Amerikaans mediabedrijf The New York Times Company

Amerikaans mediabedrijf The New York Times Company The New York Times Company is een toonaangevend Amerikaans mediaconglomeraat met internationale bekendheid. Zij geven onder andere het Amerikaanse dagblad The New York Times uit, maar zijn tevens eigenaar van de International Herald Tribune en The International New York Times, alsmede van de online diensten van NYTimes.com. Het hoofdkantoor van de New York Times Company is gevestigd in de New York Times Tower in Manhattan, New York. The New York Times Company is een beursgenoteerd bedrijf.

Geschiedenis

The New York Times begon in 1851 als The New-York Daily Times onder leiding van Henry Jarvis Raymond en George Jones. De eerste uitgave van het Amerikaanse dagblad The New York Times, destijds nog de New-York Daily Times, verscheen op 18 september 1851. In 1896 werd het bedrijf overgenomen door Adolph Ochs, die het bedrijf internationale bekendheid bracht. Sinds 1997 is het bedrijf onder leiding van Arthur Ochs Sulzberger Junior. Anno 2017 is Arthur Ochs Sulzberger Junior de voorzitter van The New York Times Company, Michael de vice-voorzitter en vervult Mark Thompson de functie van directeur. The New York Times Company focuste zich vanaf 1994 ook op de kabeltelevisie-industrie met een belang van 40% in het Popcorn-kanaal en werd op 1 januari 2003 volledig eigenaar van de International Herald Tribune (IHT) voor een bedrag van 65 miljoen dollar. Ook werd The New York Times Company in 2005 eigenaar van About.com, een website gericht op het informeren van de consument. Vanaf 2012 werd het websitegedeelte afgeschermd voor niet-betalende leden, om een daling in opbrengsten van de geprinte media op te vangen. En met succes, in 2012 brachten de online abonnementen al jaarlijks 100 miljoen dollar op. Tot 2007 was het bedrijf gevestigd in het One Times Square, de The Times Square Building. Na 2007 verhuisde het bedrijf naar de The New York Times Tower, waar The New York Times Company anno 2017 nog steeds gevestigd is.

The New York Times

De belangrijkste uitgave van The New York Times Company is het Amerikaans dagblad The New York Time. Er wordt ook wel met 'de oude grijze dame' (The Old Gray Lady) of 'The Times' naar de krant gerefereerd. De krant heeft een liberale inslag, maar heeft columnisten waaronder Paul Krugman en Thomas Friedman met diverse achtergronden. Een deel van de artikelen uit The New York Times wordt ook gepubliceerd in International New York Times, die globaal verkrijgbaar is. Tussen 1851 en 2017 heeft The New York Times maar liefst 114 keer een Pulitzerprijs in de wacht gesleept. Dit is een record voor een nieuwsorganisatie. Ook won The New York Times in 2001 de Four Freedoms Award, een onderscheiding voor de vrijheid van meningsuiting.

The New York Times Company op de beurs

The New York Times Company is sinds 1967 genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Anno 2017 zijn bijna 90% van de aandelen met stemrecht (klasse A) in privébezit in de kringen van Adolph Ochs, maar de overige aandelen van The New York Times Company (klasse B) zijn vrij verhandelbaar. Het is dus mogelijk om te beleggen in de aandelen van The New York Times Company.

De dip die de New York Times Company op de beurs ervoer in 2009 werd opgevangen door Miljardair Carlos Slim. Slim is de eigenaar van het telecombedrijf América Móvil en kocht voor 100 miljoen dollar aandelen in het mediabedrijf om deze door de terugloop in oplagen heen te helpen. Zijn belang in The New York Times Company groeide daardoor naar bijna 17%. Het belang van Slim is overigens niet om het bedrijf over te nemen, het grootste gedeelte van de aangekochte aandelen zijn aandelen zonder stemrecht. 90% van de aandelen met stemrecht blijven in het bezit van de familie Ochs-Sulzberger.

Financiën

In 2014 behaalde het bedrijf een totale omzet van $1.588 biljoen. In 2015 was dat $1.579 biljoen en in 2016 $1.555 biljoen. De totale inkomsten blijven gelijk, maar waar de advertentieopbrengsten in gedrukte bladen afnamen, ontvangt het bedrijf eind 2016 41% meer voor online-abonnementen in vergelijking met eind 2015. In 2017 vangt The New York Times Company jaarlijks 3 miljoen dollar via betaalde abonnementen op NYTimes.com. Dit lijkt een goede zet voor The New York Times Company om de omzet gelijk te houden en een grote speler te blijven in het medialandschap op Amerikaans en internationaal gebied.

Prijzen uitgereikt door The New York Times Company

The New York Times Company zet zich in voor individuen en organisaties die zich inzetten voor de gemeenschap en reikt daartoe een aantal prijzen in. Zo werd in 2007 door The New York Times Company een Nonprofit Excellence Award uitgereikt aan vier organisaties in omgeving New York, Long Island en Westchester. Ook werd er in samenwerking met Carnegie Corporation en de American Library Association een speciale 'I Love my Librarian!'-onderscheiding uitgereikt aan bibliothecarissen voor de diensten aan de gemeenschap in december 2008. Met deze acties maakt The New York Times zich geliefd in het organisatielandschap in New York en omstreken.
© 2017 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Veiligheid in New York CityVeiligheid in New York CityDe enorme wereldstad New York City wordt door velen gezien als een grimmige en gevaarlijke plek, en voor sommigen vormt…
Rondreizen in de Verenigde Staten: New YorkAls je een reis wilt maken naar de Verenigde Staten, kies dan misschien eerst voor New York. Dit is dan ook de hoofdstad…
De ontwikkeling van eBayDe ontwikkeling van eBayEBay is sinds de oprichting in 1995 al snel uitgegroeid tot een van de grootste koop- en verkoopwebsites ter wereld. Waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NadineDoerle, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/International_New_York_Times
  • http://s1.q4cdn.com/156149269/files/doc_financials/annual/2016/Final-Web-Ready-Bookmarked-Annual-Report-(1).pdf
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_New_York_Times
  • https://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Slim+verstevigt+positie+in+New+York+Times&story_ID=604086
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_New_York_Times
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.