Biertje uit kunststof beker of veiligheidsglas

Biertje uit kunststof beker of veiligheidsglas Regelmatig verschijnen in de krant berichten over steekpartijen met bierglazen soms zelfs met dodelijke afloop. Mede naar aanleiding daarvan worden wel eens convenanten afgesloten tussen ondernemers, politie en gemeente om voortaan geen echt glas meer te gebruiken voor het schenken van een biertje. Veel veiliger in het gebruik zijn uiteraard bekertjes van kunststof of veiligheidsglas.

Afschrikwekkend voorbeeld Britse pubs

Het is niet helemaal duidelijk of de Nederlandse situatie vergelijkbaar is met die van de Britten, maar de Britse cijfers zetten wel aan het denken. Na het drinken van een aantal pinten loopt het bij de Britten zodanig uit de hand dat er jaarlijks 87.000 pupbezoekers gewond raken door glasscherven. De verwondingen die de scherven veroorzaken kosten de gezondheidsdiensten elk jaar 3 miljard euro. Best een reden dus om er van uit te gaan dat ook in Nederland veel leed en geld kan worden bespaard door glaswerk overal te vervangen door kunststof bekers of door veiligheidsglas.

Scherfloos bierglas in Britse pubs

Overigens lijkt het alsof de Britten er iets op gevonden hebben door glazen van een laagje plastic of hars te voorzien. Daardoor is het versplinteren in scherven niet meer mogelijk. Dat glas heeft nog bijkomende voordelen omdat het bier langer koel blijft. Een ander voordeel is dat het glas nauwelijks van normaal glas is te onderscheiden en er daardoor veel beter uitziet dan kunststof bekers.

Beleid in Nederland

In sommige Nederlandse steden is het inmiddels al verboden om bijvoorbeeld met carnaval een echt glas mee naar buiten te nemen. Andere steden overwegen dit verbod over te nemen. Weer andere steden kennen een verbod op het gebruik van glas bij evenementen terwijl het nog wel in uitgaansgelegenheden mag worden gebruikt. Veel politiekorpsen zijn er voorstander van dat het verbod op echt glas algemeen voorgeschreven wordt in de horeca. En er zijn horecaondernemers die uit eigen beweging zijn afgestapt van het gebruik van echt glas.

Biertje uit veilige kunststof beker

Maar bekers van kunststof of bierglazen van veiligheidsglas worden door menige bierdrinker niet op prijs gesteld. Toch komt het steeds vaker voor dat vooral bij evenementen bier alleen in kunststof bekers wordt geschonken. In veel gevallen is dat een verplichting die de gemeente oplegt bij de organisatie van evenementen. Veiligheidsoverwegingen zijn daarbij uitgangspunt maar ook milieuoverwegingen zijn van belang. Maar het milieuargument hoeft geen rol meer te spelen. Er zijn namelijk bekers in de handel die gemaakt worden van maïszetmeel. Die bioglazen zijn composteerbaar.

Veiligheidsglas en geen letsel meer

Veiligheidsglas waar bierglazen van zijn gemaakt is glas dat een warmtebehandeling heeft ondergaan. Het wordt eerst zeer sterk verhit en daarna gecontroleerd afgekoeld waardoor het zijn speciale eigenschappen verkrijgt. Zodra het breekt valt het in duizenden korrels uiteen waardoor het geen letsel meer kan veroorzaken.

Ondernemers niet allen enthousiast

Ondernemers vinden veiligheidsglas echter geen wondermiddel en vragen zich af of steekpartijen wel te voorkomen zijn door over te gaan op veiligheidsglas. Anderen hebben wel de overtuiging dat veiligheidsglas een prima alternatief is. Veiligheidsglas valt immers na een stevige tik in duizenden stukjes uiteen. Voorts ziet het veiligheidsglas er veel mooier uit dan kunststof bekers.

Bierbeleving na drie glazen?

Sommige bierdrinkers klagen er over dat de bierbeleving anders is door het drinken uit een veiligheidsglas. Wat zij precies bedoelen kunnen ze meestal niet echt duidelijk maken omdat het over een persoonlijke beleving gaat. Anderen zeggen spottend dat ze er na het derde glaasje toch niets meer van merken.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veiligheidsglas: soorten en eigenschappenVeiligheidsglas: soorten en eigenschappenVeiligheidsglas wordt doorgaans vooral toegepast in de openbare ruimte, op straat, in kantoren of publieke gebouwen. Maa…
Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Bent je wel verzekerd tegen schade aan de ramen in je huis? Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat glasschade meev…
Welke kas kopen voor in de tuin?Er zijn verschillende kassen te koop, zoals de hobbykas, de muurkas, de folietunnel, de orangerie of het prieel. O.a. bi…
Energiebesparing door kunststof kozijnenKunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijn…

Attitude, attitudemodellen & multi-attribuutmodelEen attitude is in de marketing de houding van een consument ten opzichte van een object. Een marketeer probeert een pos…
Postpakket: post verzenden via DHLPostpakket: post verzenden via DHLHet verzenden van post via DHL is relatief goedkoop. DHL maakt onderdeel uit van Deutsche Post en is erg actief op de Ne…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 05-05-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.