Het geheim achter een verpletterende eerste indruk maken

Het geheim achter een verpletterende eerste indruk maken Als je nieuwe mensen ontmoet heb je ongeveer 3 seconde de tijd om een goede eerste indruk te geven. Je houding en lichaamstaal spelen hierbij een belangrijke rol. Dit artikel geeft je een aantal belangrijke, makkelijke maar zeer effectieve tips.

Doe de avond vooraf je huiswerk

Als je nieuwe mensen ontmoet helpt het om de avond vooraf onderzoek te doen naar de persoon of het bedrijf dat je ontmoet. Heb je een naam? Zoek deze persoon dan op via Google of LinkedIn. Het maakt dat je je beter kunt instellen op het type bezoek en reeds een eerste beeld hebt van de persoon of het bedrijf. Als je zelf ingelogd bent op LinkedIn kan het zijn dat de persoon die je gaat ontmoeten kan zien dat jij zijn of haar profiel hebt opgezocht. Dit maakt een georganiseerde en geïnteresseerde indruk, al voordat je de persoon hebt ontmoet.

Maak een goed en open entree

Je hebt ongeveer 3 seconde om een goede eerste indruk te geven. Neem daarom voordat je een kamer met nieuwe mensen binnen loopt even de tijd. Evalueer je houding en herschik je postuur. Breng je schouders naar achter en naar beneden, adem diep in en uit en zet je borst vooruit. Tover een glimlach op je gezicht, teveel mensen vergeten dit, waardoor ze in eerste instantie chagrijnig kunnen overkomen Kijk geïnteresseerd om je heen terwijl je de kamer binnenstapt; dit creëert een positieve open indruk.

Je handdruk

Zorg ervoor dat je een goede, ferme handdruk geeft en dat je handen koel zijn. In een handdruk zit veel informatie over jou als persoon. Kijk de persoon die je een hand geeft in de ogen, wacht tot hij of zij zichzelf introduceert. Herhaal vervolgens zijn of haar naam in je antwoord zoals bijvoorbeeld: “Goedemorgen Piet, mijn naam is Albert.” Dit helpt je bij het onthouden van zijn of haar naam. Vergeet niet vriendelijk te glimlachen.

Je houding

Als je nerveus bent voor de ontmoeting (bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek) oefen dan vooraf de juiste houding voor een spiegel. Draag de kleding die je ook tijdens het gesprek aan zult hebben. Zo zie je duidelijk wat flatteus staat en welke houding je beter kunt laten. Je kunt jezelf ook opnemen op video. Als je tevreden bent met je houding, sluit je je ogen en denk je bewust na over hoe de houding voelt. Dit kun je vervolgens herroepen tijdens het gesprek. Zit tijdens het gesprek rechtop in je stoel om een zelfverzekerde indruk te geven. Plaats beiden voeten iets uit elkaar ferm op de grond. Rust je ellebogen eventueel op de armleuningen van de stoel.

Handgebaren

Gebruik ten alle tijden een open empathische houding en voorkom dat je bijvoorbeeld je armen kruist. Dit komt erg gesloten en sceptisch over. De persoon tegenover je kan de indruk krijgen dat je hem of haar niet vertrouwt. Gebruik handgebaren om je verhaal te vertellen, maar houd het rustig. Zorg dat je handen ten alle tijden beneden je schouders blijven. Adem rustig en zorg dat je stem rustig en laag is. Denk aan de stem van een vliegtuigpiloot, zijn of haar stem draagt ten alle tijden rust uit en verhoogt niet of slaat niet over.

Spiegelen

Kijk naar de houding van diegene die je ontmoet en spiegel zijn of haar houding een heel klein beetje. Dit zorgt ervoor dat je benaderbaar overkomt.

Luisteren

Luister goed en aandachtig naar diegene die je ontmoet. Verifieer een vraag of vat het verhaal in een korte zin samen om aan te geven dat je naar de persoon hebt geluisterd en dat je de persoon begrijpt. Neem je tijd om te antwoorden of te reageren. Vraag je of voor je een reactie geeft of dit een antwoord op de vraag is, van toegevoegde waarde is voor de luisteraar en zijn of haar interesse wekt. Als je tijdens je verhaal merkt dat dit niet zo is, maak je verhaal dan snel maar rustig af.

Succes bij het maken van een geweldige eerste indruk!
© 2013 - 2023 Antoniocampina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…
Sollicitatiegesprek: De eerste indrukIn economisch slechte tijden is het lastig om aan een baan te komen. De één wordt misschien al na het schrijven van één…
Speeddating TipsSpeeddating TipsHier lees je een aantal tips voor als je gaat speeddaten. Speeddating is een zeer speciale vorm van daten waar weer apar…

De weg naar succes in de horecaHorecaondernemer ben je niet zomaar. Het heeft nogal wat voeten in de aarde voordat je eigen zaak een succes is te noeme…
Eigen bedrijf starten zonder geldEen eigen zaak beginnen zonder geld is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal geldschieters die het mogelijk m…
Bronnen en referenties
  • http://www.videojug.com/film/how-can-i-make-a-good-first-impression-2
Antoniocampina (16 artikelen)
Laatste update: 16-03-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.