Ben Woldring: hoe werden zijn vergelijkingssites een succes?

Ben Woldring is een succesvol internetondernemer. Van 13-jarige met een schoolopdracht schopte hij het tot miljonair, dat maakt 'succesvol' een understatement. Wat inspireerde hem om zijn vergelijkingssite Bellen.com te lanceren? Hoe werd hij miljonair? Wat dreef hem om in zijn jeugd al ondernemer te spelen? Wat heeft hij nog voor toekomstplannen? En welke gouden tip heeft hij voor collega-ondernemers of ZZP'ers?

Van schoolopdracht tot Bellen.com

Ben Woldring is een gewone 13-jarige jongen op de middelbare school, met rood haar en sproeten. Hij is altijd bezig met nieuwe gadgets, internet veel en belt, en dat kost het gezin Woldring flink wat geld. Bellen, en hoeveel dat kost, vormt zich tot een onderwerp in het hoofd van Ben. KPN vindt hij te duur, dat moet toch goedkoper kunnen, denkt hij. Bellen krijgt een concrete vorm wanneer hij als schoolopdracht een website moet maken. "Een simpele, met wat linkjes" zegt hij zelf zo'n 13 jaar later. Het wordt, inderdaad, een site over bellen. Hij had toch al uitgezocht hoe het zat met al die aanbiedingen van telefoneren, hij hoefde er alleen nog maar een website voor te maken. Met het boekje 'Html in 20 stappen' uit de bibliotheek als hulp krijgt hij de smaak van een website bouwen te pakken. In de volgende schoolvakantie bouwt hij de site verder uit met de tarieven van aanbieders. Zo kon iedereen ontdekken dat je ook goedkoper kunt bellen.

Uitzending Kassa resulteert in Bellen.com domeinnaamUitzending Kassa resulteert in Bellen.com domeinnaam

Uitzending Kassa maakt Ben bekend bij telefoonaanbieders

Het is 1998 als Ben zijn website bouwt, die later bekend wordt als Bellen.com. Een jaar waarin de telefoonmarkt wordt vrijgegeven en ondernemers mogen toetreden als aanbieder van telefoonverkeer. Ook een tijd waarin de mobiele telefoon enorm opkomt. Ook het consumentenprogramma Kassa van de Vara besteedt aandacht aan telefoneren, en doet vooraf een oproep aan mensen met ervaring in het vergelijken van telefoonkosten. Ben schrijft op zondagavond een mailtje aan de redactie om ze wijzen op zijn website. Kassa twijfelt, wegens Bens jonge leeftijd en zijn woonplaats Usquert aan de andere kant van het land. Gewapend met slechts een kleine camera reizen ze toch af om hem te interviewen. Met als gevolg dat ze hem uitnodigen om in het programma zijn website toe te lichten aan de Nederlandse kijkers en aan de aanwezige telecom-aanbieders. De laatsten zien dat Ben weet waar hij mee bezig is en snellen na de uitzending op hem af voor zakelijke deals. Het succesverhaal van Ben Woldring is begonnen! In de tijd dat een eigen domein nog een kostbare geschiedenis is krijgt hij al snel een aanbod om zijn onmogelijke lange consumentennaam naar een eigen domeinnaam te verhuizen. Ben bedenkt Bellen.com.

Ben blijft eerlijk: niet betalend naar de top, maar adverteren

Zo jong als Ben is, zo goed realiseert hij zich dan al dat hij hij niet met één aanbieder wil samenwerken. Hij wil geen exclusiviteit, maar objectiviteit. Aanbieders die hem geld bieden om bovenaan in zijn resultaten te eindigen adviseert hij om met scherpere prijzen te komen, zodat ze daardoor beter scoren. Of adverteren op zijn site, ook een optie. Een nuchtere Groningse eerlijke aanpak.

VWO scholier spreker op internationale congressen

Ben ontwikkelt zijn site door en wordt al snel gevraagd om te komen spreken op telecom-congressen, algauw ook internationaal. Hij start zijn bedrijf Bencom. Omdat hij nog te jong is om bij de Kamer van Koophandel een onderneming in te schrijven komt deze op naam van zijn moeder te staan. Zij wordt ook de eerste werknemer, daarna volgen enkele van zijn vrienden. Overdag zitten de jongens in de schoolbanken van het VWO, daarna is het werken voor Bencom. Ben doet zakelijke contractonderhandelingen, als er een handtekening gezet moet worden wordt zijn moeder geroepen.

Alle vergelijkingssites van Ben.com op een rijtje

De jaren gaan voort en zo ook Ben, die onderneemt met Bencom. Nieuwe vergelijkingssites volgen elkaar op, de bestaande blijven up-to-date. Alle vergelijkingssites uit Bens ondernemingsgeest zijn:
 • Bellen.com: vaste en mobiele telefonie (1998)
 • Internetten.nl: internetten in brede zin, breedband, kabel, mobiel internet en webhosting (2000)
 • Vakantiebellen.com: mobiel bellen op vakantie (2001)
 • Gaslicht.com: energieproducten voor zowel consumenten als bedrijven en instellingen (2003)
 • Digitelevisie.nl: digitale televisie, en platform voor gebruikers (2005)
 • Totaalwijzer.nl: internet, vaste telefonie en digitale tv- en internetdiensten (triple play) (2006)
 • Breedbandgekte.nl: breedbandproviders, maakt gebruik van Totaalwijzer.nl en Internetten.nl, Overstaphulp in 3 stappen (2006)
 • Energiewereld.nl: energieleveranciers, incl. gratis overstappen (overname van Benergy BV in 2005)
 • Lookingforbooking.nl: hotels vergelijken, ook op extra's zoals draadloos internet of saunabezoek (2009)

Gaslicht.comGaslicht.com

Successen niet altijd direct

Hoe goed de ideeën van Ben ook zijn, zijn sites zijn niet altijd direct succesvol. Bellen.com was dat wel, met zijn ontwikkeltijd van slechts enkele weken. Gaslicht.com daarentegen heeft enkele jaren nodig gehad om succesvol te worden. De site kostte veel bouwtijd, bezoekers waren in het begin niet talrijk. Ben is zelf van mening dat dat komt doordat prijsvechters minimaal verschillen qua aanbiedingen. Daarnaast zijn er de horrorverhalen over spookrekeningen van onterechte kosten en dreigbrieven van de oude aanbieder. De energieleveranciers maakten van overstappen een potje, en dat maakte een energie-switch niet populair, integendeel. Inmiddels is het de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden om over te stappen. Overstapbonussen en -kortingen, een betere administratie en niet te vergeten de financiële crisis zijn de oorzaak.

Lookingforbooking.comLookingforbooking.com

Lookingforbooking.com complexe site

Nog een pittig project was de ontwikkeling van Lookingforbooking.com. De hotelbranche bleek een complexe wereld van aanbiedingen, opties en extra's. Bijna 2 jaar was nodig om de site werkend te maken. De aanleiding was een buitenlandse reis van Ben zelf. Een praatje aan de bar waarbij hij overtuigd was dat hij de beste, dus laagste prijs had betaald, werd ontzenuwd door een hotelgenoot, die toch echt minder geld had neergelegd voor zijn verblijf. Als ontwikkelaar van vergelijkingssites kon Ben het daar niet bij laten zitten, en het idee van Lookingforbooking.com was geboren.

Ben Woldring's visie en toekomstplannen

Partners en ondernemers beamen het: Ben is heel normaal gebleven. Inmiddels opererend vanuit 3 Nederlandse vestigingen met 25 man/vrouw personeel is Bens drive nog steeds het 'van niets iets maken'. Veel kan er beter en slimmer, op internet. Bencom meer internationaal uitbreiden is zijn wens voor de toekomst. Zijn ideeën komen overal vandaan, ook van bezoekers van zijn site en van medewerkers. Hij spart graag in kleine groepjes, dat vind hij het meest efficiënt. In een grotere groep zit er altijd wel iemand die iets geen goed idee vindt, zegt hij.

Tip voor ondernemers: kom uit je hok!

Een tip van Ben voor mede-ondernemers: blijf niet in je kantoor zitten, maar stap eruit en laat je gezicht zien. Mensen ontmoeten, contact met de buitenwereld, dat geeft je inspiratie, motivatie en stof voor nieuwe plannen en kansen.
© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie-vergelijkingssites op een rijEnergie-vergelijkingssites op een rijDe meeste mensen die iets willen kopen, vergelijken eerst op internet. Bijna alle producten kunnen worden vergeleken op…
Bespaar op je vaste lastenIn een tijd van crisis kan het erg aantrekkelijk zijn om te besparen op je vaste lasten. Via internet zijn er diverse mo…
Wat kost een advocaat?Wat kost een advocaat?Een advocaat inhuren is erg kostbaar. De kosten per uur kunnen oplopen tot een tarief van 400 euro per uur.
De fasen van de bevallingDe fasen van de bevallingOngeveer 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen…

VastgoedmanagementStel, je koopt als belegger een onroerende zaak, bijvoorbeeld een winkelcentrum. Voor een optimaal rendement moet het wi…
Help! Mijn werknemer is ziek! Wet verbetering PoortwachterHelp! Mijn werknemer is ziek! Wet verbetering PoortwachterElke werknemer is wel eens een paar dagen ziek. Op zich hoeft dat niet tot problemen te leiden. Toch is het belangrijk o…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Woldring
 • http://youtu.be/nBLpAsh6Rg4 - Geluk Bestaat! - Een portret van Ben Woldring
 • http://youtu.be/sdoQ3SYCHuE - Ben Woldring groot geworden met vergelijken
 • http://youtu.be/qhmKN5WlgbA - Netwerk TV zomerserie 2010 - Pioniers in de polder - Ben Woldring
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 22-09-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.