Beleggen in aandelen op de beurs

Beleggen in aandelen op de beurs Sparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen, beleggen tegenwoordig steeds meer Nederlanders in aandelen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een klein stukje van een bedrijf. Een bedrijf geeft aandelen uit als het plannen heeft, maar niet genoeg geld heeft om deze plannen uit te voeren. Het bedrijf haalt dan dat geld op bij de beleggers, waardoor ze wel hun activiteiten kunnen starten. Je loopt als aandeelhouders echter ook een risico, de activiteiten van een bedrijf hoeven namelijk niet winstgevend te zijn. Als de activiteiten van het bedrijf winstgevend zijn kun je geld verdienen in de vorm van koerswinst en dividend. Als de activiteiten niet winstgevend zijn, kan het zijn dat je geen dividend krijgt uitgekeerd en dat de koers van je aandeel zakt.


Redenen om aandelen te kopen.

  • Je haalt een hoger rendement dan op een spaarrekening bij de bank.
  • Beleggen in aandelen in erg leuk, het is een hobby van vele mensen.
  • Je blijf betrokken bij de wereld.
  • Je kunt je met je favoriete bedrijf verbinden.

Stemrecht

Als aandeelhouder mag je naar de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, omdat je voor een klein stukje eigenaar bent. Je hebt als aandeelhouder stemrecht op deze vergadering. Hoe meer aandelen je hebt van een bedrijf, hoe groter je stemrecht is. Bij de bank of broker waar je de aandelen hebt gekocht kun je regelen dat je naar de aandeelhoudersvergadering kan.

Dividend

Een bedrijf dat winst maakt kan er voor kiezen om een deel van de winst uit te keren naar de aandeelhouders. Deze winst die uitgekeerd wordt, noem je dividend. Het dividend is meestal de winst van het afgelopen jaar, maar het geld kan ook uit de reserves komen. Omdat beleggers het belangrijk vinden om dividend te ontvangen, besluiten sommige bedrijven dat ook als er geen winst is gemaakt, er toch dividend wordt uitgekeerd. Hiermee geeft het bedrijf aan dat ze vertrouwen in de toekomst hebben. Een bedrijf kan ook besluiten om de winst in het bedrijf te investeren en daarom dus geen dividend uit te keren.

Rendement

Het rendement op een aandeel bestaat uit de waardestijging van het aandeel en het dividend. Een aandeel kan in waarde stijgen maar ook in waarde dalen, je kunt dus ook verlies maken. Het dividend is een deel van de winst van een bedrijf. Gemiddeld krijg je op een aandeel 7% rendement per jaar.

Eerste aandeel kopen.

Je hebt voor het kopen van aandelen een effectenrekening nodig. Je kunt bijna bij iedere bank zo’n rekening openen. Het is erg makkelijk om een effectenrekening te openen, het is meestal binnen een paar dagen geregeld. Nadat je geld hebt overgeboekt naar je effectenrekening kun je beginnen met beleggen. De tarieven bij de banken voor effectentransacties zijn wel veel hoger dan bij een broker, let hier goed op. Een broker heeft zich gespecialiseerd om tegen scherpe tarieven particuliere beleggers te laten handelen in aandelen op de beurs. De bekendste brokers van Nederland zijn Alex en BinckBank.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds koopt veel verschillende aandelen, ze geven deze aandelen vervolgens weer uit. Er bestaan veel verschillende soorten beleggingsfondsen. Ieder beleggingsfonds heeft weer een andere strategie, hier moet je goed op letten. Op www.morningstar.nl kun je alle beleggingsfondsen goed met elkaar vergelijken. Het is erg makkelijk om via een beleggingsfonds te beleggen omdat je zelf namelijk geen keuzes hoeft te maken. Het nadeel is wel dat erg veel geld kost om via een beleggingsfonds te beleggen.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Gratis beleggen met Flatex onlineGratis beleggen met Flatex onlineGratis beleggen kan, u betaalt geen transactiekosten en geen service fees. Wie bij grootbanken belegt, maar ook bij een…
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…

Een eigen ijssalon startenEen eigen ijssalon startenEr komt veel kijken bij het starten van een eigen ijssalon, maar het biedt ook veel kansen. Er is in Nederland een forse…
Kopen en verkopen op AlibabaKopen en verkopen op AlibabaHet bedrijf Alibaba en de site Taobao zijn aan een snelle opmars bezig. Het bedrijf ging in september 2014 naar de beurs…
Bronnen en referenties
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.