Effectief leiderschap

Effectief leiderschap Leiderschap is een vaardigheid die sommige mensen gewoon hebben. Daarentegen is leiderschap ook zeker te leren of in ieder geval te verbeteren. Een effectieve leider zorgt voor een hechtere groep die hierdoor beter kunnen samenwerken. Hieronder volgen een aantal tips, die jou kunnen helpen om zo effectief mogelijk te handelen.

Zorg voor goede sociale contacten met de groep

Het geeft teamleden veel voldoening als ze regelmatig een praatje maken met de baas. Het lid heeft hierbij het gevoel dat hij of zei helemaal niet zoveel onderdoet voor de leider, en dit zorgt voor een informele sfeer. Praat met je leden niet alleen over het werk, ook over privé mag er gerust gepraat worden. Ga echter niet te ver, denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over financiën etc.

Evalueer je team

Evalueer goed jouw eigen team. Ieder persoon heeft een andere benadering nodig. Kijk hierbij ook naar land van afkomst, geslacht, religie. Google eens naar de gebruiken van de religies, kijk bijvoorbeeld niet raar op als niet-westerlingen je niet recht in de ogen aankijken. Bij het eerste praatje begin je voorzichtig, anders kwets je misschien iemand.

Wees jezelf

Je team merkt heel snel, hoe jij overkomt. Je moet niet gemaakt overkomen, sta er met zelfvertrouwen en straal enthousiasme uit. Als je een grappenmaker bent, maak je zo af en toe een grapje. Als je dit helemaal niet bent, moet je dit ook niet proberen, dit kan problemen opleveren.

Stel de doelen op

Stel samen met alle leden een aantal doelen op. Probeer niet tot een stemmen aan te komen. Hierbij krijg je altijd mensen die het niet geheel met jou eens zijn. Probeer samen met de teamleden tot compromissen te komen, hierbij moet iedereen iets inleveren van zijn/haar visie.

Vergader veel

Niets geeft leden meer voldoening dan zelf een stem laten horen. Bij vergaderingen krijgt de groep zeggenschap over bepaalde zaken, en ook kom jij enige problemen tegen die in de groep spelen. Hanteer bij vergaderingen wel de tijdsplanning, niet op schema lopen kan voor veel mensen irritaties opwekken.

Leid duidelijk met veel voorbeelden

Elke groep is verschillend en heeft een verschillende aanpak nodig. Goede leiders leggen veel uit aan de hand van voorbeelden. Iedereen begrijpt zo wat hij of zei moet doen, zodat daar geen onduidelijkheden over bestaan. Soms kom je luie teamleden tegen, zorgt voor iets wat hij of zij écht leuk vindt en ga anders vergaderen over zijn of haar lidmaatschap. Trek deze luie teamleden niet teveel voor, anders worden andere teamleden (die keihard werken voor misschien niet zulk leuk werk) boos.
© 2012 - 2023 Mwilpshaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leiderschap: management, omspanningsvermogen, spanwijdteElke onderneming heeft leidinggevenden en management nodig. Die managers zijn verdeeld over verschillende managementnive…
De verschillende leiderschapsstijlenDe verschillende leiderschapsstijlenDoor de eeuwen heen is effectief leiderschap altijd al een belangrijk onderwerp geweest in de literatuur en de praktijk.…
Wat maakt een leider efficiënt en effectiefWat maakt een leider efficiënt en effectiefHoewel veel discussies rondom effectief leiderschap draaien rondom het soort leider dat iemand zou moeten zijn, bijvoorb…
Bronnen en referenties
  • www.businessweek.com
Mwilpshaar (14 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.