Gassan Diamonds

Gassan Diamonds Een van de meest bekende attracties van Amsterdam ligt in het gebied van diamanten. Sinds de 17e eeuw heeft Amsterdam een grote bekendheid opgebouwd als het aankomt op het slijpen en polijsten van diamanten, waardoor Amsterdam ook wel het ‘diamantencentrum’ van de wereld wordt genoemd. In onze eigen hoofdstad bevindt zich sinds 1945 één van de grootste diamantspecialisten van Europa: Gassan Diamonds. Vroeger was Gassan alleen gericht op het slijpen van diamanten en op import en export van juwelen, diamanten en edelstenen. Tegenwoordig (2015) zijn er ook rondleidingen door het bedrijf in Amsterdam, kunnen klanten hun eigen juweel samenstellen, is er een magazine van Gassan en is er sprake van meerdere verkooppunten door heel Europa. Gassan is dus uitgegroeid tot een groot internationaal bedrijf met veel verschillende klanten en met een bijbehorende levensstijl!

Toeristische trekpleister

In oktober 1945 werd door Samuel Gassan ‘Gassan Diamonds’ opgericht in het centrum van Amsterdam. Het bedrijf was al vanaf het begin groothandel en detaillist tegelijk. Ze slepen diamanten en verkochten die diamanten en juwelen aan bedrijven en consumenten. Gelijk na de oprichting was Gassan al een toeristische trekpleister voor de stad. Dit merkte Samuel Gassan en daarom liet hij enkele toeristen naar zijn bedrijf komen kijken om hen uitleg te geven. Door uitleg te geven over diamanten en het daar bijhorende diamantslijpen gingen de verkopen omhoog. Daarom besloot Samuel Gassan om vanaf 1955 begeleide rondleidingen te organiseren door het bedrijf. Dit is tot op de dag van vandaag succesvol. Gassan Diamonds heeft in 2013 namelijk een recordaantal toeristen rondgeleid: meer dan 400.000 mensen.

Na het overlijden van Samuel Gassan in 1983 werd het bedrijf overgenomen door zijn kleinzoons, Benno en Guy Leeser. Beiden werkten al in het bedrijf, waardoor er geen nieuwe gezichten aangetrokken hoefden te worden. Benno Leeser is president-directeur van het hoofdkantoor, dat zich in Amsterdam bevindt, Guy Leeser is verantwoordelijk voor het kantoor en de juwelier in New York.

Het bedrijf (hoofdkantoor) is in haar geschiedenis 4 keer verhuisd, allemaal binnen Amsterdam. De laatste verhuizing vond plaats in 1990. Hierbij verhuisde Gassan Diamonds naar de historische diamantslijperij van de gebroeders Boas, aan de Nieuwe Uilenburgerstraat te Amsterdam. Dit monumentale pand diende vroeger (ook) als diamantslijperij, sinds 1879, toen de gebroeders Boas zich hier vestigden. Destijds werkten hier zo’n 700 medewerkers. In de jaren dertig van de 20e eeuw trof de grote crisis ook de diamantindustrie. Vervolgens werd de fabriek tijdens de oorlog door de Duitsers overgenomen en geliquideerd. Een aardig feit is dat Samuel Gassan zelf het ambacht van diamantslijpen heeft geleerd bij de diamantslijperij van de gebroeders Boas.

Stoeltie BV

In hetzelfde jaar als de verhuizing naar de historische diamantslijperij, sloot Holshuysen and Stoeltie BV (beter bekend als Stoeltie BV) zich aan bij Gassan. Stoeltie BV was een grote verkoper van diamanten en juwelen en voorheen dus ook een concurrent van Gassan. Stoeltie Diamonds werd onafhankelijk van Gassan Diamonds gerund en richtte zich voornamelijk op de verkoop van diamanten en gouden juwelen. Stoeltie trok, net als Gassan, ook veel bezoekers uit de Verenigde Staten. Na 2000 bleek Stoeltie BV minder succesvol dan Gassan en moest Stoeltie gedwongen sluiten. Dit kwam voornamelijk doordat het aantal toeristen uit de Verenigde Staten achterbleef.

Diamanten

Het diamantslijpen is een ambacht dat veel specialisme vereist. Volgens Gassan ligt het geheim in het slijpen van diamanten in 4 C’s: Carat, Clarity, Color en Cut. Met andere woorden: karaat, zuiverheid / helderheid, kleur en vorm van het diamant. Met andere woorden: dit zijn volgens Gassan de zaken die er toe doen.

Gassan verwerkt de ruwe diamanten die binnenkomen tot prachtige kunstwerken. Dit wordt gedaan door een team van de beste diamantslijpers en -polijsters van de hele wereld. Gassan heeft bovendien een unieke diamant ontworpen. Deze diamant heet Gassan 121 en deze is met 121 facetten uniek in haar soort. Daardoor ontstaat, volgens Gassan Diamonds, een perfecte schittering en dus perfecte schoonheid.

De traditie van het diamantslijpen en -polijsten in Nederland, is door UNESCO toegevoegd aan de zogenoemde ‘nationale inventaris van immaterieel cultureel erfgoed’.

Het aanbod

Gassan Diamonds biedt naast diamanten ook juwelen aan, in alle soorten en maten en van alle bekende merken.
Gassan heeft horloges in haar assortiment, ringen, trouwringen, armbanden, diamanten, colliers, enzovoort. Dit alles van grote, bekende merken als Breitling, Chanel, Rolex, Swarovski en Diesel. Ook heeft Gassan eigen merken, genaamd Gassan Watches, Gassan Junior, Gassan Masterpieces en Choices by DL. De merken die Gassan voert en de partners van Gassen zijn gekozen om hun kwaliteit en imago.

Het aanbod kan bekeken worden in de verschillende juweliers, die op de site te vinden zijn. Naast deze juweliers kan er ook op de site van Gassan gekeken worden naar het aanbod en ook kan er via de site besteld worden, waarna het gekozen product thuis wordt bezorgd.

Buiten Nederland

Ook buiten Nederland is Gassan actief. Zoals eerder in de tekst aangegeven heeft Gassan onder andere een kantoor in New York. Daarnaast is er in 1952 een kantoor geopend in Antwerpen, waarna er in 1959 kantoren werden geopend in Pforzheim en Düsseldorf, gevolgd door Tel Aviv (Israël) en Zug (Zwitserland). De laatste jaren zijn er locaties bijgekomen in Hong Kong, Tokyo en Peking, waarmee de groeiende Aziatische interesse in luxe goederen mee kan worden vervuld.
Sinds 1967 heeft het bedrijf ook locaties op Schiphol, waar diamanten en juwelen ook tax-free kunnen worden gekocht. Daarna werden ook belasting-vrije locaties geopend op luchthaven Heathrow (Londen, UK) en op luchthaven Changi (Singapore).

Kortom

Gassan Diamonds BV is een grote, wereldwijd bekende diamantspecialist en juwelier. Door haar grote aanbod en jarenlange kwaliteit, zal dit bedrijf ook in de toekomst groot blijven en zullen er vele toeristen naar toe komen.
© 2015 - 2024 Strevre, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rolex – tijdloze horlogesWereldwijd worden de Rolex-horloges gezien als statussymbool. Dat komt vooral vanwege de hoge kostprijs. Rolex is een va…
Rolex als belegging?Rolex als belegging?Rolex is een merk waarbij we meteen denken aan de meest luxe horloges. Rolex horloges zijn duur, een 'eenvoudig model' k…
Minecraft: Hoe vind je gemakkelijk en snel diamanten?Minecraft: Hoe vind je gemakkelijk en snel diamanten?Minecraft is een spel waarbij je zelf van alles kunt bouwen. Je moet dan wel de spullen minen waar je mee wilt bouwen. D…
De geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van CartierDe geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van CartierCartier is een exclusief merk dat al ruim meer dan een eeuw kwaliteitssieraden creëert. De ontwerpen van Louis Cartier w…

Crowdsourcing: verschillende vormen van hulp van de 'crowd'De massa wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Crowdsourcing is tegenwoordig een bekend begrip. Veel bedrijven maken…
Starten van een eigen kledingwinkelStarten van een eigen kledingwinkelWie een kledingwinkel wil beginnen kan alleen overleven met de juiste strategie. Er is een moordende concurrentie en ste…
Bronnen en referenties
  • http://www.gassan.nl/
  • http://www.jhm.nl/cultuur-en-geschiedenis/amsterdam/gebouw-boas-diamantslijperij
  • http://www.digibron.nl/search/detail/012dc6fccd4ccc8bb9b249ec/amsterdamse-stoeltie-diamonds-sluit-de-deuren
  • https://www.youtube.com/channel/UCZNDk7gEUiSf-ERJa3Phx9w
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gassan_Diamonds
Strevre (5 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.