Webteksten, schrijf ze boeiend en interessant

Webteksten, schrijf ze boeiend en interessant Teksten schrijven kan iedereen die een paar jaar basisschool heeft gevolgd. Maar teksten schrijven die boeiend en interessant genoeg zijn om door anderen gelezen te worden is zo simpel nog niet. Daar komt bij dat teksten met informatie moeten aansluiten bij wat de lezer reeds weet en een tekst zal alleen boeiend zijn als hij aansluit bij de interessesfeer van de lezer. Bij veel teksten is dat geen probleem omdat de lezer bekend is maar bij het schrijven van webteksten is dat niet het geval.

Beter product dan de concurrent

De bedoeling van de meeste webteksten is om uiteindelijk een bepaald product te promoten en aan de man te brengen. Meestal zal een zoeker op internet op zoek zijn naar dat bepaalde product. Het gaat er dan de eigenaar van de website vooral om dat de lezer in zijn product geïnteresseerd raakt en niet dat van de concurrent. Klare taal en goede informatie zijn dan heel belangrijk. Waarom is dit product beter dan een ander? Is het mogelijk dat in een paar treffende zinnen duidelijk te maken?

Onderzoek en verdiepen

Een goede webtekst nodigt vanaf het begin uit om verder te lezen en is daarom geschreven in de taal van de lezer en niet van de schrijver tenzij dat dezelfde taal is wat het schrijven een stuk eenvoudiger maakt. In alle andere gevallen zal de schrijver zich eerst goed moeten verdiepen in de taal van de lezer. Ook zal het nodig zijn dat de schrijver vooraf de noodzakelijke onderzoeken doet om de informatie op de doelgroep te kunnen richten. Zeker is dat het geval als hij teksten schrijft over onderwerpen die verder van hem af liggen.

Vereisten voor taalgebruik

Een eerste vereiste is uiteraard dat de tekst in foutloos Nederlands geschreven is. Daarnaast staat geloofwaardigheid van de teksten voorop. Een lezer die het niet vertrouwt zal spoedig afhaken en een eenmaal bedrogen lezer keert niet meer terug naar de website voor nadere informatie of een volgend product. Belangrijk is ook de schrijfstijl die zeker geen wollig taalgebruik mag bevatten.

Leesinstelling bij websitebezoek

Het lezen van een website gaat met een heel andere instelling dan het lezen van een roman. Internet is sowieso een vluchtig medium en onderzoekers zijn van mening dat dikwijls slechts twintig procent van de webteksten gelezen wordt. Wie zo een roman leest zal het verhaal niet tot zich kunnen nemen. Bij websiteteksten is dat toch eigenlijk wel de bedoeling. Korte teksten helpen daarbij. Teksten kort houden kan in elk geval door uitweidingen weg te laten.

Interne en externe links

Een goede webtekst heeft een pakkende titel en een duidelijke inleiding. Naast een pakkende titel moeten ook de tussenkoppen uitnodigen tot verder lezen. De tekst onder elke tussenkop mag niet te lang zijn om de aandacht van de lezer te behouden. Als meer informatie noodzakelijk is kunnen interne of externe links worden toegepast om de uiteindelijke tekst kort te houden.

Bron: Simon, PixabayBron: Simon, Pixabay

Juiste zoekwoorden voor Google

Webteksten moeten uiteraard eerst gevonden worden op internet wat in veel gevallen loopt via het zoeksysteem van Google. Om hoog te scoren in het zoeksysteem van Google en dus de meeste kans te hebben door velen gevonden te worden is het goed om bepaalde zoekwoorden in de titel, subkoppen en tekst te verwerken. Het bedenken van zoekwoorden is vooral een kwestie van feeling en ervaring en vragen aan mensen die regelmatig zoeken met welke woorden ze vaak op Google zoeken.

Nog enkele tips

Bezoekers van websites zijn vooral gevoelig voor opvallende dingen. Dat kunnen naast beeldmateriaal ook titels, subkoppen, vette teksten, lettertypes, kleuren enz. zijn. Probeer in de opvallende dingen al een soort verhaal te leggen en goede verbindingen te maken tussen titel, subkoppen en de tekstalinea’s. Kernwoorden vallen op door ze vet af te drukken. Gebruik zo min mogelijk woorden om zoveel mogelijk informatie te bieden.

Lees verder

© 2015 - 2025 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is schrijven voor het internet anders?Waarom is schrijven voor het internet anders?Schrijven voor het internet is een vak apart. Sinds we het internet steeds meer zijn gaan gebruiken, zijn er speciale ma…
Zakelijke teksten schrijven: persoonlijk schrijvenZakelijke teksten schrijven: persoonlijk schrijvenZakelijke teksten zijn niet altijd boeiend om te lezen. Als een zakelijke tekst niet over een interessant onderwerp gaat…
Hoe schrijf je succesvolle internet artikelen?Hoe schrijf je succesvolle internet artikelen?Wanneer je (veel) geld wil verdienen met het schrijven van internet artikelen moet je het beschouwen als een baan en er…

Marketingplan: Strategische opties formuleren en toetsenMarketingplan: Strategische opties formuleren en toetsenStrategische opties zijn een cruciaal onderdeel van het marketingplan. Als de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
  • http://www.ondernemeneninternet.nl/webteksten-schrijven.html
  • http://www.webschrijven.net/blog/wat-zijn-goede-webteksten/
  • http://www.staaltaal.nl/webteksten/
  • http://www.benvroom.nl/usability/checklist/checklist-goede-webtekst.htm
  • Afbeelding bron 1: Simon, Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.