Het geheim achter een verpletterende eerste indruk maken
Als je nieuwe mensen ontmoet heb je ongeveer 3 seconde de tijd om een goede eerste indruk te geven. Je houding en lichaamstaal spelen hierbij een belangrijke rol. Dit artikel geeft je een aantal belangrijke, makkelijke maar zeer effectieve tips.
Doe de avond vooraf je huiswerk
Als je nieuwe mensen ontmoet helpt het om de avond vooraf onderzoek te doen naar de persoon of het bedrijf dat je ontmoet. Heb je een naam? Zoek deze persoon dan op via Google of LinkedIn. Het maakt dat je je beter kunt instellen op het type bezoek en reeds een eerste beeld hebt van de persoon of het bedrijf. Als je zelf ingelogd bent op LinkedIn kan het zijn dat de persoon die je gaat ontmoeten kan zien dat jij zijn of haar profiel hebt opgezocht. Dit maakt een georganiseerde en geïnteresseerde indruk, al voordat je de persoon hebt ontmoet.
Maak een goed en open entree
Je hebt ongeveer 3 seconde om een goede eerste indruk te geven. Neem daarom voordat je een kamer met nieuwe mensen binnen loopt even de tijd. Evalueer je houding en herschik je postuur. Breng je schouders naar achter en naar beneden, adem diep in en uit en zet je borst vooruit. Tover een glimlach op je gezicht, teveel mensen vergeten dit, waardoor ze in eerste instantie chagrijnig kunnen overkomen Kijk geïnteresseerd om je heen terwijl je de kamer binnenstapt; dit creëert een positieve open indruk.
Je handdruk
Zorg ervoor dat je een goede, ferme handdruk geeft en dat je handen koel zijn. In een handdruk zit veel informatie over jou als persoon. Kijk de persoon die je een hand geeft in de ogen, wacht tot hij of zij zichzelf introduceert. Herhaal vervolgens zijn of haar naam in je antwoord zoals bijvoorbeeld: “Goedemorgen Piet, mijn naam is Albert.” Dit helpt je bij het onthouden van zijn of haar naam. Vergeet niet vriendelijk te glimlachen.
Je houding
Als je nerveus bent voor de ontmoeting (bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek) oefen dan vooraf de juiste houding voor een spiegel. Draag de kleding die je ook tijdens het gesprek aan zult hebben. Zo zie je duidelijk wat flatteus staat en welke houding je beter kunt laten. Je kunt jezelf ook opnemen op video. Als je tevreden bent met je houding, sluit je je ogen en denk je bewust na over hoe de houding voelt. Dit kun je vervolgens herroepen tijdens het gesprek. Zit tijdens het gesprek rechtop in je stoel om een zelfverzekerde indruk te geven. Plaats beiden voeten iets uit elkaar ferm op de grond. Rust je ellebogen eventueel op de armleuningen van de stoel.
Handgebaren
Gebruik ten alle tijden een open empathische houding en voorkom dat je bijvoorbeeld je armen kruist. Dit komt erg gesloten en sceptisch over. De persoon tegenover je kan de indruk krijgen dat je hem of haar niet vertrouwt. Gebruik handgebaren om je verhaal te vertellen, maar houd het rustig. Zorg dat je handen ten alle tijden beneden je schouders blijven. Adem rustig en zorg dat je stem rustig en laag is. Denk aan de stem van een vliegtuigpiloot, zijn of haar stem draagt ten alle tijden rust uit en verhoogt niet of slaat niet over.
Spiegelen
Kijk naar de houding van diegene die je ontmoet en spiegel zijn of haar houding een heel klein beetje. Dit zorgt ervoor dat je benaderbaar overkomt.
Luisteren
Luister goed en aandachtig naar diegene die je ontmoet. Verifieer een vraag of vat het verhaal in een korte zin samen om aan te geven dat je naar de persoon hebt geluisterd en dat je de persoon begrijpt. Neem je tijd om te antwoorden of te reageren. Vraag je of voor je een reactie geeft of dit een antwoord op de vraag is, van toegevoegde waarde is voor de luisteraar en zijn of haar interesse wekt. Als je tijdens je verhaal merkt dat dit niet zo is, maak je verhaal dan snel maar rustig af.
Succes bij het maken van een geweldige eerste indruk!