurmerken aantreffen. Een voor het gehalte aan zilver 925/1000 puur zilver wat is verwerkt in het artikel. Vervolgens het jaartal waarin het is gemaakt. Ook het teken van de goud- of zilversmid die het product heeft gemaakt. Tenslotte het waarborgteken wat aangeeft op welk waarborgkantoor het artikel is gekeurd.
Waaruit bestaat een cassette
Vroeger kocht men een cassette voor 6 of 12 personen. Tegenwoordig wordt geproduceerd voor 6 tot 9 personen. Maar ook een cassette voor 12 personen is mogelijk. Een cassette voor 9 personen bestaat uit 100 delen: 9 tafellepels, 9 tafelvorken, 9 tafelmessen, 9 dessertlepels, 9 dessertvorken, 9 dessertmessen, 1 aardappellepel, 2 groentelepels, 1 sauslepel, 2 botermesjes, 1 slavork, 1 slalepel, 1 soeplepel, 1 taartschep, 12 koffielepels, 12 taart-/kindervorkjes, 12 theelepels.
Onderhoud
Het edelstaal en verzilverde bestek kan gewassen worden in de vaatwasser. Als men wil poetsen dan adviseert Keltum het poetsen met Hagerty. Voor het zilveren bestek is er speciale zilverpoets van Hagerty. Er worden standaard luxe cassettedozen verstrekt en bij verzilverd bestek een houten doos met laden.
Koninklijke Kempen en Begeer is sedert 2008 overgenomen door de Royal Delft groep.
Reacties
Wesley, 30-01-2017
Beste,
Hoe kom ik erachter of de bestekset die ik heb gekocht daadwerkelijk echt is? Is er veel namaak in omloop?
Mvg
Reactie infoteur, 31-01-2017
Beste Wesley,
Dank voor je reactie.
Ga met een onderdeel van je bestekset naar een goede zaak die Keltum bestek verkoopt.
Zij kunnen je heel gemakkelijk vertellen of je bestek echt is en zullen dat met plezier doen.
Met vriendelijke groet,
Celientje1
Klein Kranenbarg, 16-02-2014
Kunt u mij bij benadering de waarde zeggen van een verzilverde keltum cassette 12 delig, verpakt in een houten ladekast? De cassette zal ongeveer 50 a 60 jaar oud zijn en is op een paar kleine lepeltjes na compleet.
Reactie infoteur, 16-02-2014
Dank voor Uw reactie.
Ik kan U beslist geen waarde vertellen maar waardevol is Uw bezit in ieder geval. Prachtig.!
Het beste kunt u zelf eens navragen in een exclusieve zaak waar men Keltum verkoopt. Ook een goede antiekhandel kan u informatie geven.
Veel succes.
Vriendelijke groet,
Celientje1
Can Stiphout, 26-04-2013
L.S.,
Mijn vraag betreft het onderscheid tussen Keltum Hollands glad model P1 en Model 250. Wij hebben verzilverd bestek model P1 uit de jaren 60. We willen aanvullen en weten niet of Model 250 hetzelfde is.
Mvg.
Can
Reactie infoteur, 26-04-2013
Beste Can,
Hartelijk dank voor uw reactie. Ik kan uw vraag niet beantwoorden. Daarom lijkt het mij het beste als u zich in verbinding stelt met Keltum.
website: www.keltum.nl
Zij kunnen u vast verder adviseren.
Met vr. groet,
Celientje1.
Loes, 26-03-2012
Beste LS. Ik heb een keltum puntfilet bestek. Er staat een posthorn en keltum merkje op
Het is zeer uitgebeid, 6 dinner en ontbijt vroken /lepels en messen, 4 vlees vorkjes, 6 thee lepeltjes, 2 zout lepeltjes, 1 suikerlepel, 1 groeten 1 aardappel opscheplepel, 1 jus lepel, 1 sauslepel, 1 botermesje¨. Heb ook 1 kaaschaaf, messenslijper en taartschep van de zelfde kwaiteit en stijl echter hier zit geen merkje op. Het is uit de jaren 50. Heeft dit nou enige waarden?
Reactie infoteur, 11-04-2012
Hallo Loes,
Ik was een paar weken met vakantie en zie dus nu pas je mailtje. Hartelijk dank dat je reageert op mijn artikel.
Je kunt rustig van mij aannemen dat wanneer kaasschaaf en taartschep echt van Keltum zijn, dit beslist waarde heeft. Het moet echter geen namaak zijn.
Ga maar eens naar een goede zaak waar Keltum verkocht wordt en laat de onderdelen daar beoordelen.
Vr. groet,
Celientje1.