De ontwikkeling van eBay

De ontwikkeling van eBay EBay is sinds de oprichting in 1995 al snel uitgegroeid tot een van de grootste koop- en verkoopwebsites ter wereld. Waar Pierre Omidyar in 1995 nog blij was met de eerste verkoop, een kapotte laserpointer, werd er in 1996 al voor 7,2 biljoen dollar aan producten verkocht. EBay maakt het voor gebruikers mogelijk om producten te kopen en verkopen over de gehele wereld. Of de gebruikers op zoek zijn naar nieuwe of gebruikte producten; het is te vinden op eBay.

Geschiedenis eBay

Hoe het begon

In 1995 werd eBay opgericht door Pierre Omidyar onder de naam AuctionWeb, met het idee om kopers en verkopers samen te brengen in een eerlijke en open markt. AuctionWeb werd al snel door veel mensen ontdekt en had in 1997 al een miljoen verkopen bereikt. Dit was ook het jaar waarin AuctionWeb haar naam veranderde naar eBay.

Van 1999 tot 2016

Na de verandering van de naam naar eBay, bleef het bedrijf doorgroeien. Zo was eBay in 1999 al wereldwijd actief, door het openen van websites in Duitsland, Australië en in het Verenigd Koninkrijk. In 2000 werd het kantoor uitgebreid en verhuisde eBay, hierdoor ontstond het bekende 'eBay park'. In ditzelfde jaar werden eBay motors (een online automarktplaats) en half.com (online verkoop van films, muziek en boeken) opgericht. Overigens opende eBay University haar deuren in 2000, met als doel gebruikers op te leiden tot meesterverkopers. Vanaf 2002 werden verschillende bedrijven als PayPal en Skype onderdeel van het bedrijf, deze bedrijven werden later weer met winst verkocht.

In 2007 kocht eBay StubHub en werd hierdoor de grootste online ticketmarktplaats. EBay werd in 2008 uitgegeven in iPhone-applicatie en was daarmee een van de eerste applicaties beschikbaar op de iPhone. GSI Enterprise werd in 2011 toegevoegd aan eBay, waardoor de bedrijfsnaam veranderde in eBay Enterprise. In juli 2016 besloot StubHub aan de enorme ticketmarktplaats tickets toe te voegen, waardoor StubHub bleef groeien onder eBay.

Behaalde onderscheidingen

Ebay heeft in haar jaren een aantal mooie prestaties neergezet. Deze onderscheidingen zijn typerend voor eBay, waar elk bedrijf naar streeft.
 • In 2003 stond eBay op de achtste plaats in de Fortunes list van snelst groeiende bedrijven.
 • In 2008 en 2009 kwam eBay in de top honderd beste bedrijven om voor te werken.
 • In september 2008 ontving eBay The National Medal of Technology en Innovation, eBay was het eerste internetbedrijf dat deze prijs heeft ontvangen.
 • Al sinds 2009 scoort eBay 100% op The Human Rights Campaign.
 • In 2011 werd eBay benoemd tot Worlds Most Ethical Company.

EBay in Europa

Het bereik van eBay is enorm. Naast de vele handelsnamen over de gehele wereld, heeft eBay ook in Europa een hele lijst van handelsnamen onder de bedrijfsnaam staan. Zo weten nog maar weinig mensen dat bijvoorbeeld marktplaats.nl tot een van de handelsnamen van eBay behoort.
 • Brands4Friends
 • eBay Kleinanzeigen
 • mobile.de
 • Motor-Talk
 • shopping.com
 • automobile.fr
 • Kijiji
 • GittiGidiyor
 • 2dehands.be
 • 2ememain.be
 • BilBasen
 • DBA
 • Gumtree
 • StubHub
 • Marktplaats
 • Nieuwe Auto Kopen
 • LoQUo

EBay in Nederland

EBay is ook in Nederland actief, eBay beheert marktplaats.nl en nieuweautokopen.nl. Marktplaats was in Nederland één van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Hierdoor heeft Marktplaats sinds de oprichting een groei doorgemaakt tot een van de populairste websites gericht op rubrieksadvertenties. In 2004 werd Marktplaats voor 225 miljoen verkocht aan eBay. Hierdoor zou Marktplaats in staat moeten zijn om activiteiten uit te breiden, om op deze manier de trends te kunnen blijven volgen.

Nieuweautokopen.nl is sinds 2015 onderdeel van eBay, voor deze overname had de website al een enorm klantenbestand opgebouwd. Nieuweautokopen.nl maakt het voor Marktplaats mogelijk om ook nieuwe auto’s te verkopen en hierbij een volledige service te kunnen verlenen aan klanten, waaronder het afleveren aan huis.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen volgens eBay

EBay heeft veel groeiperioden meegemaakt en een gigantisch aandeel in de markt opgebouwd. Dit blijft eBay nastreven, maar daarnaast is eBay ook altijd op zoek naar een positieve invloed op de omgeving.

Zo heeft eBay in 1998 de eBay Foundation opgezet, deze Foundation streeft naar het uitzetten van strategisch sociale investeringen. Onder een van deze investeringen valt het project in samenwerking met Kolabo, dit project ondersteunt starters in Indonesië. Kolabo is een bedrijf dat risico's identificeert en helpt bij het oplossen van IT-gerelateerde problemen. EBay Foundation creëert kansen voor starters, door bedrijven te ondersteunen bij het online publiceren van hun bedrijf. Overigens heeft eBay ook de eBay for charity in het leven geroepen, hierbij leidt het bedrijf klanten naar goede doelen via de websites eBay en StubHub. Op deze manier heeft eBay samen met zijn klanten al veel non-profitorganisaties gesteund.

EBay in de toekomst

De toekomst van eBay is nog erg onzeker, grote concurrenten als Alibaba en Amazon beginnen te groeien en nemen meerdere markten over. Na mislukte pogingen om een handelspositie te realiseren in China, besloot eBay zich in 2006 terug te trekken.
De concurrent Alibaba had hier namelijk al 80% van de e-commercemarkt in handen, omdat Alibaba de consument van China beter begreep dan eBay. De Chinezen waren destijds bijvoorbeeld meer gericht op mobiel dan pc. De concurrenten van eBay gaan hard, dat betekent dat het van belang is voor eBay om aan de weg te blijven timmeren om de concurrentie te kunnen volgen. In 2017 is eBay opnieuw opzoek naar een mogelijke handelspositie in de Chinese e-commercemarkt. EBay is hierdoor een partnerschap aangegaan met de Chinese havenstad Ningbo. De Chinese havenstad Ningbo wil graag de lokale economie bevorderen door middel van cross border e-commerce.
© 2017 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen op internetGeld verdienen op internetKun je wel wat extra geld gebruiken? Misschien is het een idee om geld te verdienen op internet, geld verdienen op inter…
Tips voor veilig kleding kopen op ebayTips voor veilig kleding kopen op ebayEBay is een online handelsplaats. Er wordt van alles gekocht en verkocht. Van make-up tot auto's. Maar niet iedereen die…
Kan je rijk worden op Ebay?Kan je rijk worden op Ebay?Weer eens wat anders dan opbrengst in centen. Steeds meer handelaren op eBay zetten jaarlijks meer dan een miljoen euro…

Amerikaans mediabedrijf The New York Times CompanyAmerikaans mediabedrijf The New York Times CompanyThe New York Times Company is een toonaangevend Amerikaans mediaconglomeraat met internationale bekendheid. Zij geven on…
Een SWOT-analyse voor ondernemingenEen SWOT-analyse voor ondernemingenHet gebruiken van een SWOT-analyse is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Het is een makkelijk t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Simon, Pixabay
 • https://www.ebayinc.com
 • http://www.marktplaats.nl/i/help/over-marktplaats/index.dot.html
 • https://www.nieuweautokopen.nl/ons-concept/
 • http://www.kolabo.nl/index.html
 • https://www.frankwatching.com/archive/2014/11/07/van-grote-onbekende-naar-ongekend-groot-bedreiging-voor-ebay-amazon/
 • http://www.twinklemagazine.nl/nieuws/2017/02/ebay-probeert-het-opnieuw-in-china/index.xml
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.