Biertje uit kunststof beker of veiligheidsglas
Regelmatig verschijnen in de krant berichten over steekpartijen met bierglazen soms zelfs met dodelijke afloop. Mede naar aanleiding daarvan worden wel eens convenanten afgesloten tussen ondernemers, politie en gemeente om voortaan geen echt glas meer te gebruiken voor het schenken van een biertje. Veel veiliger in het gebruik zijn uiteraard bekertjes van kunststof of veiligheidsglas.
Afschrikwekkend voorbeeld Britse pubs
Het is niet helemaal duidelijk of de Nederlandse situatie vergelijkbaar is met die van de Britten, maar de Britse cijfers zetten wel aan het denken. Na het drinken van een aantal pinten loopt het bij de Britten zodanig uit de hand dat er jaarlijks 87.000 pupbezoekers gewond raken door glasscherven. De verwondingen die de scherven veroorzaken kosten de gezondheidsdiensten elk jaar 3 miljard euro. Best een reden dus om er van uit te gaan dat ook in Nederland veel leed en geld kan worden bespaard door glaswerk overal te vervangen door kunststof bekers of door veiligheidsglas.
Scherfloos bierglas in Britse pubs
Overigens lijkt het alsof de Britten er iets op gevonden hebben door glazen van een laagje plastic of hars te voorzien. Daardoor is het versplinteren in scherven niet meer mogelijk. Dat glas heeft nog bijkomende voordelen omdat het bier langer koel blijft. Een ander voordeel is dat het glas nauwelijks van normaal glas is te onderscheiden en er daardoor veel beter uitziet dan kunststof bekers.
Beleid in Nederland
In sommige Nederlandse steden is het inmiddels al verboden om bijvoorbeeld met carnaval een echt glas mee naar buiten te nemen. Andere steden overwegen dit verbod over te nemen. Weer andere steden kennen een verbod op het gebruik van glas bij evenementen terwijl het nog wel in uitgaansgelegenheden mag worden gebruikt. Veel politiekorpsen zijn er voorstander van dat het verbod op echt glas algemeen voorgeschreven wordt in de horeca. En er zijn horecaondernemers die uit eigen beweging zijn afgestapt van het gebruik van echt glas.
Biertje uit veilige kunststof beker
Maar bekers van kunststof of bierglazen van veiligheidsglas worden door menige bierdrinker niet op prijs gesteld. Toch komt het steeds vaker voor dat vooral bij evenementen bier alleen in kunststof bekers wordt geschonken. In veel gevallen is dat een verplichting die de gemeente oplegt bij de organisatie van evenementen. Veiligheidsoverwegingen zijn daarbij uitgangspunt maar ook milieuoverwegingen zijn van belang. Maar het milieuargument hoeft geen rol meer te spelen. Er zijn namelijk bekers in de handel die gemaakt worden van maïszetmeel. Die bioglazen zijn composteerbaar.
Veiligheidsglas en geen letsel meer
Veiligheidsglas waar bierglazen van zijn gemaakt is glas dat een warmtebehandeling heeft ondergaan. Het wordt eerst zeer sterk verhit en daarna gecontroleerd afgekoeld waardoor het zijn speciale eigenschappen verkrijgt. Zodra het breekt valt het in duizenden korrels uiteen waardoor het geen letsel meer kan veroorzaken.
Ondernemers niet allen enthousiast
Ondernemers vinden veiligheidsglas echter geen wondermiddel en vragen zich af of steekpartijen wel te voorkomen zijn door over te gaan op veiligheidsglas. Anderen hebben wel de overtuiging dat veiligheidsglas een prima alternatief is. Veiligheidsglas valt immers na een stevige tik in duizenden stukjes uiteen. Voorts ziet het veiligheidsglas er veel mooier uit dan kunststof bekers.
Bierbeleving na drie glazen?
Sommige bierdrinkers klagen er over dat de bierbeleving anders is door het drinken uit een veiligheidsglas. Wat zij precies bedoelen kunnen ze meestal niet echt duidelijk maken omdat het over een persoonlijke beleving gaat. Anderen zeggen spottend dat ze er na het derde glaasje toch niets meer van merken.