Een eigen bedrijf beginnen vanuit de WW

Een eigen bedrijf beginnen vanuit de WW Het is mogelijk om vanuit de WW een eigen bedrijf te beginnen. U moet wel goed letten op de eisen die het UWV stelt, want het is makkelijk om in de fout te gaan en op die manier een boete te krijgen of een korting op uw uitkering. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bij een bepaalde mogelijkheid wordt u deels gekort op uw uitkering, maar u hoeft dan niet te solliciteren. In een ander geval wordt u een bepaald aantal uren gekort. Iemand die zijn baan verliest komt waarschijnlijk eerst in de WW terecht. Op dat moment krijgt de persoon in kwestie zijn salaris doorbetaald door het UWV. Meestal gaat het in de eerste maanden om 75 procent van het laatstverdiende loon en daarna om 70 procent van het laatstverdiende loon. Hoelang iemand recht heeft op WW hangt van zijn arbeidsverleden. Het minimum is 3 maanden, alles daarboven hangt af van hoe lang iemand werkzaam is geweest. Daarbij geldt de regel dat iemand per gewerkt jaar recht heeft op een maand WW, met een maximum van 36 maanden. Vanuit de WW heeft iemand wel een sollicitatieplicht. Dat is omdat het UWV wel wil dat zoveel mogelijk mensen op korte termijn weer aan het werk gaan. De WW-uitkering kost de overheid namelijk veel geld. Sommige mensen proberen serieus weer aan het werk te komen, terwijl anderen slechts reageren op functies waarvoor ze toch geen kans maken.

Een eigen bedrijf starten vanuit de WW

Een manier om mensen weer aan het werk te krijgen is door ze de ruimte te geven een eigen bedrijf te laten beginnen. Het UWV heeft daarom de intentie dit ook de stimuleren. Er zijn verschillende regelingen bij de uitkeringsinstantie om een eigen bedrijf te starten. Allereerst is het mogelijk om een bedrijf te starten met behoud van een uitkering. In dat geval wordt u 29 procent gekort op uw uitkering, maar tegelijkertijd heeft u geen sollicitatieplicht. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet u dit vooraf aanvragen, dient u een speciale cursus te volgen, een goed onderbouwd ondernemersplan op te stellen en moet u in sommige gevallen toestemming hebben van uw vorige werkgever.

Voorwaarden

Een andere voorwaarde is dat u nog geen enkele activiteit mag hebben ontplooid, zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daar schuilt tegelijkertijd het grootste nadeel in. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u in loondienst al een eigen bedrijfje had waar u een of meerdere dagen actief voor was. Nu u uw baan verloren heeft wilt u kijken of het mogelijk is om daar helemaal van rond te komen. De WW-uitkering, of een deel daarvan, wilt u gebruiken als overbrugging omdat u niet zeker weet hoe uw plannen gaan uitpakken. In dat geval komt u echter niet in aanmerking voor de regeling. Een ander nadeel is dat u in die periode geen opdrachten mag accepteren van uw voormalige werkgever. Dat is om te voorkomen dat uw werkgever u ontslaat om u vervolgens via een omweg weer voor een lager salaris aan het werk te zetten.

Minder uren

Wanneer u dus niet in aanmerking komt voor bovenstaande regeling is het ook een optie om een WW-uitkering met urenkorting op te geven. De extra uren die u voor uw eigen bedrijf maakt wordt u gekort op uw WW. Er wordt bewust gekeken naar het aantal uren en niet naar het loon. Ook wordt er gekeken naar het gemiddelde aantal uren over een periode van 4 weken. U heeft dus de mogelijkheid in de ene week meer uren te maken dan in een andere week, zolang het gemiddeld maar klopt. Voor de uren die u WW ontvangt bent u nog wel verplicht minimaal 4 keer per maand een sollicitatieactiviteit te ondernemen, ook als u helemaal niet van plan bent om ander werk te zoeken omdat u verwacht in de toekomst misschien meer uren in het eigen bedrijf te kunnen steken. Ook worden de uren die u opgeeft aan het UWV vergeleken met de uren die u opgeeft aan de Belastingdienst.

Afzien van een WW-uitkering

De laatste mogelijkheid is dat u helemaal afziet van een WW-uitkering bij het starten van een eigen bedrijf. Dat is alleen aan te bevelen wanneer u voldoende zekerheid heeft dat u ook daadwerkelijk voldoende gaat verdienen om van rond te kunnen komen. Het grote voordeel is dat u geen sollicitatieplicht heeft en helemaal vrij bent in uw doen en laten.
© 2015 - 2022 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
ZZP'er worden met behoud van uitkeringZZP'er worden met behoud van uitkeringTerwijl het aantal banen in de bouw daalt, neemt het aantal bouwbedrijven juist toe. Die toename komt volledig voor reke…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.
In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?Onder voorwaarden hebt u recht op een WW-uitkering bij het verliezen van uw baan. In eerste instantie heeft een eigen hu…

Just-in-time (JIT) in Lean ManufacturingJust-in-time (JIT) in Lean ManufacturingBedrijven worden steeds competitiever en concurreren steeds sterker. Om in deze verzadigde markt tóch winst te blijven m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StartupStockPhotos, Pixabay
  • http://www.uwv.nl/particulieren/eigen-bedrijf-starten/starten-vanuit-ww-uitkering/ik-wil-eigen-bedrijf-starten/detail/ik-werkte-bij-de-overheid-of-in-het-onderwijs
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.